Μάστιγα έχει καταντήσει το «laughing gas» ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστό στην Κύπρο, το «αέριο του γέλιου», ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που σφύζουν από ζωή. Το πρωτοξείδιο του αζώτου, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο είναι ελεύθερο στην αγορά, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των υποθέσεων, με το πέρασμα των χρόνων.
Η Αστυνομία εκφράζει τις ανησυχίες της και εντατικοποιεί, ειδικότερα φέτος, τις ενέργειές της για την πάταξη του φαινομένου, ενώ τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα, από το 2015, μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος μήνα (Ιούλιος 2018), μάλλον, πρέπει να μας ανησυχήσουν.
Υπάρχει βρετανικό κύκλωμα;
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Daily Mail, μια βρετανική εταιρεία, η «PlayaWay», με έδρα το Lancashire, προσλαμβάνει νεαρά παιδιά, κυρίως κορίτσια, ώστε να ταξιδεύουν στα θέρετρα διακοπών της Μεσογείου και να πουλούν το «εν δυνάμει θανατηφόρο ναρκωτικό», το «hippy crack», όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η εταιρεία αυτή φέρεται να προσλαμβάνει τις εκατοντάδες των νεαρών παιδιών με το μήνυμα ότι «θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος των ωρών εργασίας σας γελώντας».
Κύπρος: Βρετανοί οι πλείστοι συλληφθέντες
Για το θέμα, επικοινωνήσαμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, Ανδρέα Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε, τόσο στο ξένο δημοσίευμα, όσο και στα όσα συμβαίνουν στις τουριστικές περιοχές της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, μας εξήγησε τους κινδύνους από την χρήση του «αερίου του γέλιου» στην υγεία, καθώς και τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο εύκολη η προμήθειά του από το εμπόριο.
Κληθείς να απαντήσει ως προς το κατά πόσον η Αστυνομία Κύπρου κατέχει στοιχεία σχετικά με τις πιο πάνω αναφορές, ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε ότι δεν έχει εμπλοκή, μέχρι στιγμής, ωστόσο οι δράσεις της Αστυνομίας έχουν εντατικοποιηθεί για την πάταξη του φαινομένου. Όσοι συλλαμβάνονται, ανακρίνονται και ερωτούνται από πού προμηθεύτηκαν το πρωτοξείδιο του αζώτου. Ωστόσο, είπε, μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει το ότι υπάρχει κάποιο οργανωμένο κύκλωμα με «ρίζες» στην Βρετανία.
Οι ηλικίες των ατόμων που έχουν συλληφθεί κατά καιρούς από την Αστυνομία, κυμαίνονται από 17 μέχρι και 50 ετών, ενώ είναι άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Συγκεκριμένα, μας ανέφερε περιπτώσεις ατόμων από Βρετανία, Λιθουανία, Ρωσία, ακόμα και Κύπρο, γεγονός που δεν καθιστά σαφές το ότι υπάρχει κάποιο κύκλωμα από Βρετανία. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, ως επί το πλείστον, πρόκειται για Βρετανούς.
Από την νομιμότητα, στην παρανομία
Η προμήθεια του πρωτοξειδίου του αζώτου από το εμπόριο, θεωρείται νόμιμη, καθώς χρησιμοποιείται στην ιατρική, αλλά και στην ζαχαροπλαστική, εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου.
Όσον αφορά την χρήση του στην ιατρική, η εν λόγω ουσία αποτελεί φαρμακευτικό προϊόν και χορηγείται μόνο κάτω από την επίβλεψη ιατρού, με σκοπό την αναισθησία.
Η πιο συχνή του χρήση παρατηρείται στην ζαχαροπλαστική, κυρίως, ως προωθητικό αέριο της σαντιγής, με την οποία οι ζαχαροπλάστες δημιουργούν σχέδια και σχήματα στα παρασκευάσματά τους. Το πρωτοξείδιο του αζώτου, εξήγησε, που βρίσκεται σε μια μικρή αμπούλα, η οποία τοποθετείται σε ειδικό εργαλείο του ζαχαροπλάστη, για να προωθεί την σαντιγή.
Για τον λόγο αυτό, το αέριο βρίσκεται παντού στο εμπόριο, ακόμα και σε μεγάλες υπεραγορές, γι’ αυτό, δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, δεν μπορεί να ελεγχθεί η προμήθειά του.
Σκληρές οι συνέπειες
Στοιχεία από τις Φαρμακευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους που κατέχει η Αστυνομία φανερώνουν την επικινδυνότητα του αερίου, ειδικά όταν αυτό προσλαμβάνεται συχνά από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Συγκεκριμένα, η παρατεταμένη χορήγησή του, μπορεί να προκαλέσει οξεία αναπνευστική αναπάρκεια, και κυκλοφορική καταπληξία. Περαιτέρω, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις νευρολογικής βλάβης, σε περιπτώσεις κατάχρησης ή σε περιπτώσεις στις οποίες έγινε παρατεταμένη χορήγηση (ή χρήση, στην συγκεκριμένη περίπτωση).
Οι πιο «αθώες» επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι εξής: ζάλη, διάσχιση, ευφορία και απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, παραισθήσεις και γέλωτα.
Φυσικά, βλάβες μπορούν να προκληθούν και στις εγκυμονούσες γυναίκες, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Αυξάνονται οι υποθέσεις στην Κύπρο
Το φαινόμενο του laughing gas παρουσιάστηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Αγία Νάπα, το 2015, είπε ο κ. Κωνσταντίνου. Την πρώτη αυτή χρονιά της εμφάνισής του, σημειώθηκαν 12 υποθέσεις. Την επόμενη χρονιά, το 2016, σημειώθηκαν 15 υποθέσεις, με την Αστυνομία να θορυβείται. Το 2017 σημειώθηκαν 19 υποθέσεις, γι’ αυτό φέτος, το 2018, τα μέτρα της Αστυνομίας έχουν εντατικοποιηθεί με σκοπό την καταστολή του φαινομένου. Ωστόσο, βάσει των καταγεγραμμένων δεδομένων, μέχρι και τις 6 Ιουλίου 2018, υπήρξαν 27 καταγεγραμμένες υποθέσεις.
Η Αστυνομία θεωρεί, παρ’ όλ’ αυτά, ότι οι ενέργειές της, σε συνεργασία με τα Δικαστήρια, αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα και δίνουν ελπίδες στην Αστυνομία ότι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, ανέφερε την σύλληψη των υπόπτων, την άμεση καταχώρηση των υποθέσεων και τις ποινές που ανέρχονται μέχρι και σε φυλάκιση, όπως την πρόσφατη ποινή φυλάκισης εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, που συνελήφθη για την παράνομη πώληση του laughing gas.