Τη λύπη του για την ατυχέστατη, όπως λέει, διασύνδεση που επιχειρείται να γίνει από τη συντεχνία των ιατρών του δημοσίου, μεταξύ του τραγικού θανάτου του 10χρονου μαθητή και του θέματος της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εκφράζει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Η ΠΑΣΥΚΙ με ανακοίνωση της τα ρίχνει τα πυρά της στο «σύστημα» καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της «Υπάρχουν ευθύνες για το Υπουργείο Υγείας ή υπάρχει μόνο εξιλαστήριο θύμα – 2 ιατροί;»
Η απάντηση του Υπουργού Υγείας
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με αφορμή τον θάνατο 10χρονου μαθητή και τη σύλληψη ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, επιθυμώ να εκφράσω τη λύπη μου για την ατυχέστατη διασύνδεση που επιχειρείται να γίνει από τη συντεχνία των ιατρών του δημοσίου του τραγικού αυτού περιστατικού με το θέμα της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Προς απάντηση των χαρακτηρισμών που προτάσσει η ΠΑΣΥΚΙ και οι οποίοι δεν με βρίσκουν καθόλου σύμφωνο και ισοπεδώνουν το έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως «η κατάρρευση των νοσοκομείων, η εξαθλίωση του τομέα της Υγείας, η έλλειψη υποδομών και η αποψίλωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», υπενθυμίζω ότι προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων, στα πιο κάτω εμβαλοματικά μέτρα εν αναμονή των απτών αποτελεσμάτων της αυτονόμησης:
- Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται στο πιο ψηλό επίπεδο από το 2012.
- Αυξήσαμε κατά 50 τον αριθμό των ιατρών που στελεχώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.
- Κάναμε πράξη τη συμφωνία για τη μισθολογική αναβάθμιση των ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας του δημοσίου.
- Παραχωρήσαμε επιδόματα, μεταξύ άλλων, στους ιατρούς που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ, ως μέτρο παροχής κινήτρων και αύξησης της παραγωγικότητας.
- Υλοποιούμε τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συμπλεγματοποίηση των Αγροτικών Κέντρων Υγείας, που θα εξασφαλίσει πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, ώστε να γίνεται πιο ορθολογιστικά η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.
Αντιλαμβανόμενος από την πρώτη στιγμή την κρισιμότητα της υπόθεσης, ανέθεσα τη διεξαγωγή έρευνας σε ανώτατο επίπεδο, αφού από την πληροφόρηση που είχα, χωρίς να ήθελα να προδικάσω οποιοδήποτε αποτέλεσμα, τα στοιχεία παρέπεμπαν εκ πρώτης όψεως σε πιθανή αμέλεια ή/και αδυναμία των εμπλεκομένων υπηρεσιών να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο περιστατικό. Αυτά τα ευρήματα υποβλήθηκαν άμεσα στην Αστυνομία, ως η αρμόδια Αρχή για τη διερεύνηση του περιστατικού και η Αστυνομία είναι αυτή που έκρινε απαραίτητη την έκδοση εντάλματος.
Είναι πλέον αποδεκτό από όλους -και πρώτα και κύρια από το ίδιο το Υπουργείο και την Κυβέρνηση- ότι το υφιστάμενο σύστημα υγείας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και θέτει τροχοπέδι στην ανάπτυξη και την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας. Η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο λειτουργείας των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Η μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στον τομέα της Υγείας δεν μπορεί να γίνει μόνο από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Αντίθετα, βασικός συνοδοιπόρος στο μεγάλο αυτό εγχείρημα είναι όλοι οι επαγγελματίες υγείας που απαρτίζουν το σύστημα. Το εγχείρημα αυτό πρέπει να είναι κοινό, με γνώμονα και τελικό αποδέκτη τον ασθενή.
Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν είναι η ώρα να παρασυρόμαστε και να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια. Η έρευνα έχει πάρει τον δρόμο της και θα πρέπει όλοι μας να αφήσουμε τη δικαιοσύνη της να επιτελέσει το έργο της αμερόληπτα.
Ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγείας. Η διαδικασία εφαρμογής της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ έχει ήδη δρομολογηθεί. Μέχρι όμως να έχουμε απτά αποτελέσματα ιδιαίτερα από την αυτονόμηση, δεν θα δεχθώ σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν αυτά τα επιχειρήματα ως άλλοθι για ενδεχόμενα ιατρικά λάθη.
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ
Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών με ανακοίνωσή της «εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινέστατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του άτυχου παιδιού για την απώλεια τους. Τα λόγια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φτωχά για να εκφράσουν την βαθύτατη οδύνη των γονιών, οδύνη την οποία νιώθουμε κι εμείς σαν άνθρωποι, σαν γονείς και σαν ιατροί που παλεύουν καθημερινά και αγωνίζονται να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Η ιατρική δεοντολογία είναι αδιαπραγμάτευτη αναφορικά με την προσήλωση των ιατρών στον άνθρωπο και την απάβλυνση του πόνου και των προβλημάτων του. Κανένας ιατρός δεν έχει σκοπό να προκαλέσει βλάβη ή κακό στους ασθενείς του και όταν δυστυχώς υπάρξουν επιπλοκές ή ακόμη και θάνατος, ο πρώτος που πραγματικά συνθλίβεται αφάνταστα, είναι ο ιατρός και είναι απαράδεκτο και λυπηρό σε μια ευνομούμενη και πολιτισμένη κοινωνία να αντιμετωπίζεται ως κοινός εγκληματίας.
Τα ιατρικά σφάλματα και λάθη πρέπει να τιμωρούνται, αλλά ο ιατρός πρέπει να τυγχάνει από τα Μ.Μ.Ε. ειδικά και από την κοινωνία γενικότερα, μιας ευπρεπούς συμπεριφοράς, που αρμόζει σε έναν επιστήμονα που έταξε ως σκοπό της ζωής του την εξυπηρέτηση του ασθενούς και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Η ιατρική αμέλεια, όπως και το ιατρικό λάθος, είναι προβλήματα διαχρονικά και δυστυχώς αναπόφευκτα, τα οποία πρέπει να καταστέλλονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Εκεί όπου η ιατρική αμέλεια και το ιατρικό λάθος τεκμηριώνονται δικαστικά, τότε θα πρέπει να αποδίδεται η ευθύνη και να πληρώνει ο ένοχος.
Όλοι γνωρίζουν ότι κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναβάθμιση των δεικτών υγείας είναι κι ένα βήμα κατά του ιατρικού λάθους και της ιατρικής αμέλειας. Είναι τεκμηριωμένο ότι για το 90% των ιατρικών λαθών ευθύνεται το σύστημα και για το υπόλοιπο 10% το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υπάρχουν ευθύνες για το Υπουργείο Υγείας ή υπάρχει μόνο εξιλαστήριο θύμα – 2 ιατροί;
Καλούμε άπαντες όπως επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να μην βιώσουμε άλλη μια φορά τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης όπως ζήσαμε πρόσφατα με το διπλό φονικό. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε όπως η Αστυνομία Κύπρου επιδείξει την ίδια αφοσίωση και σπουδή όταν πρόκειται και για άλλες έρευνες που αφορούν πραγματικούς εγκληματίες.
Δεν είναι η ώρα στησίματος λαϊκών δικαστηρίων και καλούμε άμεσα τις Αρχές όπως ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες κι εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Αυτή η πρακτική θα μας οδηγήσει σε μια εποχή σκοταδισμού και καταδίωξης, σε καταστάσεις τριτοκοσμικές με αποτελέσματα δυσμενέστατα και μια τακτική αμυντικής ιατρικής.
Ο ιατρικός κόσμος γνωρίζοντας ότι η κάθε ιατρική πράξη ενέχει και τον κίνδυνο του θανάτου δεν μπορεί να αποδεχτεί τον απαράδεκτο και τον ωμό εργασιακό εκφοβισμό αλλά και την ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης που επιχειρείται σήμερα. Ειλικρινά, διερωτόμαστε εάν οι ιατροί του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα υγείας θα πρέπει να εξετάζουν ασθενείς υπό την επιτήρηση της αστυνομίας ή αν θα πρέπει να υπάρχει πλέον αστυνομικός σταθμός έξω από κάθε νοσηλευτήριο και κλινική της Κύπρου.
Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. θεωρεί ότι το όλο θέμα που προέκυψε πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσήλωση στα αίτια και επικέντρωση στο ίδιο το Σύστημα που χωλαίνει και καταρρέει, χωρίς να αφαιρείται από την εξίσωση η ευθύνη της Πολιτείας, του Υπουργείου Υγείας, των Μ.Μ.Ε., της κοινωνίας ολόκληρης, συμπεριλαμβανομένων και των Ιατρών. Με τη σημερινή τραγωδία κορυφώνεται το έγκλημα που συντελείται εις βάρος της κοινωνίας, με την αποψίλωση των νοσοκομείων, την φυγή δεκάδων εξαίρετων και ικανότατων ιατρών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάρρευση και διάλυση της δημόσιας υγείας.
Απαιτούμε από όλους αυτούς που έδιναν κάλυψη στο Υπουργείο Υγείας όταν εμείς προειδοποιούσαμε για επαγγελματική εξουθένωση και κατάρρευση των νοσοκομείων, να αποδεκτούν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί και καλούμε αυτούς που ολιγώρησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, να παραιτηθούν.
Απαντήστε κύριοι, εάν είναι ευθύνη των ιατρών, η κατάντια των νοσοκομείων, οι περικοπές, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών και εκπαίδευσης, η κατάρρευση και η εξαθλίωση της Δημόσιας Υγείας; Δεν έχουν οι ιατροί επανειλημμένα προειδοποιήσει δημόσια, για αυτά τα θλιβερά τεκταινόμενα τα οποία θα οδηγούσαν σε απώλειες ζωών που δυστυχώς σήμερα θρηνούμε;
Επισημαίνουμε με μεγάλη μας θλίψη την απαράδεκτη και αξιολύπητη προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός ανθρώπινου δράματος με επίρριψη ευθυνών στον ιατρικό κόσμο για τα χάλια της δημόσιας υγείας. Αυτό οδηγεί στην συγκάλυψη των ευθυνών για αυτούς που διαχειρίζονται την δημόσια υγεία, προσφέροντας άρτον και θεάματα μέσα από ακόμα μια έρευνα για να καλυφθεί η γύμνια μας.
....κουράγιο στην χαροκαμένη μάνα γιατί όλοι οι υπεύθυνοι όταν τελειώσει το show τους δεν θα την θυμούνται καν, ούτε το δεκάχρονο αγγελούδι που χάθηκε εξαιτίας ενός συστήματος που καταρρέει!»