ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Στο «κόκκινο» η ζήτηση ρεύματος με την κακοκαιρία

Το τσουχτερό κρύο ζέστανε τις μηχανές της ΑΗΚ

Από τη μια οι ανακοινώσεις για μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και από την άλλη το τσουχτερό, για τα δεδομένα της Κύπρου κρύο των τελευταίων ημερών, είχαν ως αποτέλεσμα οι μηχανές της ΑΗΚ να ζεσταθούν για τα καλά, για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση ρεύματος. Οι τελευταίες μετρήσεις του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου δείχνουν την ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αυξημένη κατά 15% φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χειμερινή περίοδο. Μέγιστη ζήτηση καταγράφηκε την Τρίτη 8 Ιανουαρίου στις επτά το απόγευμα και ήταν στα 930 μεγαβάτ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι την αντίστοιχη μέρα του 2018 η ζήτηση ρεύματος ήταν χαμηλότερη κατά 23%, ενώ συνολικά για τον περσινό χειμώνα η ψηλότερη ζήτηση ήταν η 25η Ιανουαρίου με τις ανάγκες να φτάνουν τα 815 μεγαβάτ.


Προσοχή! Κλειστοί και επικίνδυνοι δρόμοι


Φυσικά παρά τα ψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών το ρεκόρ ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνεται την καλοκαιρινή περίοδο. Για το 2018 τα στοιχεία της ΑΗΚ αναφέρουν ότι η μέγιστη ζήτηση ρεύματος σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου στις 4 το απόγευμα, και ακούμπησε τα 1074 μεγαβάτ.

Ελάχιστη η συνεισφορά των ΑΠΕ

Η υψηλή ζήτηση ρεύματος, αναδεικνύει το κενό στην κάλυψη των αναγκών κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενδεικτικό το στοιχείο που προκύπτει μέσα από τα στοιχεία του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, ότι από τα 930 μεγαβάτ στη ζήτηση της περασμένης Τρίτης, μόλις τα 100 καλύφθηκαν αιολική ενέργεια, η οποία ήταν η μόνη ΑΠΕ που ήταν διαθέσιμη τη δεδομένη στιγμή. Τα υπόλοιπα 830 καλύφθηκαν από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού (έξι μονάδες στον σταθμό παραγωγής Δεκέλειας, έξι μονάδες ντίζελ,3 μονάδες 130 μεγαβατ, δύο συνδυασμένου κύκλου των 450 μεγαβατ, ένα αεροστρόβιλο των 30 μεγαβάτ στο Βασιλικό και τρεις αεροστρόβιλους στη Μονή των 30 μεγαβάτ).

Η έλλειψη αποθηκευτικών μονάδων ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο έχει ως αποτέλεσμα οι συνθήκες ηλιοφάνειας που απολαμβάνουμε ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, να μην αποτυπώνονται στον βαθμό που θα έπρεπε στην κάλυψη των αναγκών ρεύματος. Έτσι ναι μεν υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάρκα, ωστόσο η ενέργεια που αυτά παράγουν μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα το πρωί της Πέμπτης τα φωτοβολταϊκά συστήματα παρήγαγαν 53 μεγαβατ. Ωστόσο στις επτά το απόγευμα, ώρα κατά την οποία καταγράφεται η μέγιστη ζήτηση ενέργειας, η συνεισφορά της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας στην κάλυψη της ζήτησης είναι μηδενική.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής λειτουργίας και προσωπικού του τμήματος κ. Γιώργος Ασσιήκκαλης, πλέον ο στόχος είναι οι νέες μονάδες αξιοποίησης των ΑΠΕ που θα συνδεθούν στο δίκτυο παραγωγής, ισχύος πέραν των οκτώ μεγαβατ, να έχουν και δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας.

Τρέχουμε τους στόχους

Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι η Κύπρος έχει μείνει πίσω στην κάλυψη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για χρήση ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Από το 20% επί της συνολικής κατανάλωσης που έχει τεθεί για το 2020, η Κύπρος βρίσκεται στο 14%. Στην περίπτωση δε της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και από βιομάζα, ο μέσος όρος της Ε.Ε. για το 2016 κυμάνθηκε στο 29,6%. Στην περίπτωση της Κύπρου το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 8,4%. ενώ εκκρεμεί ο εθνικός στόχος του 13,8% ο οποίος θα πρέπει να υλοποιηθεί το 2020.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Της Μαρίας Ηρακλέους 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση