Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης παρέδωσε η μητέρα τον πεντάχρονο γιο της στον πατέρα του, χθες το απόγευμα, ενώ εντός της εβδομάδος ο μικρός αναχωρεί για την Αμερική. Η παράδοση έγινε χθες το απόγευμα στη Λεμεσό, μετά την επικύρωση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 19 Μαρτίου της πρωτόδικης απόφασης του Οικογενειακού Δικαστηρίου για επιστροφή του πεντάχρονου στον πατέρα του στις ΗΠΑ. Η μητέρα με κλάματα παρέδωσε τον μικρό σε Λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας στην Λεμεσό.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα του πεντάχρονου, δικηγόρος Παναγιώτης Τσαγγάρης, ανέφερε πως χθες στις 16:00 το απόγευμα εκτελέστηκε το διάταγμα παράδοσης του παιδιού. Κατόπιν τούτου συνέχισε, το παιδί παραδόθηκε από τη μητέρα σε Λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας και από το Γραφείο Ευημερίας στον πατέρα.
Ο κ. Τσαγγάρης ανέφερε πως έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες για ομαλή μετάβαση του παιδιού στις ΗΠΑ και για το θέμα επικοινωνίας της μητέρας με το παιδί. Η προσπάθεια μας, από την περασμένη Κυριακή, σημείωσε, εστιάστηκε στο να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το θέμα μετάβασης και επικοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα φύλαξης ο κ. Τσαγγάρης είπε ότι αυτά θα κριθούν στα δικαστήρια των ΗΠΑ.
Ο δικηγόρος ξεκαθάρισε πως τα κυπριακά δικαστήρια δεν απέδωσαν γονική μέριμνα σε οποιονδήποτε από τους γονείς, σημειώνοντας, πως αυτό το οποίο εκδικάστηκε ήταν παράβαση κανόνων της Σύμβασης της Χάγης που προνοεί για την απαγωγή ότι οποιοδήποτε παιδί απαχθεί επιστρέφεται στον τόπο διαμονής, που ήταν οι ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση .
Επίσης συνέχισε, αρμόδια για να αποφασίσουν για θέματα φύλαξης ή γονικής μέριμνας είναι τα Δικαστήρια του τόπου διαμονής και στην προκειμένη περίπτωση της Αμερικής.
Επιπρόσθετα ο κ. Τσαγγάρης παραδέχτηκε ότι κατά την παράδοση το παιδάκι ήταν αρκετά διστακτικό και η διστακτικότητα διήρκεσε είκοσι λεπτά. Ακολούθως όμως, όπως είπε, υπήρξαν στιγμές που δακρύζει κανείς, όπως αγκαλιάσματα και φιλιά του παιδιού με τον πατέρα.
Ο δικηγόρος τόνισε επεσήμανε ακόμη πως με τη βοήθεια και της μητέρας και του πατέρα το παιδάκι θα ορθοποδήσει σύντομα, ενώ ευχήθηκε σε κάποια δεδομένη στιγμή και στο σύντομο χρονικό διάστημα που ακολουθεί να εξευρεθεί και η κατάλληλη λύση για τα δικαιώματα των γονιών.
Αν εμείς, ωστόσο παρατήρησε, “ κατορθώσουμε να έρθουμε, σε συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη και το θέμα των γονιών, αυτό θα είναι πολύ θετικό με απώτερο σκοπό το καλύτερο νοούμενο συμφέρον του παιδιού”.
Ο κ. Τσαγγάρης υποστήριξε πως οι τελευταίες δέκα ημέρες και όχι αποκλειστικά μόνο αυτές, αποτέλεσαν “κόλαση” κατά την έκφραση του για όλους τους εμπλεκόμενους , δηλαδή για τους γονιούς και τους δικηγόρους τους.
Ο δικηγόρος ανέφερε πως όσοι έχουν στο μυαλό τους θέμα απαγωγών να το ξεχάσουν, με την έννοια, όπως εξήγησε, όταν οι γονείς βασανίζονται από κάποια θέματα, θα πρέπει να τα επιλύουν στον τόπο που βρίσκονται και όχι να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες.
Όσον αφορά την μητέρα του πεντάχρονου καταβάλλεται προσπάθεια να της χορηγηθεί βίζα για τη μετάβαση της στην Αμερική. Σε περίπτωση που εξευρεθεί λύση στα θέματα φύλαξης, αυτό, είπε ο κ. Τσαγγάρης, θα δηλωθεί στα δικαστήρια της Αμερικής. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, τότε θα ξεκινήσει δικαστικός αγώνας στην Αμερική με τεράστια δικηγορικά έξοδα, όπως είπε, της τάξης των 25 χιλ. ευρώ – 250 χιλ. ευρώ για τέτοιου είδους υποθέσεις στα δικαστήρια της Αμερικής .
Ο κ. Τσαγγάρης κατέστησε σαφές πως ο πατέρας ουδέποτε απέκλεισε το παιδί από την μητέρα του, σημειώνοντας πως αυτό το έχει δηλώσει ξεκάθαρα και στην Λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας αλλά και στο ίδιον. Ο πατέρας είπε, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, πως "ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου να αποστερήσω το γιο μου από την μητέρα του".
Ενδεικτικά ανέφερε πως χτες ο μικρός είχε επικοινωνία με τη μητέρα του, ενώ θα έχουν καθημερινή επικοινωνία και κατά την διάρκεια του ταξιδιού σε κάθε σταθμό.
Πρόσθεσε τέλος πως οι γονείς προσπαθούν να ξεκινήσουν από τα μικρά για θέματα επικοινωνίας, και το έχουν επιτύχει για να φτάσουν στην τελική διευθέτηση, έχοντας πάντα γνώμονα το καλό του παιδιού, κατέληξε.
Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πατέρας του 5χρονου είχε προσφύγει στην αμερικάνικη και κυπριακή δικαιοσύνη κατά της πρώην συζύγου του για απαγωγή του παιδιού τους από τις ΗΠΑ όπου διέμεναν. Από την πλευρά της η μητέρα υποστήριξε ότι η φυγή της οφείλονταν στην άσκηση ψυχολογικής και φυσικής βίας εναντίον της.
Πηγή: ΚΥΠΕ