ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοίγει ο φάκελος θανάτου του Θανάση - Το μυστήριο στην συγκλονιστική ιστορία (pics)

Ολοκληρώθηκε η εκταφή των οστών του άτυχου εθνοφρουρού

24news team

Στο νεκροτομείο Λεμεσού μεταφέρθηκαν πριν από λίγο, τα οστά του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας. Πολύωρη ήταν η διαδικασία εκταφής αφού άρχισε στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 16.00 το απόγευμα.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία μελών της αστυνομίας με επικεφαλή τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, τους συγγενείς του άτυχου νέου, του καθηγητή και πρώην προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη, των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους, του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους της οικογένειας και ειδική ανθρωπολόγο της Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, «η διαδικασία εκταφής γίνεται βάσει του διατάγματος που εκδόθηκε από το Δικαστήριο Λεμεσού, μετά από αίτημα της οικογένειας. Στο μέρος βρίσκονται ιατροδικαστές της Δημοκρατίας, εκπρόσωποι της οικογένειας και όσοι αναφέρονται στο διάταγμα».

Νωρίτερα

Την Πέμπτη (17/12) μετά την εκταφή των οστών του εθνοφρουρού Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στην επαρχία Λεμεσού, αναμένεται να προκύψουν νέες εξελίξεις στην υπόθεση.

Ο Ελλαδίτης καθηγητής διευθυντής της Ιατροδικαστικής Διεύθυνσης Αθηνών, Φίλιππος Κουτσάφτης, και συνεργάτες τους θα εξετάσουν τα οστά σε μια προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη στα ακριβή αιτία του θανάτου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ετοιμαστούν οι εκθέσεις του Καθηγητή Κουτσάφτη και των ιατροδικαστων της Δημοκρατίας και της οικογένειας. Τα πορίσματα θα κατατεθούν στις αστυνομικές Αρχές οι οποίες σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα αποφανθούν για τα επόμενα βήματα.

Ο θάνατος του Θανάση και τα ιατροδικαστικά πορίσματα:

Ο Θανάσης, εκείνο το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.

Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

Στην σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Ματσάκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένεια του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Ο κ. Ματσάκης ετοίμασε την γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου, δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, επισφαλή και μη αποδεκτές.

Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί δεν πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρέφεται κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργότερα, το ΕΔΑΔ σε απόφασή του καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για πλημμελή έρευνα και επιδίκασε 32.000 ευρώ για την οικογένεια του Νικολάου.

Θύμα εκφοβισμού ο Θανάσης:

Πριν τον θάνατό του, ο Θανάσης Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο.

Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του μάλιστα, είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς του στρατοπέδου, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του. Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεσή του.

Αντί αυτό όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση