ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επτά ζητήματα έθεσε στον ΠτΔ η ΟΕΛΜΕΚ - Συμφωνία για απομάκρυνση κινητών

«Ανοίγει» ο δρόμος για εγκατάσταση κλιματιστικών - Συμφωνία στα περισσότερα θέματα, λένε ΥΠΑΝ – Δ. Ταλιαδώρος

ΚΥΠΕ

Υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και της ΟΕΛΜΕΚ στα περισσότερα θέματα που έθεσε η Οργάνωση των εκπαιδευτικών, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ.

Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι στη συνάντηση τέθηκαν διάφορα ζητήματα προς ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι τα θέματα που έθεσε η ΟΕΛΜΕΚ είχαν παιδαγωγική και συνδικαλιστική χροιά. «Θεωρούμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ως βασικούς συνεργάτες μας. Όλα όσα έχουμε πετύχει αυτή τη χρονιά έχουν γίνει και με τη στήριξη της ΟΕΛΜΕΚ», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, ευχαριστώντας την για την υλοποίηση όλων των δράσεων και για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.

Ακολούθως, η Υπουργός είπε ότι αρκετά από τα αιτήματα έτυχαν ενδελεχούς συζήτησης. Υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε λίγες ημέρες επίκειται η ανακοίνωση σοβαρών αλλαγών, όπως αυτή των αναλυτικών προγραμμάτων. Η ΟΕΛΜΕΚ έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σειρά θεμάτων, για τα οποία έχει απόψεις και εισηγήσεις, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «στα περισσότερα θέματα υπάρχει συμφωνία».

«Ως προς τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, θα είμαστε σε επικοινωνία με την ΟΕΛΜΕΚ, ώστε να έχουμε συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία ως Κυβέρνηση θα ζυγίσουμε πριν υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. Σημασία έχει, όπως είπε, «η όποια απόφαση να γίνεται στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων, συγκεκριμένων σεναρίων και να ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας, που είναι η βελτίωση και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και κυρίως η μετάβαση σε ένα συμπεριληπτικό και σύγχρονο σχολείο και η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέφερε στην ΟΕΛΜΕΚ ότι τα θέματα παιδείας και υγείας αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνησή του.

Ο κ. Ταλιαδώρος σημείωσε ότι η ΟΕΛΜΕΚ έθεσε επτά ζητήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για έναν «εποικοδομητικό, γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παραβατικότητας και των παιδιών με ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι η ΟΕΛΜΕΚ στήριξε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία εναλλακτικών προγραμμάτων εκτός σχολικών μονάδων, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό της ΟΕΛΜΕΚ για τη νομοθετική κατοχύρωση αυτών των προγραμμάτων. «Ενώ οι επιστήμονες και οι παιδαγωγοί διαπιστώνουν την ύπαρξη ενός προβλήματος, οι γονείς μπορεί να πουν ότι το παιδί τους είναι εντάξει και δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν λειτουργήσουν (Σ.Σ. τα εναλλακτικά προγράμματα) με αυτόν τον τρόπο, θα προκληθούν πολλά προβλήματα που θα οδηγήσουν σε αναποτελεσματική εφαρμογή αυτών των εναλλακτικών προγραμμάτων», υπέδειξε.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σημείωσε με ικανοποίηση το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με την εισήγηση της οργάνωσης για απομάκρυνση των κινητών τηλεφώνων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για πολλά προβλήματα που προκαλούνται ιδιαίτερα στα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Όπως είπε, η ΟΕΛΜΕΚ τόνισε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Υπουργείο Παιδείας θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς ούτως ώστε αυτή η ρύθμιση να ενταχθεί στους σχολικούς κανονισμούς την επόμενη σχολική χρονιά.

Αναφορικά με τα υποστηρικτικά προγράμματα των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος κατέθεσε την εισήγηση της ΟΕΛΜΕΚ για μια πιο παιδαγωγική λειτουργία αυτών των προγραμμάτων καθώς και για καταλόγους εγκεκριμένους από την ΕΕΥ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «θα βρει τη σολομώντεια λύση που πρέπει».

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές που είχαν γίνει στην οικονομική κρίση του 2013 και στην εκπαιδευτική κρίση του 2018, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε την επαναφορά όσων είχαν αποκοπεί, «για να επέλθει η δίκαιη αντιμετώπιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά και να αποκατασταθούν αδικίες του παρελθόντος».

Ως προς το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, ενόψει και της κατάργησης του καταλόγου διοριστέων το 2027, ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι η ΟΕΛΜΕΚ είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου, οι συμβασιούχοι και οι αντικαταστάτες θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα. «Ο Πρόεδρος συμφώνησε και αναγνωρίζει τα θετικά του νέου συστήματος», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ιδιωτικών σχολείων, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σημείωσε ότι «στην Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζονται με προνομιακή μεταχείριση». Κάνοντας λόγο για ένα νόμο που ψήφισαν σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, με τον οποίο καταργούσαν νόμο του 2019, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι οι βουλευτές κατέβασαν τον πήχη. Όπως είπε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αναπέμψει αυτόν τον νόμο, ο οποίος είναι προκλητικά ευνοϊκός υπέρ των ιδιωτικών σχολείων». Στον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε, θα έπρεπε να υπάρχουν τα ιδίου τύπου σχολεία με τον δημόσιο τομέα και τα διαφορετικού τύπου σχολεία. Τα παρομοίου τύπου σχολεία που μπορούν να μην ακολουθούν απόλυτα τα δημόσια σχολεία αλλά να αναγνωρίζονται ως αντίστοιχα και ισότιμα με τα δημόσια σχολεία είναι κάτι ερμαφρόδιτο και εντελώς παράνομο, τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι η ΟΕΛΜΕΚ τόνισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώπιον της Υπουργού Παιδείας ότι πρέπει να περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις διοικητικών στελεχών. «Δεν γίνεται να λειτουργούν σχολεία υποστελεχωμένα στον διοικητικό τομέα», υπέδειξε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι άκουσε με ικανοποίηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανοίγει τον δρόμο και για την εξασφάλιση ιδιωτικών κονδυλίων από συνεισφορές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Εμείς δεν λέμε όχι, φτάνει να είναι για το καλό της παιδείας και να μη μετατραπούν τα σχολεία σε διαφημιστικό χώρο», διευκρίνισε. Ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συζητήσει με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, το συγκεκριμένο θέμα.

Εν συνεχεία, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος είπε ότι η ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να συναντηθεί με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου τομέα αναφορικά με τις οικονομικές τους διεκδικήσεις. Σε ό,τι αφορά το πέναλτι 12% για την αφυπηρέτηση στο 63ο, ζήτησε από την Πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα, υποδεικνύοντας ότι «θα έπρεπε να μην κρατάμε εκπαιδευτικούς τιμωρητικά και να στερούμε από νεότερους εκπαιδευτικούς (σσ: τη δυνατότητα εργασίας διδασκαλίας στα σχολεία)».

Επιπλέον, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι ήταν λάθος οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί να ξεκινούν με την κλίμακα Α8 -2, με τη στέρηση δύο προσαυξήσεων. «Ο Πρόεδρος έδειξε κατανόηση», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διάθεση να ακούσει. «Δεν συμφωνήσαμε σε όλα, ο Πρόεδρος δεν απέρριψε τα πάντα, αλλά και δεν τα αποδέχτηκε όλα, κάτι που είναι κατανοητό και σε ένα βαθμό αναμενόμενο», είπε χαρακτηριστικά. «Ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιηθούν τα σημαντικότερά μας αιτήματα, ιδίως αυτά που έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα, προς όφελος της παιδείας», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση