ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βρετανία: Η άρση των περιοριστικών μέτρων

Οι κίνδυνοι από την ινδική μετάλλαξη

Σε συντονισμένη προσπάθεια επιστημόνων να πείσουν τον Μπόρις Τζόνσον να μην προχωρήσει στη σχεδιασμένη για τις 21 Ιουνίου πλήρη άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού κάνουν λόγο βρετανικά ΜΜΕ.

Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν τις πολλές προειδοποιήσεις επιστημόνων τις τελευταίες ημέρες ότι η αυξανόμενη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης, μπορεί να σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει τις αρχές ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Τη Δευτέρα η χώρα κατέγραψε ακόμα 3.383 κρούσματα κορωνοϊού, στην έκτη συνεχή ημέρα με περισσότερα από 3.000 κρούσματα.

Ο μικροβιολόγος καθηγητής του Κέμπριτζ Ράβι Γκούπτα και μέλος της συμβουλευτικής της κυβέρνησης υποεπιτροπής Nervtag είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι «εκθετική» και εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ενός τρίτου κύματος.

Προειδοποίησε ότι η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος δημιουργεί τον κίνδυνο να αποκτήσουν οι πολίτες μία «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» και τάχθηκε υπέρ της καθυστέρησης της πλήρους άρσης των μέτρων κατά τέσσερις εβδομάδες.

Ομοίως, ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης καθηγητής σερ Μαρκ Γουόλπορτ εκτίμησε ότι «δεν είναι απίθανο» το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι στους «πρόποδες» ενός τρίτου κύματος. Πρόσθεσε ότι για την ώρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων δεν αυξάνεται, αλλά σημείωσε ότι χρειάζονται ακόμα δύο εβδομάδες για να διαπιστωθεί αν τα αυξημένα κρούσματα θα οδηγήσουν σε ανησυχητικά περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Το μέλος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης καθηγητής Άνταμ Φιν επίσης προειδοποίησε ότι η «η δουλειά δεν έχει τελειώσει», ως προς την επαρκή προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό.

Ο Δρ Έιντριαν Μπόιλ, αντιπρόεδρος του Βασιλικού Συλλόγου Επείγουσας Ιατρικής, δήλωσε στο Times Radio ότι η συνεχής αύξησης των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει στην «τέλεια καταιγίδα» του κορεσμού κάποιων νοσοκομείων και σε νέες καθυστερήσεις στην περίθαλψη πολιτών με άλλες ασθένειες.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου Δρ Τσάαντ Νάγκπολ προειδοποίησε την Ντάουνινγκ Στριτ να μην επαναλάβει «λάθη του παρελθόντος», τονίζοντας ότι η «πρώιμη» χαλάρωση των περιορισμών θα μπορούσε να «υπονομεύσει» το σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα τα νεότερα αναλυτικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger του Κέμπριτζ επιβεβαιώνουν ότι πλέον η ινδική μετάλλαξη, που μετονομάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε «παραλλαγή Δέλτα», έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά Συντηρητικοί πολιτικοί και σχολιαστές ρωτούν ποιο είναι το νόημα των εμβολιασμών αν με κάθε παραλλαγή ανατρέπεται η πορεία προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Παραπέμπουν μάλιστα στην ανάρτηση στο Twitter της συνήθως επιφυλακτικής και επικριτικής κατά της κυβέρνησης επιδημιολόγου και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Δρ. Ντέβι Σρίνταρ με την οποία διαπίστωνε πως τα εμβόλια έχουν σπάσει το δεσμό μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, καθιστώντας την Covid «διαχειρίσιμη νόσο».

Τονίζουν επίσης ότι χθες στην Αγγλία, επίκεντρο της ινδικής μετάλλαξης, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος φορέα κορωνοϊού.

Παρόλα αυτά, πλέον συζητείται πιο ανοιχτά η ανησυχία ορισμένων επιστημόνων περί «αποτυχίας των εμβολίων», ότι δηλαδή για την καλύτερη δυνατή προστασία κατά της ινδικής μετάλλαξης απαιτούνται δύο δόσεις και πως ακόμα και τότε δεν εξασφαλίζεται 100% προστασία. Την επισήμανση κάνει σε άρθρο του στην Daily Telegraph το μέλος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης καθηγητής Ρόμπερτ Ριντ.

Σε αυτό το δεδομένο βασίζεται η επιχειρηματολογία υπέρ της καθυστέρησης της άρσης των μέτρων για λίγες εβδομάδες, έτσι ώστε να έχουν εμβολιαστεί πλήρως περισσότεροι πολίτες.

Ενόψει των ανακοινώσεων για την πιθανή πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, που θα γίνουν στις 14 Ιουνίου, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν αναλάβει να προβλέψουν τις επιπτώσεις της πλήρους άρσης του lockdown, να προσδιορίσουν πόσο πιο μεταδοτική είναι η βρετανική μετάλλαξη, αλλά και το βαθμό ρίσκου, που αφήνει ακόμα και ο πλήρης εμβολιασμός.

Βρετανοί Υπουργοί έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι ακόμα είναι νωρίς να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα τις θα συμβεί τελικά στις 21 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X