ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αλαλούμ με το Test To Stay - Πυρά εκπαιδευτικών σε Υπουργικό

«Μαθαίνουμε τα μέτρα από τα ΜΜΕ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν φαίνεται να έγινε δεκτή με τους καλύτερους οιωνούς η πρόταση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για το σχέδιο Test To Stay αφού πριν καν διευκρινιστούν οι πρόνοιες αλλά και ο τρόπος εφαρμογής του, έντονες είναι οι αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών αλλά και γονέων.

Η σύσταση που έλαβε το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου (Τετάρτη 12 Ιανουαρίου) ουσιαστικά αποτελεί ένα πλάνο που θα δώσει τη δυνατότητα στις επαφές κρουσμάτων μαθητών σε σχολικές αίθουσες να μην αυτοπεριοριστούν και με την καθημερινή υποβολή σε τεστ (για περίοδο 5 ημερών) να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη φυσική τους παρουσία στις σχολικές μονάδες.

Στην… απ’έξω οι εκπαιδευτικοί - «Μαθαίνουμε τα μέτρα από τα ΜΜΕ»

Στο «σκοτάδι» οι εκπαιδευτικοί σε ότι αφορά την λήψη μέτρων που αφορούν τα σχολεία αφού σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΠΟΕΔ, παρά το γεγονός ότι τόσο πέρυσι όσο και φέτος έχουν ζητήσει επανειλλημένα όπως συμπεριληφθούν στις συζητήσεις, εντούτοις δεν έχουν κληθεί. Μιλώντας στην «Καθημερινή» η Πρόεδρος τως ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου εξέφρασε την αγανάκτηση της οργάνωσης για αυτή την αντιμετώπιση αναφέροντας:

«Μαθαίνουμε τα νέα μέτρα από ανακοινώσεις συναρμόδιων υπουργών αλλά και τα ΜΜΕ. Ζητήσαμε και πέρυσι αλλά και φέτος να βρισκόμαστε στις συζητήσεις όμως κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε. Πρέπει να έχουμε λόγο και ρόλο όταν πρόκειται για μέτρα τα οποία εμείς οι ίδιοι θα κληθούμε να εφαρμόσουμε.»

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, είναι πάρα πολλοί οι προβληματισμοί αλλά και τα ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από αυτή την απόφαση. «Θέλουμε σχολεία ανοιχτά και ασφαλή. Είναι όμως ασφαλή; Πώς θα εφαρμοστεί το TestToStay; Τι θα προσφέρει αυτό το μέτρο όταν λαμβάνεται σε μία περίοδο που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και αυξημένη μεταδοτικότητα;» αναρωτήθηκε.

«Πρόκειται για 330 δημοτικά και άλλα τόσα νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία. Είναι το σχέδιο αυτό υλοποιήσιμο; Εδώ τα μέτρα που λήφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για πραγματοποίηση δύο δειγματοληπτικών ελέγχων σε εβδομαδιαία φάση δεν εφαρμόστηκε την Δευτέρα και την Τρίτη, κάτι για το οποίο ενημερωθήκαμε με γραπτό μήνυμα την Κυριακή. Σε τάξεις με 25 παιδιά όπου λόγω και διαστάσεων δε μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, πώς ταυτίζεται αυτό με το ζήτημα της ασφάλειας;» ανέφερε καταληκτικά.

Πυρά και από ΟΕΛΜΕΚ - Χαλαρώσεις εν μέσω έξαρσης, επικίνδυνη η απόφαση του Υπουργικού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΟΕΛΜΕΚ που μέσω ανακοίνωσης της χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «επικίνδυνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.»

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση, με την οποία προβλέπεται ουσιαστικά η κατάργηση της υποχρέωσης αυτοπεριορισμού των μαθητών / τριών, που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, θεωρούμε ότι είναι όχι μόνο ανέφικτη να εφαρμοστεί, αλλά κυρίως επικίνδυνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ.

«Ανέφικτη, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να διενεργούνται τεστ από κινητές μονάδες, που θα επισκέπτονται τα σχολεία» στους μαθητές που είναι στενές επαφές για 5 συνεχόμενες ημέρες, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Επικίνδυνη, γιατί εν μέσω της μεγαλύτερης έξαρσης κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού των στενών επαφών, μόνο για τους μαθητές /τριες και μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο», προσθέτει.

Αντίθετα, συνεχίζει η ΟΕΛΜΕΚ, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει την καθημερινή παρουσία των στενών επαφών στα σχολεία, «γεγονός που θεωρούμε ότι αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του covid-19, καθώς και τον κίνδυνο διάδοσής του σε μαθητές και Εκπαιδευτικούς».

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι από τη χθεσινή απόφαση προκύπτουν πολλά ερωτήματα.

«Είναι η παρούσα φάση έξαρσης της πανδημίας η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων και του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται στα σχολεία, όπως αποφασίστηκε χθες; Γιατί αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού μόνο για τους μαθητές / τριες που είναι στενές επαφές και μάλιστα μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο;

Οι στενές επαφές όλων των άλλων κοινωνικών και εργασιακών χώρων εξακολουθούν να συνιστούν κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, ενώ οι μαθητές / τριες στα σχολεία όχι; Τι έχουν να πουν για τα πιο πάνω οι ειδικοί της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής; Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τα σχολεία έχει τη δική τους έγκριση; Αποτελεί δική τους εισήγηση και συμβάλλει στην πρόληψη διασποράς του Covid-19;», σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση