ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Καίει» τον Χάρη η κατάθεση Γιωρκάτζη στην Ερευνητική

Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέχει στοιχεία για ΜΕΔ πολιτικών προσώπων

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, τίθεται σήμερα η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Η παρουσία της κ. Γιωρκάτζη αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στα του Συνεργατισμού πριν και μετά το 2013. Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας με βάση τη γραμμή που ακολουθείται από την Επιτροπή θα επικεντρωθεί στο ρόλο των εποπτικών αρχών στη βάση των όσων έχουν καταθέσει άλλοι μάρτυρες, αλλά και στοιχείων που ενδεχομένως να έχουν στην κατοχή τους τα μέλη της Επιτροπής.

Το πρώτο σκέλος των ερευνών της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Νοεμβρίου με την κατάθεση του Υπουργού Οικονομικών.

Αυτό που παραμένει άγνωστο και θα διαφανεί κατά την διάρκεια της δημόσιας ακρόασης είναι αν η κ. Γιωρκάτζη θα είναι σε θέση να αναφερθεί και στην περίοδο μετά το 2014, που το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου τέθηκε υπό την ομπρέλα εποπτείας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Όπως είναι γνωστό ο SSM είχε κάνει γνωστό στην Επιτροπή Αρέστη πως υπάρχει ζήτημα εμπιστευτικότητας με τα διαβαθμισμένα έγγραφα και πληροφορίες που τον αφορούν, εμπιστευτικότητα που καλύπτει και τις εθνικές εποπτικές αρχές. 

Συνεχής Ενημέρωση

13.10 Η δημόσια ακρόαση ολοκληρώθηκε και θα συνεχισθεί αύριο στις 9.00 το πρωί

13.00 Η Διοικήτρια ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Εστία που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση για προστασία κύριας κατοικίας έως 350 χιλιάδες ευρώ. Μια κύρια κατοικία συμπλήρωσε τετραμελούς οικογένειας αξίας 100 χιλιάδων ευρώ ναι είπε να προστατευθεί αυτό θα ήταν μια κοινωνική πολιτική και πρόσθεσε «4,5 μήνες μου έμειναν στην ΚτΚ ήθελα πάντα να το πω δημόσια, να με καρατομήσουν να τελειώνουμε».

12.50 Η κ. Γιωρκάτζη σε δυο ερωτήσεις που της υπέβαλε ο Γιώργος Γεωργίου δεν απάντησε επικαλούμενη το κώλυμα που υπάρχει με την Ενιαία Εποπτική Αρχή. Στη μια περίπτωση που η κ. Γιωρκάτζη δεν απάντησε ο κ. Γεωργίου ρώτησε την Διοικήτρια εάν οι απαιτήσεις του SSM για ένα δισ. ευρώ νέα κεφάλαια ουσιαστικά αποτελούσε βόμβα, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε κάθε προσπάθεια διάσωσης της ΣΚΤ.

12.20 Η κ. Γιωρκάτζη προέβη σε μια διόρθωση σε ότι αφορά κάποιο σημείο της κατάθεσής της για τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Όπως η ίδια είπε τα διαβαθμισμένα έγγραφα που πήρε η Επιτροπή δεν παραδόθηκαν από τον Νικόλα Χατζηγιάννη αλλά από τον Γιώργο Χατζηνικόλα τελευταίο πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ.

12.10 Ο κ. Χαραλάμπους ρωτά την κ. Γιωρκάτζη αν υπάρχουν ευθύνες των εποπτικών αρχών για τον Συνεργατισμό. Η Διοικήτρια απαντά πως δεν γνωρίζει, δεν μπορεί να είναι στο μυαλό των εποπτικών αρχών για να γνωρίζει τον τρόπο που σκεφτόντουσαν.

12.00 Η κ. Γιωρκάτζη επικρίνει τα κόμματα για τους ακατάλληλους στον Συνεργατισμό. «Οι ακατάλληλοι για τα κόμματα, ήταν οι κατάλληλοι» λέει η Διοικήτρια της ΚτΚ

«Ο ΥΠΟΙΚ δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής»

11.50 Η κ. Γιωρκάτζη επανήλθε στα περί ευθυνών του ΥΠΟΙΚ, λέγοντας αυτή τη φορά πως «ο ΥΠΟΙΚ δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής που ερχόταν».

11. 45 Ο κ Χαραλάμπους ζήτησε διευκρινήσεις από τη μάρτυρα, σχετικά με τις πειθαρχικές διαδικασίες κατά Χατζηγιάννη και την ανταλλαγή επιστολών με την Tράπεζα Κύπρου και τί εννοούσε η ίδια όταν είπε προηγουμένως ότι η τράπεζα «έκανε πίσω». Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν είχε λάβει επιστολή από τον κ. Χούριγκαν με την οποία το θέμα Χατζηγιάννη έπεφτε στα μαλακά, η κ.Γιωρκάτζη απάντησε. «Γιατί ο κ. Χούριγκαν ήλθε από τον Άρη; Πολλοί που θεωρούμε άμεμπτους δεν είναι... και δεν εννοώ τον κ. Χούριγκαν».

11.37 Ο κ. Χαραλάμπους συνεχίζει διερωτώμενος αν η ΚτΚ δεν θα έπρεπε να επιμένει προειδοποιώντας. Σε αυτό το σημείο η κ. Γιωρκάτζη σηκώνει το χέρι της και απαντά. «Mea Culpa».

11.35 Ωστόσο η κ. Γιωρκάτζη παρατηρεί πως έπρεπε να ενδιαφέρει το κράτος να διορίζει τον καταλληλότερο Γενικό Διευθυντή για τον Συνεργατισμό δίχως να είναι ευθύνη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Η ευθύνη επιλογής επαναλαμβάνει, άνηκε στον ιδιοκτήτη (σσ κράτος) και κατ' επέκταση στη βουλή «που κοπτόταν, όπως έλεγε η ίδια η Βουλή, για τον Συνεργατισμό».

11.30 Ο Γιώργος Χαραλάμπους, μέλος της Επιτροπής, εστιάζει στην αξιολόγηση στελεχών και τον ρόλο της ΚτΚ. Τον τελευταίο λόγο, απαντά η μάρτυρας, τον είχε η ΕΚΤ. Η ΚτΚ εφοδίαζε την ΕΚΤ με στοιχεία από το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωναν οι υποψήφιοι. Για τον κ. Χατζηγιάννη, η θέση της ΚτΚ ήταν μη ένσταση στο διορισμό, πλην όμως καταγράφηκαν μόνο οι δυο περιπτώσεις πειθαρχικές.

10.50 Αναφερόμενη για ευθύνες στον ΥΠΟΙΚ τις προσδιόρισε στις επιλογές προσώπων και σε προστασία να μην διαταραχθούν τα ΜΕΔ. Η κ. Γιωρκάτζη στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχει ο Γενικός Εισαγγελέας για ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

10.35 Κατά την κ. Γιωρκάτζη, οι εποπτικές αρχές της ευρωζώνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη ΣΚΤ και να τις δώσουν περισσότερο χρόνο. Στην ΣΚΤ υπήρχε πλάνη, όπως τα ΜΕΔ που ήταν περισσότερα από όσα δήλωνε η ΣΚΤ. Αυτό που ενοχλούσε τις εποπτικές αρχές ήταν πως προσμετρούσαν τον τόκο πάνω στα ΜΕΔ. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να χωνέψουν πώς μπορείς να δείχνει κέρδη από τους τόκους όταν δεν εξυπηρετείται το δάνειο. «Πότε ξεκίνησε ο κατήφορος του Συνεργατισμού;», είναι η απορία του κ. Αρέστη. «Δυο χρόνια μετά από τότε που οι εποπτικές αρχές της ευρωζώνης ξεκίνησαν να εκφράζουν ανησυχίες. Η ΣΚΤ δεν τηρούσε ενήμερη την ΚτΚ». «Εμείς» αναφέρει η κ. Γιωρκάτζη «τα μαθαίναμε από συναδέλφους του ΥΠΟΙΚ».

10.20 Ο κ. Αρέστη επιμένει εάν τα θέματα των πολιτικών παρεμβάσεων στο Συνεργατισμό απασχολούσαν τις εποπτικές αρχές. «Απασχολούσαν», απαντά η Διοικήτρια.

10.15 Για το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει πως η ΚτΚ είχε στείλει και τρεις επιστολές στον Υπουργό Οικονομικών. Τι σας απάντησε, ρωτά ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Να τους παύσετε εσείς». Ο κ. Αρέστη ζητά να μάθει αν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις. Για την Διοικήτρια το θέμα ήταν οι σχέσεις που είχαν μεταξύ τους τα μέλη της Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας ότι προέρχονταν από το ίδιο σχολείο.

«Από τη γη στον ουρανό» η σύγκριση ανάμεσα σε Μ. Κληρίδη και Ν. Χατζηγιάννη

10.10 Ο κ. Αρέστη ζητά πληροφορίες για την παραίτηση του Μάριου Κληρίδη. Στη συνάντηση που είχε μαζί του, απαντά η κ. Γιωρκάτζη, ο ίδιος της είπε πως δεν αντέχει άλλο. Αναφέρθηκε με δυσμενή σχόλια για τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Ο κ. Αρέστη ζητά από την κ. Γιωρκάτζη πώς η ίδια συγκρίνει τον Μάριο Κληρίδη και Νικόλα Χατζηγιάννη. «Από τη γη στον ουρανό», απαντά η Διοικήτρια της ΚτΚ συμπληρώνοντας πως ο κ. Κληρίδης ήταν καλό περιουσιακό στοιχείο της ΣΚΤ.

10.05 Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρεται ονομαστικά στον Νικόλα Χατζηγιάννη, ζητώντας από την κ. Γιωρκάτζη να αναφέρει για το πώς αξιολογήθηκε από τις εποπτικές αρχές. Συμπεριφέρθηκε απρεπώς σε έναν προπονητή, αναφέρει η Διοικήτρια. Η άλλη περίπτωση ήταν η πληρωμή επιταγών παρά την απαγόρευση που υπήρχε. Τα καταγράψαμε και τα στείλαμε στην ΕΚΤ. Για το θέμα του προπονητή η ΕΚΤ είπε πως δεν ήταν θέμα τραπεζικό, για το δε άλλο έκρινε ότι δεν ήταν επουσιώδες. Η ίδια, ωστόσο υποστήριξε πως υπήρχε θέμα ηθικής τάξης για τον κ. Χατζηγιάννη και θα «έπρεπε να είμαστε πιο σκληροί». «Γιατί δεν είσαστε;», ρωτά ο κ. Αρέστη, «μήπως δεχθήκατε πολιτικές παρεμβάσεις;». «Όχι», απαντά η κ. Γιωρκάτζη.

09.50 Η Διοικήτρια υποστηρίζει πως τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση, δεν εντοπίζονται μόνο την περίοδο μετά το 2014. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αναφέρει την περίοδο πριν το 2013. Αναφορά που προκαλεί την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος αναφέρει πως η Επιτροπή διερευνά και την περίοδο εκείνη. Λάθος άτομα, λάθος της κυβέρνησης, κακή εταιρική διακυβέρνηση μερικοί παράγοντες που κατά την κ. Γιωρκάτζη ευθύνονται για την κατάσταση στο Συνεργατισμό. Η ίδια αναφέρει πως τα περισσότερα πρόσωπα που διορίζονταν στην Επιτροπεία προέρχονταν από συγκεκριμένο σχολείο.

09.45 Η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του Συνεργατισμού μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Αν ήταν βιώσιμος ή όχι ο Συνεργατισμός αυτό θα μας το έλεγαν οι ειδικοί, συμπληρώνει η Διοικήτρια της ΚτΚ.

09.40 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τη μάρτυρα να μεταφέρει στην ΕΚΤ πως είναι προς το συμφέρον της να δώσει απαντήσεις για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί στην Κύπρο πως για την κατάρρευση της ΣΚΤ ευθύνονται οι εποπτικές αρχές.

09.35 Η κατάθεση της κ. Γιωρκάτζη περιστρέφεται στα έγγραφα από ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα παραδοθούν στην Επιτροπή υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας. Ο κ. Αρέστη αναφέρεται επίσης σε κάποια έγγραφα ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν φθάσει στην Επιτροπή από πηγές εδώ στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρεται συγκεκριμένα στον Νικόλα Χατζηγιάννη. Η κ. Γιωρκάτζη αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τον κ. Χατζηγιάννη ανεύθυνο.

09.30 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από την κ. Γιωρκάτζη για τη διαδικασία έγκρισης διορισμού αξιωματούχου στον Συνεργατισμού. Ο ρόλος της ΚτΚ ήταν να ελέγξει αν το πρόσωπο αντιμετωπίζει οποιαδήποτε παράπτωμα. Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρεται σε δυο περιπτώσεις που εντοπίστηκαν παραπτώματα για πρόσωπα υπό διορισμό σε τραπεζική θέση. Η ΚτΚ απέστειλε τα ευρήματα στην ΕΚΤ η οποία τα αξιολόγησε και αποφάσισε δίνοντας ή όχι την έγκρισή της για διορισμό.

09.25 Η κ. Γιωρκάτζη παρουσιάζει στην Επιτροπή τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας στον Συνεργατισμό. Μεταξύ άλλων η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως θα παραδοθούν έγγραφα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά το 2014 υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας. Για την περίοδο πριν το 2014, όπως αναφέρει, θα αναζητήσει έγγραφα στην ΚτΚ και θα επανέλθει γραπτώς.

09.20 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη να ενημερώσει την Επιτροπή εάν την περίοδο που ήταν Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας είχε ετοιμάσει έκθεση για τον Συνεργατισμό. Η Διοικήτρια απάντησε καταφατικά και συμπλήρωσε. Επί διακυβέρνησης Παπαδόπουλου και όταν η ίδια ήταν Γενική Ελέγκτρια ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της είχε ζητήσει να ετοιμάσει μια έκθεση για τον Συνεργατισμό. Όπως η κ. Γιωρκάτζη είπε στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως ο Συνεργατισμός θα έπρεπε να τεθεί υπό την εποπτική ομπρέλα της Κεντρικής Τράπεζας. Τότε όπως συμπληρώνει ετοίμασε μια έκθεση οι πρόνοιες τις οποίας δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Όπως η ίδια είπε αξιωματούχος άλλου κόμματος έπεισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο να μην προχωρήσει ο έλεγχος των ΣΠΙ από την Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε και σε δυο επιστολές που απέστειλε στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις οποίες όπως είπε εξέφραζε την απογοήτευσή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

09.15 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Πηγή: Η Καθημερινή / του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση