24news team
Βρετανός τουρίστας κατήγγειλε ξυλοδαρμό από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Αγία Νάπα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, ο Jonathan Kan κατήγγειλε στη Daily Mail ότι υποφέρει από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) μετά από ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς ενώ έκανε λόγο για ρατσιστικά κίνητρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δέχθηκε επίθεση από τους αστυνομικούς εξαιτίας της εθνικότητάς του. Ο παραπονούμενος, που κατάγεται από το Χονγκ Κονγκ και ζει στο Λονδίνο από το 2012, υποστηρίζει ότι τη δεύτερη νύχτα του ταξιδιού του, «διώχτηκε στη μέση του πουθενά», «χτυπήθηκε από την τοπική αστυνομία» και κατέληξε στο κελί.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, ο 34χρονος υποστήριξε πως οι αστυνομικοί απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν, δεν του έδωσαν νερό ή φάρμακα, και δεν τον άφησαν να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του για τις οκτώ ώρες που βρισκόταν στο κελί.
«Μου κορόιδευαν τα ρούχα, με ρώτησαν από πού είμαι. Είπα Λονδίνο, αλλά μετά ρώτησαν: «Από πού είσαι αλήθεια; Δεν φαίνεσαι Βρετανός. Τους είπα: «Γεννήθηκα στο Χονγκ Κονγκ» και μου είπαν: «Εσείς είστε Κινέζοι, άρα φέρατε τον Covid σε αυτή τη χώρα;», δήλωσε στη Daily Mail.
Σύμφωνα με τον 34χρονο, όταν οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, τον έδεσαν με ένα νάιλον καλώδιο κρατώντας τον πολύ σφιχτά από το χέρι. «Δεν χρησιμοποιούσαν χειροπέδες, μόνο πλαστικές λωρίδες. Όταν τους είπα τους κανονισμούς της ΕΕ, με χτύπησαν πιο δυνατά… Δεν ήξερα πού με οδηγούσαν – φώναζα και ρωτούσα: «Γιατί, γιατί; Αυτό είναι κατάχρηση εξουσίας».
Όπως υποστήριξε, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για covid test, κάτι που δεν ήταν απαραίτητο να κάνει αφού ήταν διπλά εμβολιασμένος.
Συμπλήρωσε επίσης, ότι η Αστυνομία τον οδήγησε σε ένα δικαστικό μέγαρο και τον ανάγκασε να ομολογήσει χωρίς καμία νομική εκπροσώπηση, ενώ τον έβαλε να πληρώσει και πρόστιμο.
Ο Jonathan Kan πιστεύει πως τα κίνητρα της Αστυνομίας ήταν ρατσιστικά.
«Είπαν ότι αποτελούσα απειλή για το κοινό ότι δεν φορούσα μάσκα δημόσια, ότι έπινα – όλοι πίνουν δημόσια, είναι η Αγία Νάπα», δήλωσε.
Τελικά, ο 34χρονος ήρθε σε επαφή με τη βρετανική πρεσβεία και κατάφερε να φύγει από την Κύπρο με ασφάλεια.
Κάποιοι τον συμβούλεψαν να κινηθεί νομικά σε βάρος της Αστυνομίας με τη βοήθεια ενός ντόπιου δικηγόρου και πλήρωσε 3 χιλιάδες λίρες. Όπως υποστηρίζει, αν και του είπαν ότι θα αποζημιωνόταν για αυτές τις κατηγορίες, ο δικηγόρος φέρεται να σταμάτησε να τον βοηθά όταν αρνήθηκε να πληρώσει περισσότερα χρήματα.
Σύμφωνα με τον 34χρονο, το συμβάν τον οδήγησε στο να ξεκινήσει θεραπεία, αφού διαγνώσθηκε με PTSD, κάτι που τον εμπόδισε αρχικά να εργαστεί. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει χρέος 7.000 λιρών, τόσο για νομικές αμοιβές όσο και για έξοδα διαβίωσης επειδή δεν μπορεί να εργαστεί.
«Πρόκειται για άλλη μια ανησυχητική περίπτωση που αφορά την Κυπριακή Αστυνομία, η οποία αισθάνεται ότι μπορεί να συμπεριφέρεται σε ξένους υπηκόους όπως θέλουν ατιμώρητα», είπε η Justice Abroad, απαντώντας στη Mail Online.
«Αυτό το πρόβλημα στην Κύπρο τονίζεται από το γεγονός ότι η Αστυνομία στην Κύπρο δεν φοράει κάμερες και δεν καταγράφεται οτιδήποτε συμβαίνει στα αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Ακόμα και στο Αστυνομικό Τμήμα και δεν υπάρχει καν ένα κατάλληλο σύστημα καταγραφής στο οποίο να καταγράφεται ο χρόνος των συλλήψεων και ο λόγος σύλληψης».
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης αναφέρει πως «παρείχαμε βοήθεια σε έναν Βρετανό που συνελήφθη στην Κύπρο».
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει πως η Κυπριακή Αστυνομία δεν απάντησε σε αίτημα της Daily Mail, να σχολιάσει την υπόθεση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του 24News, ο παραπονούμενος φέρεται πως είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Κύπρο, για αδικήματα μέθης, ανησυχίας, απειλής, δημόσιας εξύβρισης, διασάλευσης της ειρήνης, καθώς και γιατί δεν φορούσε προστατευτική μάσκα σε δημόσιο χώρο, σύμφωνα με τα σχετικά διατάγματα για τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, που ίσχυαν τότε.
Ο 34χρονος είχε οδηγηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το οποίο του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 420 ευρώ (350 ευρώ για τα αδικήματα που διέπραξε, καθώς και 70 ευρώ για τη μη χρήση της μάσκας).
Στη συνέχεια, ο 34χρονος προέβη σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) και η υπόθεση διερευνάται.