ΚΥΠΕ
Στην κατάσχεση servers οι οποίοι φιλοξενούσαν ιστοχώρους που πουλούσαν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα 24 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών και ήταν προϊόν υποκλοπών, προχώρησε η κυπριακή αστυνομία σε συνεργασία με τις Αμερικανικές Αρχές.
«Τα δεδομένα 24 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί και προσφέρονταν προς πώληση για παράνομους σκοπούς σε διάφορες άλλες υπηρεσίες ή πρόσωπα», ανέφερε ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά τον ίδιο η έρευνα των Αρχών διήρκεσε έξι μήνες. O διαχειριστής των servers, είναι κάτοικος Κύπρου και συνεργάζεται πλήρως με την αστυνομία, ενώ υπό έρευνα είναι και άλλα πρόσωπα που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Τα δεδομένα που παραβιάστηκαν, σύμφωνα με το AP, περιελάμβαναν ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης πολιτών των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι ιστότοποι SSNDOB Marketplace λειτουργούσαν για χρόνια και απέφεραν έσοδα άνω των 19 εκατομμυρίων δολαρίων από πωλήσεις αυτών των δεδομένων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ , οι διαχειριστές του SSNDOB διαφημίστηκαν σε εγκληματικά φόρουμ του darkweb. Για να αποφευχθεί ο εντοπισμός, οι διαχειριστές χρησιμοποίησαν διαδικτυακά ψευδώνυμα για να αποκρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, διατηρούσαν διακομιστές σε διάφορες χώρες και απαιτούσαν από τους αγοραστές να χρησιμοποιούν ψηφιακές μεθόδους πληρωμής όπως το bitcoin.
Σημαντική η συμβολή, της @Cyprus_Police σε διεθνή επιχείρηση του @FBI, για να τεθεί εκτός σύνδεσης, διαδικτυακή αγορά που πούλησε ονόματα, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και ημερομηνίες γέννησης εκατομμυρίων Αμερικανών.#SSNDOB #Cyprus #cypolice https://t.co/uUmPXW1wTU pic.twitter.com/9SFB1UsHtc
— Αστυνομία Κύπρου (@Cyprus_Police) June 9, 2022