«Οι Ουκρανοί φαίνεται να μαθαίνουν γρηγορότερα από τα κενά, τα λάθη και τις παραλείψεις τους και να προσαρμόζονται σε άμεσο χρόνο στην νέα -κάθε φορά- συνθήκη που δημιουργεί εις βάρος τους η Ρωσία» είναι ένα από τα συμπεράσματα, στο οποίο έχουν καταλήξει αρκετοί αναλυτές για την πορεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δέκα μήνες από την έναρξή της. Αν ο ρυθμός της αντίληψης και του αναπροσανατολισμού των ενεργειών καθενός εκ των δύο εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κρίνει τον τελικό νικητή της πολεμικής αναμέτρησης, θα φανεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
Αυτό, ωστόσο, που δε διαφαινόταν μέχρι χθες είναι η διάθεση της Ουκρανίας να διαδραματίσει έναν νέο ρόλο, αυτόν του επιτιθέμενου ενόψει του χειμώνα, «βραχυκυκλώνοντας» την εικόνα της «κραταιάς Ρωσίας». Εκτός από την παραδοσιακή άμυνα με συμβατικά όπλα και με έκδηλο τον πόνο από τους χιλιάδες νεκρούς του, το Κίεβο φαίνεται πως πρόσθεσε ένα ακόμη εντυπωσιακό χτύπημα στο ιστορικό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το οποίο μετρά ήδη τα «ορφανά» χτυπήματα στους αγωγούς Nord Stream και την οδική και σιδηροδρομική γέφυρα της Κριμαίας.
Συγκεκριμένα, το διπλό χτύπημα στις αεροπορικές βάσεις Ντιαγκίλεβο και Ένγκελς αντίστοιχα στο κέντρο της Ρωσίας, το οποίο παραδέχτηκε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, έφερε το Κρεμλίνο προ των πυλών με το ενδεχόμενο οι Ουκρανοί να έχουν αλλάξει άρδην στρατηγική, επιχειρώντας εντυπωσιακά χτυπήματα στην «καρδιά» της Ρωσίας, ώστε να δυσκολέψουν την εσωτερική νομιμοποίηση των επιχειρήσεων του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αυτό γιατί το διπλό χτύπημα χθες συνέβη σε ισάριθμες ρωσικές μονάδες στρατηγικών βομβαρδιστικών σε απόσταση 600 χιλιομέτρων περίπου από τα σύνορα των δύο χωρών και όχι πέριξ της κοινής, συνοριακής τους γραμμής, αναστατώνοντας τη ρωσική κοινή γνώμη, η οποία θεωρούσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως επεκτατική επιχείρηση, πολύ μακριά από τα ρωσικά χώματα.
Three people died as a result of an explosion at a military airfield near #Ryazan, #Russia. pic.twitter.com/MvyG7AYunJ
— NEXTA (@nexta_tv) December 5, 2022
Με τρεις νεκρούς, ωστόσο, επιβεβαιωμένους από τη ρωσική πλευρά (και επτά με τους τραυματίες) και με την Μόσχα να παραδέχεται ανοιχτά την επίθεση, το μήνυμα που στέλνει προς τη Δύση το Κίεβο συμπυκνώνεται στην ανάγκη για υπομονή, αλλά και εμπιστοσύνη στο ενδεχόμενο μιας ουκρανικής νίκης, καθώς η πραγματική κατάσταση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων απείχε παρασάγγας από τις αξιολογήσεις τους, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Another video of the attack on the Engels Air Base in Saratov, Russia, where Russia has stationed many of its strategic bombers.
— Visegrád 24 (@visegrad24) December 5, 2022
The explosion is followed by a shockwave setting off car alarms.
We can assume that many planes were damaged after an explosion of that scale. pic.twitter.com/HJLqzYmZEp
«Το καθεστώς του Κιέβου (...) επιχείρησε να πραγματοποιήσει πλήγματα με σοβιετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβο στην επαρχία Ριαζάν και στη βάση Ένγκελς στην επαρχία Σαράτοφ», ανέφερε σχετικά χθες σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, συμπληρώνοντας πως τρεις Ρώσοι στρατιώτες «τραυματίστηκαν θανάσιμα», τέσσερις ακόμη πολίτες τραυματίστηκαν και δύο αεροσκάφη υπέστησαν ελαφρές ζημιές.
Νέα drones
Το διπλό, υβριδικό χτύπημα κίνησε την περιέργεια αρκετών αναλυτών, καθώς υπέθεσαν ότι τα μη επανδρωμένα σκάφη (drones) που χτύπησαν τα… «πάρκινγκ» των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών τύπου Tu-95 μπορεί να είναι τα drones που σχεδίασε το Κίεβο προ μηνών μέσω της αμυντικής κρατικής εταιρείας Ukroboronprom, με μέγιστη ταχύτητα τα 1.000 χιλιόμετρα και με δυνατότητα εξοπλισμού με πυρηνική κεφαλή 75 κιλών.
Κρίνοντας από το ότι τα δύο χτυπήματα συμπεριλαμβάνονται στην ακτίνα περιφερειακής εμβέλειας των νέων, μη επανδρωμένων, ουκρανικών αεροσκαφών (drones) οι υποψίες για «δάκτυλο» του Κιέβου αναζωπυρώθηκαν εκ νέου, όταν μάλιστα πρόκειται για αμιγώς ουκρανικής κατασκευής -και όχι τουρκικής τύπου Bayraktar- μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη, αντίστοιχη επίθεση κατά το παρελθόν.
Η επιχείρηση
Πέρα από τις επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από αέρος, η συγκεκριμένη επιχείρηση προϋπέθετε καλή γνώση των κενών της ρωσικής αεράμυνας, αλλά και παρατήρηση της περιοχής από εδάφους, προδίδοντας μια οργανωμένη και τεχνικά άρτια επιδρομή κατά των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδισμών. Ως εκ τούτου, το πλήγμα είναι βαρύ και από ψυχολογικής άποψης για τους Ρώσους. Παράλληλα, όμως, πρόκειται για πλήγμα και στην ίδια τη δύναμη των στρατηγικών βομβαρδιστικών των Ρώσων, οι οποίοι έχουν να επισκευάσουν άμεσα τα δύο που επλήγησαν, διαθέτοντας συνολικά περίπου 60-70.
Ryazan, russia.
— Ukrainian Air Force (@KpsZSU) December 5, 2022
What happened? pic.twitter.com/Ns803nTzkA
Κυρίως, όμως, τα χτυπήματα στις δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις απηχούν το νέο «δόγμα» του Κιέβου, το οποίο αποβλέπει στο να περιοριστούν οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατά των αμάχων ενόψει του χειμώνα, ενώ αναντίρρητα η επιτυχία των στόχων ενίσχυσε το ηθικό των Ουκρανών, υποδεικνύοντας ότι από πλευράς τους θα εξακολουθήσουν τα πλήγματα κατά της Ρωσίας σε κρίσιμες υποδομές της και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Άλλωστε, η επίθεση βαθιά στο ρωσικό έδαφος, δηλαδή περίπου 600 χιλιόμετρα από τη συνοριακή γραμμή Ρωσίας – Ουκρανίας συνιστά το πρώτο μεγάλο έλλειμμα της ρωσικής αεράμυνας, ωθώντας το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να οδηγήσει ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών στα τμήματα της -αποκατεστημένης πλέον- γέφυρας που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία, σε μια ένδειξη επιβολής και κύρους.
Η Ρωσία, ωστόσο, καλείται τώρα να αναθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας της εν γένει και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων μέσα στο έδαφός της, αφού σε κοντινότερη απόσταση από τα 600χιλιόμετρα των δύο αεροπορικών βάσεων υπάρχουν πολλά αεροδρόμια, κέντρα διοικήσεως και κέντρα λογιστικής υποστήριξης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή πολύ πιο κοντά από τις βάσεις που επλήγησαν χθες.
Από μέρους τους, οι Ουκρανοί αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη στην επιχείρηση, η οποία, ωστόσο, μοιάζει εξαιρετικά μελετημένη και σχεδιασμένη από μονάδες τακτικού στρατού, οι οποίες συνεργάστηκαν μεθοδικά.
Τα μπλακ -ουτ
Την ίδια ώρα, η ραγδαία κλιμάκωση που φέρεται να επιχειρεί η πλευρά της Ουκρανίας βάλλοντας κατά των ρωσικών, αεροπορικών βάσεων, σε έναν βαθμό υπαγορεύεται για το Κίεβο από τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς καθολικές ήταν χθες οι προειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος, με την ουκρανική Ukrenergo να χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο». Τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας άρχισαν από τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε η Μόσχα ξεκίνησε να εργαλειοποιεί το χειμώνα, προβλήματα που επιδεινώνονται όσο η Ρωσία βάλλει κατά των ενεργειακών υποδομών της. Ήδη, η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, Ukrenergo, προειδοποίησε χθες ότι θα σημειωθούν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, λόγω των νέων ρωσικών πληγμάτων.
«Λόγω των συνεπειών των βομβαρδισμών (…) για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα εκτάκτων διακοπών σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παραχωρείται κατά προτεραιότητα στις βασικές υποδομές», ανακοίνωσε, μέσω του Telegram, η εταιρεία. Ωστόσο, «ορισμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως για κάποιο διάστημα» και «σε συνδυασμό με την παγωνιά που θα ενταθεί τις επόμενες 24 ώρες, αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα του συστήματος», εξήγησε η εταιρεία, γνωστοποιώντας ότι η επιχείρηση αποκατάστασης των βλαβών είναι σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ρωσικές επιθέσεις σε αυτές τις υποδομές ήταν «αναπόφευκτες». Νωρίτερα χθες, το Κίεβο ανέφερε ότι αναχαίτισε περισσότερους από 60 από τους σχεδόν 70 πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ρώσοι, οι οποίοι αποβλέπουν να βυθίσουν στο σκοτάδι και το ψύχος το φετινό χειμώνα.
Βροχή πυραύλων
Εν τω μεταξύ, σειρήνες ήχησαν και πάλι χθες στην Ουκρανία, ενόψει του όγδοου κύματος πυραυλικών επιθέσεων μέσα σε οκτώ εβδομάδες. Ο κύριος όγκος της επίθεσης εντοπίζεται στα ανατολικά της χώρας, καθιστώντας σχεδόν καθημερινότητα τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, παρότι εκτιμάται ότι η ένταση της επικείμενης επίθεσης θα είναι πιο εξασθενημένη, σε σχέση με όλες όσες προηγήθηκαν.
ΠΗΓΗ: protothema.gr