“Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές περιοχής για την οποία υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO)”, δήλωσε ο "υπουργός οικονομίας και ενέργειας" στα κατεχόμενα Οζντίλ Ναμί, αναφέροντας παράλληλα ότι “οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια”.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι δεν είναι η τ/κ ή η τουρκική πλευρά που πυροδοτεί την ένταση και ότι “δεν έχει νόημα η τουρκική πλευρά να έχει αιωνίως υπομονή και να μην αντιδρά”. Για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει διαπραγμάτευση επαναλαμβάνοντας τις παλιές μεθόδους, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν μόνο εάν πρώτον, συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα από την αρχή και δεύτερον οριστεί τί θα γίνει με την Τ/κ πλευρά εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με ‘οχι’ της ε/κ πλευράς.
Ο Οζντίλ Ναμί εξέφρασε την ελπίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ να συναντήσει τους δύο ηγέτες και να συμφωνηθεί ένα νέο μοντέλο διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι εκείνος που αποχώρησε από το τραπέζι στην Ελβετία και τον κάλεσε να συμπεριφέρεται ψύχραιμα και να αποφεύγει βήματα που προκαλούν την αντίδραση τουρκικής πλευράς.
Συγκεκριμένα, στην συνέντευξή του στο Ανατολού, αναφερόμενος στις έρευνες για φυσικό αέριο, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι “δεν έχει σημασία αν αυτά τα τεμάχια είναι νοτίως, βορείως, ανατολικά ή δυτικά του νησιού, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα και συμφέροντα σε όλα”. “Σε κάποια από αυτά τα τεμάχια γίνονται δραστηριότητες στο πλαίσιο συμφωνιών ‘τδβκ’ με Τουρκία. Σε κάποια γίνονται δραστηριότητες στο πλαίσιο συμφωνιών που υπέγραψε με διεθνείς εταιρείες η ε/κ πλευρά. Εμείς είπαμε στην ε/κ πλευρά ‘ελάτε να κινηθούμε με συνεργασία σε όλα’ αλλά η ε/κ πλευρά κάνει μονομερή βήματα χωρίς να ανοίξει την πόρτα συνεργασίας με μας στο οικόπεδο 3 ή σε άλλα οικόπεδα. Εμείς αντιδρούμε σε αυτό. Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές της περιοχής για την οποία υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). Αντιστοιχεί σε μια περιοχή πέντε ναυτικών μιλίων. Αν κοιτάξουμε την ουσία του ζητήματος σε όλα έχουν δικαιώματα οι Τ/Κ και είμαστε υποχρεωμένοι να τα παρακολουθούμε αυτά”, ανέφερε.
Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι “όσο περνάει ο καιρός και γίνονται δραστηριότητες φυσικού αερίου στην περιοχή, αυξάνεται η ένταση”, προσθέτοντας ότι “για να αρθεί αυτή η ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα”. “Η τουρκική πλευρά προσπαθεί ασφαλώς να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου και για να μην ανοίξει ο δρόμος για ένταση. Ποτέ δεν ήταν η τ/κ πλευρά ή η Τουρκία που πυροδότησαν την ένταση. Εμείς πάντοτε κάναμε τα βήματά μας ως αντίδραση στα βήματα της ε/κ πλευράς και αφού προηγουμένως κάναμε τις αναγκαίες προειδοποιήσεις. Αλλά δεν έχει και νόημα η υπομονή μας να είναι αιώνια και να μείνουμε χωρίς αντίδραση”, ανέφερε.
Ο Οζντιλ Ναμί είπε ότι αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι να βρεθεί μια περιεκτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι τον Ιούλιο στη Ελβετία ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης που αποχώρησε από το τραπέζι. “Γι' αυτό τον λόγο και ο Ε/Κ ηγέτης πρέπει να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα”, ανέφερε, και απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη “να συμπεριφέρεται πιο ψύχραιμα και αποφεύγει βήματα που προκαλούν αντίδραση τουρκικής πλευράς”.
Για τη διαδικασία για το Κυπριακό, ο κ. Ναμί είπε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση επαναλαμβάνοντας τις παλιές μεθόδους. “Πλέον εκείνο το τεφτέρι έκλεισε. Χρειάζεται μια νέα μεθοδολογία, μια νέα προσέγγιση”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πλέον οι διαδικασίες ανοιχτού τέλους δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε περιεκτική λύση.
“Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν ξανά μόνο εάν πριν ξεκινήσουν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα. Αλλά και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Στο σημείο που θα τελειώσουν θα πρέπει να οριστεί τί θα γίνει. Δηλαδή στο σημείο που θα τελειώσουν εάν η ε/κ πλευρά έρθει με ένα ‘όχι’ τότε πρέπει να ξεκαθαρίσει ενώπιον της κοινής γνώμης τί θα γίνει με την τ/κ πλευρά. Ενόσω δεν υπάρχει απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι μάλλον μεγάλη η πιθανότητα η ε/κ πλευρά να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της”, υποστήριξε.
Ο Οζντίλ Ναμί εξέφρασε την ελπίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να έρθει σε επαφή σύντομα με τους δύο ηγέτες και να σχηματιστεί ένα νέο μοντέλο που να το εγκρίνουν όλες οι πλευρές, ώστε να σχεδιαστεί μια νέα αποτελεσματική διαπραγματευτική διαδικασία.