ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αλέξανδρος Ωνάσης: Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που παραμένει μυστήριο

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η... κατάρα της οικογένειας

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1948 και ήταν γιος του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού και είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας», πριν από τον μυστηριώδη θάνατό του σε ηλικία 25 ετών.

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Απριλίου 1948 από τον γάμο του Αριστοτέλη με την Τίνα Λιβανού. Από τον ίδιο γάμο γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα η Χριστίνα Ωνάση.

Πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, αν και οι σχέσεις του με τον πολυάσχολο και διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Αγαπούσε πολύ τη μητέρα και δεν είδε με καλό μάτι τον χωρισμό των γονιών του και τον γάμο του πατέρα του με τη Jackie.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aristotle Onassis (@aristotelis_onassis)

Νέος, πλούσιος, φυσικός διάδοχος μιας αυτοκρατορίας, είχε όλη την ζωή μπροστά του, ενώ διακρινόταν στο τένις, στο σκι, στα γρήγορα αυτοκίνητα αλλά και στα αεροπλάνα, που έμαθε να πιλοτάρει. Ήταν ερωτευμένος με την κατά 17 χρόνια μεγαλύτερη του Fiona Campbell Thyssen, τους οποίους ο πατέρας του κατάφερε τελικά να χωρίσει.

Το τραγικό δυστύχημα

Η μοιραία ημέρα για τον νεαρό Αλέξανδρο υπήρξε η Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973, την ίδια μέρα που ο Αριστοτέλης Ωνάσης γιόρταζε τα γενέθλιά του στην Νέα Υόρκη.

Μόλις 15 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, όπως κατέθεσε ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας Παύλος Ζουλάκης, που βρισκόταν στον πύργο ελέγχου εκείνη την ώρα, το αεροπλάνο «έσκασε» στον διάδρομο και μετά άρχισε λόγω της αρχικής του φοράς να περιστρέφεται χτυπώντας συνεχώς στο τσιμέντο

Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου, λόγω βαρειών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aristotle Onassis (@aristotelis_onassis)

Ο πατέρας του μαθαίνει τα θλιβερά νέα και αμέσως μαζί με την Jackie πετάνε απευθείας για Αθήνα, μαζί με τρεις κορυφαίους, Αμερικανούς νευροχειρουργούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Η αντίδραση του Αριστοτέλη Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

«Τι κουράγιο να κάνω, όταν χάνω το μονάκριβο παιδί μου; Η ζωή για μένα πλέον, δεν έχει κανένα νόημα…», έλεγε.

Ο Αριστοτέλης, από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι γιος του ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν αργότερα, όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου.

Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, όπως υποστήριζε, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα. «Ο Αλέξανδρος ήταν ένα καλό παιδί» ήταν οι λίγες λέξεις που μπόρεσε να πει σε δημοσιογράφους o Αριστοτέλης Ωνάσης.

Ως «δολοφόνοι» του Αλέξανδρου Ωνάση έχουν υποδειχθεί κατά καιρούς η CIA, ο Σταύρος Νιάρχος, το καθεστώς των Συνταγματαρχών, ακόμη και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Για το δυστύχημα κατηγορήθηκαν επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής, που αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aristotle Onassis (@aristotelis_onassis)

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό, χωρίς την παρουσία του πατέρα του, ενώ στη μνήμη του μοναχογιού του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης».

Ο θάνατος του Αλέξανδρου έφερε τη δυστυχία στην οικογένεια και πολλοί μίλησαν για την αρχή του τέλους του Αριστοτέλη Ωνάση και την «κατάρα» που περικλείει την οικογένεια. Δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1975, πέθανε και ο ίδιος, ενώ ακολούθησε ο θάνατος της Χριστίνας, σε ηλικία μόλις 38 ετών, το 1988.

Πηγή: jenny.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X