ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κατασκοπίας - Ενεργός ο ρόλος της Κύπρου

Η Ελλάδα θα ηγείται της Ακαδημίας

Τη δημιουργία κοινής ακαδημίας πληροφοριών σχεδιάζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Μάλιστα, η Ελλάδα και η Κύπρος όπως φαίνεται θα συμβάλλουν καθοριστικά και πρόκεται να έχου τον πλέον ενεργό ρόλο σε αυτό το πλάνο.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ συζήτησαν στις Βρυξέλλες για νέα πρότζεκτ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτά, μάλιστα, έρχονται να προστεθούν σε άλλα που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ετσι, λοιπόν, αυτά τα σχέδια, τα οποία προκύπτουν από τη συμφωνία PESCO (Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία), περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση «ακαδημίας κατασκοπίας» που φέρεται να αναλαμβάνει η Ελλάδα, όπως μετέδωσε το Politico, δημοσιεύοντας πληροφορίες από το προσχέδιο.

Σύμφωνα με αυτό, της κοινής ακαδημίας πληροφοριών της ΕΕ (Joint EU Intelligence school) θα ηγείται η Ελλάδα με τη συμμετοχή της Κύπρου, είδηση την οποία επιβεβαιώνει ο Guardian σε δημοσίευμα που αναφέρει ότι οι υπουργοί ενέκριναν τα δεκαεπτά συγκεκριμένα πρότζεκτ.

Επιπροσθέτως, το Politico σχολιάζει πως η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ενωσης.

Ωστόσο, το Politico υποστήριζε ότι «θα προκαλέσει εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την ακαδημία, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι δύο από τα μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα θα τρέχουν αυτό το πρόγραμμα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων ενώ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ενωσης η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα θα αναλάβουμε την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα ενώ η χώρα μας θα ηγείται και του πρότζεκτ για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που δύναται να συμμετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger ενώ η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones.

Τέλος, ας σημειωθεί, πως εκείνο που επισημαίνεται ως μεγάλη πρόκληση είναι η μετατροπή των πρότζεκτ από προτάσεις σε πραγματικότητα, καθώς όπως σχολιάζει το Politico και διπλωμάτες υπογράμμιζαν, «πολλά από τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη χρονιά, δεν έχουν προχωρήσει πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό».

Πηγή: kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση