ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκαινιάστηκε η Πλατεία Ελευθερίας

Σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και την Κύπρο

ΚΥΠΕ

Ως ένα περιδέραιο που περιβάλει την πόλη, που ενώνει το παρελθόν και την ιστορική πόλη με το σύγχρονο αστικό και εμπορικό κέντρο και ως ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο χαρακτηρίστηκε το έργο της Πλατείας Ελευθερίας το οποίο εγκαινιάστηκε την Παρασκευή από την Πολιτεία και τον Δήμο Λευκωσίας.

Ένα έργο που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου της Ζάχα Χαντίτ, με συνεργάτη του γραφείου τον Χρήστο Πασσά, που ανέλαβε την επίβλεψη ολοκλήρωσης των τεχνικών και κατασκευαστικών εργασιών του έργου.

Το κέντρο της Λευκωσίας, από σημείο μαρασμού, μετατρέπεται και πάλι σε αιχμή ανάπτυξης της πρωτεύουσας, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Όπως είπε, η εντυπωσιακή μετατροπή του Δήμου Λευκωσίας σε έναν πραγματικά σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δήμο, δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα του συνδυασμού αποφασιστικότητας και οράματος. Αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο όραμα του Δήμου, και ήταν αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των προγενέστερων, αλλά και του νυν Δημάρχου με προγενέστερες και την παρούσα διακυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η πλατεία αποτελεί ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης της πρωτεύουσας, αλλά θα αποτελεί και ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Παραδέχτηκε ότι η πρωτοτυπία της έμπνευσης, οι ιδιάζουσες τεχνικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για ένα τέτοιας εμβέλειας έργο και η έλλειψη εμπειριών σε κατασκευαστικές εργασίες ανάλογου έργου, οδήγησαν, στην καθυστέρηση αποπεράτωσης της πλατείας.

Τόνισε ωστόσο πως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα οφέλη σε οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα αντικαταστήσουν την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι επηρεαζόμενοι.



«Το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε συνδέει με ένα σύγχρονο τρόπο την παλαιά Λευκωσία και τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά της χαρακτηριστικά με το εμπορικό και αστικό κέντρο της πόλης, αποτελώντας εκ νέου τον υπαίθριο χώρο κοινωνικής συνάθροισης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, φέρνοντας στις μνήμες την ταύτιση της με ιστορικά γεγονότα και σημαίνουσες εκδηλώσεις και εορτασμούς», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως το όραμα για ένα αισθητά αναβαθμισμένο και αναγεννημένο κέντρο της πόλης, καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό, ελκυστικό, βιώσιμο και φιλικό προς τους πολίτες, συνδυάζεται με μια σειρά παρεμφερών έργων, όπως η ανακαίνιση των λεωφόρων Μακαρίου, Ομήρου, Καλλιπόλεως, Κέννεντυ και Κυριάκου Μάτση, ανάπλαση των οδών Στασικράτους, Μνασιάδου, Κωστάκη Παντελίδη, Ρηγαίνης, Θεοφάνους και Ζήνας Κάνθερ, η ανάπλαση της πλατείας Σολωμού, η αποκατάσταση του δημοτικού θεάτρου, η δημιουργία του νέου Δημαρχείου και κέντρου Αριστείας στην παλαιά πόλη, και η παράδοση νέων χώρων στάθμευσης.

Τόνισε παράλληλα πως η όλη παρατηρούμενη ανάπτυξη θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη διοικητική και οικονομική αυτονομία που θα αποκτήσουν οι δήμοι και κοινότητες, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και μελλοντικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

«Γνωρίζω πως υπάρχουν έντονες συζητήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, και αυτό είναι απόλυτα θεμιτό. Όμως την ίδια ώρα γνωρίζοντας τη σημασία και το εύρος που θα αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε δυνατότητες, απευθύνω έκκληση, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, να επικρατήσει η σύνεση, ο ορθολογισμός και τι το τοπικό και ευρύτερα το δημόσιο συμφέρον προτάσσει», είπε.



Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, δεν θα μιλούμε για μεταρρύθμιση, αλλά για οπισθοδρόμηση και επικράτηση κομματικών βασιλείων.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως η ψήφιση της μεταρρύθμισης αποτελεί μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την άντληση των κονδυλίων ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στις οποίες περιλαμβάνονται επενδυτικές δράσεις των δήμων ύψους 241 εκατομμυρίων ευρώ.

«Εύχομαι σύντομα η πλατεία Ελευθερίας, ως και η ονοματοδοσία της υποδηλοί και εκφράζει, σε αντίθεση με την πράσινη γραμμή, να αποτελέσει το σημείο επανένωσης της πατρίδας μας. Εύχομαι κάθε πρόοδο στη Λευκωσία, στους δήμους, στην Κύπρο μας, στην κοινή πατρίδα μας», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι το εμβληματικό έργο που εγκαινιάζεται σήμερα, από μια από τις κορυφαίες αρχιτέκτονες του 21ου αιώνα τοποθετεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρη του αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, αφού όπως είπε πρόκειται για ένα μοναδικό έργο σπάνιας αρχιτεκτονικής ευφυΐας.

Όπως είπε, Πλατεία Ελευθερίας για δεκαετίες μετά την εισβολή έγινε σημείο αναφοράς χωρίς να έχει τις προδιαγραφές να ανταποκριθεί στον κρίσιμο αυτό ρόλο. Στόχος του δήμου Λευκωσίας, είπε, είναι ο ιστορικός αυτός χώρος μέσα από μια ουσιαστική αισθητική αναβάθμιση να αποκτήσει την αίγλη και τη σημασία που πρέπει να έχει η κεντρική πλατεία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου, είπε ότι επιλέγηκε ένα έργο πολύπλοκο στην κατασκευή με πολύ ψηλές προδιαγραφές και απαιτήσεις όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής. Όπως είπε, κάποια έργα επιβάλλεται να είναι πρωτοποριακά για να εισάγουν γνώση στο νησί μας να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο ανταγωνιστικοί. Μέσα από τις δυσκολίες, πρόσθεσε, προχωράμε μπροστά και γινόμαστε καλύτεροι.

Χαρακτηρίζοντας την πλατεία Ελευθερίας ως ένα έργο σταθμό για τη χώρα, ανέφερε παράλληλα ότι ολοκληρώθηκε μια σειρά από μεγάλα έργα στη Λευκωσία ενώ βρίσκεται στα σκαριά και η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ. Έκανε λόγο για «τον μεγάλο περίπατο της Λευκωσίας» που θα χαρακτηρίζει την πόλη ως προορισμό και όχι μόνο ως περιοχή διέλευσης.

Εξέφρασε τη βούληση του Δήμου να δώσει ξανά ζωή στην πόλη παρά τις συνθήκες κατοχής και είπε ότι η σημερινή είναι μια μέρα που δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την πόλη μας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου που δέχτηκε τις ευχαριστίες τόσο του Προέδρου όσο και του Δημάρχου για τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χρηματοδότηση του έργου.

Στη δική της ομιλία χαρακτήρισε το έργο ανάπλασης της Πλατείας πραγματικά εμβληματικό για ολόκληρη την Κύπρο μιας και ανέκαθεν η Πλατεία Ελευθερίας αποτελούσε σημείο αναφοράς παγκύπρια. Είπε πως η ανανεωμένη πλατεία στοχεύει να παντρέψει το παρελθόν αιώνων με το παρόν και το μέλλον. Εξέφρασε την ελπίδα η πλατεία αυτή να ενώνει ξανά ολόκληρη την Κύπρο σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανανεωμένη πλατεία θα αναβιώσει ξανά το σημαντικό της ρόλο και την ιστορική της πορεία, συνεισφέροντας σημαντικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Λευκωσίας.

Εξέφρασε επίσης τη χαρά της εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατάφερε να συμβάλει στο έργο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου είπε ότι ανυπομονεί να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες που θα επιτρέψουν η Πλατεία Ελευθερίας να σφύζει από ζωή και «να δούμε τους συμπολίτες μας και άλλους επισκέπτες να την απολαμβάνουν ο ένας πλάι στον άλλο και όχι σε κοινωνική απόσταση», λόγω της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι αυτό που θα την αναδείξει είναι ένα συναπάντημα ανθρώπων, κουλτούρας και πολιτισμού.

Ο εκ των αρχιτεκτόνων της Πλατείας Χρήστος Πασσάς εξέφρασε ευγνωμοσύνης για την τιμή που τους δόθηκε από την πολιτεία και την ευκαιρία να υπηρετήσουν αυτό το έργο.

Ευχήθηκε η Πλατεία Ελευθερίας να γίνει τόπος συνάντησης όλων των ανθρώπων σε μια ελεύθερη Κύπρο, ένας τόπος όπου θα δημιουργούνται όμορφες αναμνήσεις, ένα μέρος όπου το μυαλό και η καρδιά θα συναντιούνται, ένα μέρος για όσους ζουν σταθερά σε αυτή την παροδική, εφήμερη πραγματικότητα, σε όσους θέλουν να αφιερώσουν μια στιγμή για να σταθούν και να προβληματιστούν και σε όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες και τα όνειρά τους με αυτό τον κόσμο.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X