ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επί τάπητος το σενάριο του μερικού lockdown Παγκύπρια

Εν αναμονή νέων μέτρων

Ενώπιον της σύσκεψης που θα έχει το πρωί της Δευτέρας η επιδημιολογική ομάδα με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου θα τεθούν όλες οι εισηγήσεις με φόντο νέα αυστηρότερα μέτρα ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να «κλειδώσει» τις τελικές αποφάσεις. Όπως ανέφερε στην «Κ», το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Δρ. Ζωή - Δωροθέα Πανά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Η ίδια τονίζει ότι η κατάσταση αξιολογείται ενώ το δεδομένο είναι ότι υπάρχει επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού σε όλη την Κύπρο.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η επέκταση των μέτρων που ισχύουν για τη Λεμεσό και την Πάφο με μερικό lockdown σε όλες τις επαρχίες.

Μπορεί οι δείκτες που έδειχναν το φορτίο της νόσου να ήταν τέτοιοι μέχρι τώρα που να δικαιολογούσαν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στη Λεμεσό και την Πάφο, ωστόσο, η εύκολη μετακίνηση ατόμων από τη μία επαρχία στην άλλη ευνοούν τη μετάδοση του ιού και σε άλλες πόλεις σύμφωνα μερίδα επιδημιολόγων που θεωρεί ότι θα πρέπει να αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Αυτή θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες μία εκ των εισηγήσεων που θα τεθούν επί τάπητος τη Δευτέρα. Όλα τα στοιχεία που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο της σύσκεψης. Υπενθυμίζεται ότι οι χώροι εστίασης σε Λεμεσό και Πάφο λειτουργούν μέχρι τις 10:30 το βράδυ, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο η για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown δεν φαίνεται να δικαιολογείται όπως σημειώνουν ειδικοί στην «Κ» όχι μόνο γιατί η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος, αλλά και γιατί οι αριθμοί στις νοσηλείες αλλά και στους θανάτους δεν δεικνύουν μέχρι στιγμής επιδείνωση της κατάστασης.

Οι υγειονομικές αρχές στοχεύουν στη μείωση των μαζικών συναθροίσεων των πολλαπλών επαφών είτε σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων και αυτός είναι ο στόχος που θέλουν να επιτευχθεί με τα νέα μέτρα. Επιπλέον, η συνέχιση της προστασίας των ευπαθών ομάδων με επιπλέον μέτρα είναι ακόμη ένας άξονας στον οποίο επικεντρώνεται η ομάδα των επιδημιολόγων και το αρμόδιο Υπουργείο. Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τo ζήτημα των σχολείων αναμένεται να τεθεί επίσης επί τάπητος στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με την επιδημιολογική ομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τις σχολικές μονάδες.

Κηδεία και πάρτι αρραβώνων εστίες μετάδοσης

Η μετάδοση στις κοινωνικές συναθροίσεις επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Πόλης Χρυσοχούς αλλά και της Κυπερούντας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας από το πρόγραμμα του δειγματοληπτικού ελέγχου που έγινε στην Κυπερούντα, εντοπίστηκαν 27 κρούσματα από 500 δείγματα που λήφθηκαν. Επιπρόσθετα στα 27, τις προηγούμενες μέρες προέκυψαν άλλα 12 θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν από την κοινότητα και φαίνεται ότι προέκυψαν μετά από κηδεία που έγινε στην περιοχή. Σε ότι αφορά στην Πόλη Χρυσοχούς ένα πάρτι αρραβώνων φαίνεται ότι έγινε εστία μετάδοσης του ιού.

Στο μεταξύ, σε σχέση με τα 197 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο το βράδυ της Κυριακής (1/11), τα 16 περιστατικά είναι από 978 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στις πύλες εισόδου. Τα υπόλοιπα 181 περιστατικά προέκυψαν από 2,075 τεστ που έγιναν στην κοινότητα. Δηλαδή, ένας στους 11 που εξετάστηκαν είναι θετικός στον ιό. Η μετάδοση του ιού αυξάνεται συνεχώς ενώ μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 81 κρούσματα. 

Συναγερμός σε οίκο ευγηρίας

Επιπλέον ανησυχίες προκάλεσε η είδηση ότι τρόφιμοι του Σωκράτειου Μελάθρου Ευγηρίας στην Λεμεσό εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν έπειτα από διενέργεια, με πρωτοβουλία των υπευθύνων του χώρου, διαγνωστικής εξέτασης σε κλινικό εργαστήρι μη εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας και με μεθοδολογία επίσης μη αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Υγείας.

Κλιμάκιο αποτελούμενο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΟΚΥπΥ μετέβηκε στον οίκο ευγηρίας με στόχο να γίνει αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης όλων των προσώπων που διαμένουν στο Μέλαθρο και να ληφθούν δείγματα για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης (PCR).

Πηγή: Kathimerini.com.cy/ Της Άντρης Θρασυβούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X