ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θρίλερ στο Ιράν - Αγνοείται η τύχη του προέδρου Ραΐσι

Η τηλεόραση σταμάτησε το πρόγραμμα και μεταδίδει προσευχές

Θρίλερ με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν είχε την Κυριακή «αναγκαστική προσγείωση», ανέφερε η κρατική τηλεόραση χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μεταφέρουν πληροφορίες για τις κακές καιρικές συνθήκες στο σημείο και για τη δυσκολία των διαδωστών να φτάσουν στο σημείο.

Το περιστατικό συνέβη στην ιρανική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν. Μαζί με τον πρόεδρο, στο ίδιο ελικόπτερο, ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσείν Αμιραμπντολαχιάν.

Οι πληροφορίες από το σημείο είναι συγκεχυμένες, αλλά Ιρανοί αξιωματούχοι μεταφέρουν την ανησυχία τους λόγω και των καιρικών συνθηκών. Ιρανός αξιωματούχος δήλωνε μάλιστα στο Reuters ότι «η ζωή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών είναι σε κίνδυνο». Στον λογαριασμό του προέδρου στο Instagram εμφανίστηκε γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) μήνυμα που αναφέρει «Προσευχηθείτε για μένα».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματος και μεταδίδει προσευχές.

Τι αναφέρουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι το ελικόπτερο προσγειώθηκε λόγω ομίχλης και ότι η συνοδεία του προέδρου συνέχισε προς τον προορισμό της οδικά. Αποδίδει μάλιστα τα περί ατυχήματος σε ένα από τα τρία ελικόπτερα της συνοδείας του Ραΐσι σε αναφορές του Διαδικτύου.

Στην ανάρτηση υπάρχει και μια φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο να κατεβαίνει από το ελικόπτερο που έχει προσγειωθεί σε χωράφι. Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.

Αργότερα ο ανταποκριτής του πρακτορείου Fars σε γειτονική πόλη ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται σε σημείο κοντά σε ορυχείο χαλκού. Η ομίχλη στο σημείο ήταν πολύ πυκνή, με ορατότητα μικρότερη των πέντε μέτρων, ενώ βρέχει, συνθήκες που δυσκολεύουν πολύ τον εντοπισμό.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μάλιστα και οπτικό υλικό από το σημείο, δείχνοντας τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες γίνεται η έρευνα.

Σε δηλώσεις του ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο Ραΐσι και η συνοδεία του ήταν σε περισσότερα από ένα ελικόπτερα, ένα από τα οποία έκανε βαριά προσγείωση λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι στο σημείο έχουν αποστολή ομάδες διάσωσης, αλλά λόγω συνθηκών και του δύσβατου εδάφους θα χρειαζόταν κάποια ώρα να φτάσουν στο σημείο. 

«Είμαστε σε επικοινωνία με τη συνοδεία του προέδρου, αλλά λόγω του εδάφους η επικοινωνία είναι κάπως δύσκολη», διευκρίνισε ακόμη ο υπουργός.

Το Reuters ανέφερε ότι το Fars κάλεσε τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τον πρόεδρο. Αργότερα Ιρανός αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters ότι «η ζωή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών είναι σε κίνδυνο».

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε από την πλευρά του ότι «μέλη της συνοδείας του προέδρου επικοινώνησαν με τα κεντρικά [ενν. στην Τεχεράνη], δίνοντας ελπίδες ότι το περιστατικό θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς απώλειες». Ωστόσο το CNN σημειώνει ότι δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση ήταν το ελικόπτερο του προέδρου.

Τα άλλα δύο από τα τρία ελικόπτερα του κομβόι έφτασαν στον προορισμό τους με ασφάλεια.

Αργότερα το Tasnim μετέδωσε ότι το σημείο του περιστατικού έχει εντοπιστεί και ότι οι ομάδες σπεύδουν στην περιοχή που είναι εξαιρετικά δύσβατη.

Αλλά και το επίσης ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονταν να φτάσουν στην περιοχή του ατυχήματος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. 

Στο ίδιο πλαίσιο και το ιρανικό πρακτορείο ISNA που μετέδωσε ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, κάποια από τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης καθηλώθηκαν και αυτά.

Σύμφωνα με το Associated Press, διασώστες προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα ελικόπτερο, που ενεπλάκη σε «περιστατικό» ενώ ταξίδευε με κομβόι. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν έκανε «αναγκαστική προσγείωση».

Επιπλέον, σύμφωνα με την Teheran Times, στα τρία ελικόπτερα της προεδρικής συνοδείας επιβαίνουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσείν Αμιραμπντολαχιάν. Ένα εκ των τριών αγνοείται.

Έκανε ταξίδι στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν

Ο Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε την περιοχή που συνέβη το περιστατικό ως κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης.

Νωρίς την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ιράν είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.

Το Ιράν μια σειρά ελικοπτέρων, ωστόσο οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών. Ο εναέριος στόλος του χρονολογείται πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Το πορτρέτο του προέδρου Ραΐσι

Ο Ραΐσι, 63 ετών, θεωρείται σκληροπυρηνικός, που στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος. Θεωρείται ότι διαθέτει την προστασία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με ορισμένους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει μετά τον θάνατό του ή την αποχώρησή του από τον ρόλο.

Γεννήθηκε στην ιερή πόλη Μασχάντ του βορειοανατολικού Ιράν και ανέβηκε νωρίς σε υψηλά αξιώματα. Το 1980 και σε ηλικία μόλις 20 ετών διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Καράτζ δίπλα στην Τεχεράνη.

Διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 έως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της δικαστικής αρχής για μια δεκαετία από το 2004 και στη συνέχεια εθνικός γενικός εισαγγελέας το 2014.

Ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας, όπως αναφέρει ο Guardian, σε μια περίοδο βαθιάς κοινωνικής κρίσης, αλλά και οικονομικής λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού προγράμματος. Διαδέχτηκε, έπειτα από εκλογές τον Χασάν Ρουχανί.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως και τους επόμενους μήνες, το Ιράν συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ανέβασε ξανά στα ύψη τις περιφερειακές εντάσεις, ειδικά με το Ισραήλ. Έπειτα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη Δαμασκό, κατά τον οποίο σκοτώθηκε υψηλόβαθμός Ιρανός, η Τεχεράνη απάντησε με μια ομοβροντία πυραύλων και drone κατά του Ισραήλ.

 

 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X