Kathimerini.com.cy
Το αφήγημα ότι ο Βασίλης Δημητριάδης ενήργησε μόνος του στο θέμα της θέσης του ΓΓ του IMO δεν ευσταθεί, αναφέρει σε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης. Σχολιάζοντας για πρώτη φορά δημόσια το θέμα των υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) για την επόμενη τετραετία, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης - που γνωρίζω τόσα χρόνια μέσα από την κοινή μας πορεία στη Δημόσια και Διπλωματική Υπηρεσία αντίστοιχα, μέσα από την πολύ εποικοδομητική συνεργασία των τελευταίων 3 χρόνων στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είχε για κριτήριο στην όποια απόφαση του τον ρεβανσισμό γιατί απλά εγώ δεν στήριξα την υποψηφιότητα του. Αλίμονο μας αν συμβαίνει κάτι τέτοιο».
Σε σχέση με το αν έγιναν ορθοί ή λάθος χειρισμοί από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σχολιάζει ότι δεν είναι σε θέση να το κρίνει γιατί δεν γνωρίζει τα δεδομένα. Τονίζει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι απόλυτα σεβαστές και παράλληλα την ανάγκη να διαφυλαχθεί το κύρος της Κύπρου χωρίς να εκτεθούν ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτούσια η ανάρτηση:
Έχω υπηρετήσει 25 χρόνια την Κυπριακή Δημόσια Υπηρεσία από διάφορα πόστα με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων και τη διαφύλαξη του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πορευόμουν και πορεύομαι πάντα με μετριοπάθεια και χαμηλούς τόνους γιατί αυτό με χαρακτηρίζει και αυτό εκτιμώ ότι επιβάλλει ο ορισμός που αποδίδω εγώ στην αξιοπρέπεια και στην ανωτερότητα.
Στη βάση των πιο πάνω επέλεξα συνειδητά να μην τοποθετηθώ όλο αυτό το διάστημα στο θέμα των υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) για την επόμενη τετραετία παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ΜΜΕ.
Με την τροπή και τις διαστάσεις που έχει πάρει το όλο θέμα και επειδή δυστυχώς στη Κύπρο η σιωπή ερμηνεύεται από πολλούς ως αδυναμία αποφάσισα να προβώ στις ακόλουθες τοποθετήσεις:
Ο Βασίλης Δημητριάδης σε όλη την επαγγελματική του πορεία μοιράζεται τις πολιτικές του αναγνώσεις και τεχνοκρατικές του αναλύσεις, ουδέποτε δημόσια, παρά μόνο σ’ αυτούς που έχουν την ευθύνη λήψης των αποφάσεων, αν βέβαια τον εμπιστεύονται και του ζητηθεί. Ευλογήθηκε να υπηρετήσει πολλούς Υπουργούς από διαφορετικές Κυβερνήσεις, Επιτρόπους της ΕΕ αλλά και τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσωπικότητες που εμπιστεύονταν την άποψη του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Επί του προκειμένου θέματος και παρά τις όποιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν εδώ και καιρό, δεν κατέστη δυνατή η σύγκλιση μιας έστω συνάντησης για να ακουστεί η δική μου άποψη και θέση, η δική μου ανάγνωση για αυτή την υποψηφιότητα για να τύχει της όποιας αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η δική μου ανάλυση πέραν από την εκλεξιμότητα θα περιελάβανε και τη σημασία του να υπάρχει στο τραπέζι η Κυπριακή υποψηφιότητα (τα θετικά και τα αρνητικά της) είτε προ είτε μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων των Αθηνών.
Η εκλεξιμότητα είναι και σεβαστό και σοβαρό κριτήριο. Η υποψηφιότητα μας είναι αλήθεια πως θα καταθετόταν τη τελευταία στιγμή και αυτό θα μπορούσε να αποτελούσε μειονέκτημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πλήρη επίγνωση των χρονικών περιθωρίων καθώς και των άλλων υποψηφιοτήτων πριν εκδηλώσει την όποια βολιδοσκόπηση στη πλευρά μας. Σημειώνεται ότι κανένας δεν ήταν σε θέση την δεδομένη στιγμή να γνωρίζει με βεβαιότητα τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις που είχαν γίνει από άλλα Μέλη του Οργανισμού, εκτός βέβαια και αν τα δημοσιοποιούσαν για τους δικούς τους ίσως πολιτικούς ή άλλους λόγους, όπως π.χ. έπραξε η Ελλάδα. Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι τρεις από τις επτά υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν έγιναν εντός Μαρτίου και μάλιστα οι δύο από τις τρεις μόλις τις τελευταίες 48 ώρες προ της προθεσμίας. Δεν εκτιμώ ότι αυτές οι υποψηφιότητες κατέρχονται τη τελευταία στιγμή απλά για την τιμή των όπλων, αλλά γιατί προφανώς εκτίμησαν και αξιολόγησαν ότι υπάρχει έδαφος εκλογής, έστω και με τα στενά χρονικά περιθώρια που είχαν μέχρι τις εκλογές για να προβάλουν την υποψηφιότητα τους και κατ’ επέκταση την ναυτιλία και την χώρα τους.
Αναφορικά με την προσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες μέρες για να παρουσιαστεί ο Βασίλης Δημητριάδης ότι ενήργησε από μόνος του και ότι το όλο αφήγημα είναι μια ιδιωτική-προσωπική πρωτοβουλία, για όσους γνωρίζουν τον Βασίλη Δημητριάδη θα ξέρουν καλά ότι δεν ξύπνησε μια μέρα και ονειρεύτηκε ότι θέλει να γίνει ΓΓ του ΔΝΟ. Έγινε βολιδοσκόπηση από τις Βρυξέλλες τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στη Λευκωσία και υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία που δεν είναι προς δημοσίευση αλλά στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ανά πάσα στιγμή, γιατί πρώτα και πάνω απ’ όλα οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος της Κύπρου χωρίς να εκθέσουμε ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕΒΑΣΤΕΣ. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης που γνωρίζω τόσα χρόνια μέσα από την κοινή μας πορεία στη Δημόσια και Διπλωματική Υπηρεσία αντίστοιχα, μέσα από την πολύ εποικοδομητική συνεργασία των τελευταίων 3 χρόνων στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είχε για κριτήριο στην όποια απόφαση του τον ρεβανσισμό γιατί απλά εγώ δεν στήριξα την υποψηφιότητα του. Αλίμονο μας αν συμβαίνει κάτι τέτοιο!
Σε σχέση με το αν έγιναν ορθοί ή λάθος χειρισμοί από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ούτε αυτό δεν είμαι σε θέση να το κρίνω γιατί δεν γνωρίζω - και ούτε επιθυμώ να γνωρίζω - τα δεδομένα. Αυτά μπορεί να ήταν προϊόν πολιτικού φιλτραρίσματος και ενδελεχούς αξιολόγησης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας που εγώ ως ιδιώτης πλέον ούτε γνωρίζω και ούτε ενδεχομένως θα πρέπει να γνωρίζω. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει καλύτερα από όλους την τροπή που έλαβε το όλο θέμα και τους χειρισμούς.
Είναι έντονη η πεποίθηση μου ότι η αναμόχλευση του θέματος δεν εξυπηρετεί κανένα. Αντίθετα, εκτιμώ πως μόνο ζημιά κάνει στη Κυπριακή Δημοκρατία την οποία πρέπει να την υπηρετούμε με απόλυτη συνείδηση της σοβαρότητας και της ευθύνης που πρέπει να μας διακατέχει. Δεν γνωρίζω αν η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την στάση των Αθηνών απλά εκείνο που εγώ επιθυμώ να καταθέσω είναι ότι η σχέση Αθηνών-Λευκωσίας και οι αδελφικοί δεσμοί Ελλάδος-Κύπρου είναι απείρως πιο σημαντικοί από την υποψηφιότητα του όποιου Βασίλη Δημητριάδη.
Καταληκτικά να αναφέρω ότι όσο αφορά τη Κυπριακή Ναυτιλία, τομέα που υπηρέτησα με πολλή αγάπη, ζήλο και μεράκι, ευελπιστώ από τώρα και στο εξής οι αναφορές που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας να είναι μόνο για τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες της, γιατί η ναυτιλία μας αποτελούσε και αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο μας.