Kathimerini.com.cy
Μπορεί να διανύουμε αισίως το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου, ο καιρός όμως στην Κύπρο μοιάζει πολύ πιο κοντινός σε ελαφρύ φθινόπωρο παρά χειμώνα.
Σύμφωνα με τον Ανώτερο Λειτουργό του Τμήματος Μετεωρολογίας, Φίλιππο Τύμβιο, θέτοντας διάφορα ερωτήματα σχετικά με τη μειωμένη βροχόπτωση, τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας που παρατηρείται από τη μέρα στη νύχτα καθώς και το χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι τα Χριστούγεννα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.
Σε ότι αφορά την «άφιξη» του χειμώνα καθώς και το ενδεχόμενο βροχών και πτώσης της θερμοκρασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα ο κύριος Τύμβιος ανέφερε: «Ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμη. Θα δούμε αλλαγή στις θερμοκρασίες οι οποίες θα πέσουν αρκετά αλλά θα κυμαίνονται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (22 εσωτερικό, 23 στα παράλια και 7 στα ψηλότερα ορεινά), θα έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα που θα μας επηρεάσει από την Παρασκευή και για την επόμενη εβδομάδα, θα πάρουμε αρκετές ποσότητες βροχής αλλά όλα τα πιο πάνω είναι χαρακτηριστικά ενός (κανονικού) Φθινοπώρου.»
Προειδοποιεί ο Καραγιάννης: «Είτε θα μαζευτούμε είτε να υπομείνουμε τα επακόλουθα»
Εν συνεχεία αποπειραθήκαμε να αποκρυπτογραφήσουμε το σκηνικό του καιρού το επόμενο διάστημα, συγκρίνοντας τον επερχόμενο χειμώνα με τον περσινό ενώ παράλληλα θέσαμε το ερώτημα για το που οφείλονται οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία που παρατηρούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ, με τον Ανώτερο Λειτουργό του Τμ. Μετεωρολογίας να δίνει την επιστημονική του ερμηνεία:
«Οι εποχικές προγνώσεις μας δίνουν σε γενικές γραμμές την τάση του καιρού για το επόμενο τρίμηνο σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης. Σύμφωνα με την εποχική πρόγνωση του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου φαίνεται ότι η μέση θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά ή και λίγο ψηλότερα επίπεδα ενώ η ολική βροχόπτωση θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του κανονικού.
Η θερμοκρασία εξαρτάται από τις αέριες μάζες τις οποίες δεχόμαστε και τους τοπικούς παράγοντες θέρμανσης. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή επηρεάζεται από θερμή αέρια μάζα η οποία μαζί με την θέρμανση από τον ήλιο (αφού δεν υπάρχει ισχυρή νεφοκάλυψη αυτή την περίοδο) αυξάνει τις μέγιστες θερμοκρασίες σημαντικά ενώ το τελευταίο δεκαήμερο η μέγιστη θερμοκρασία παρουσιάστηκε με μέχρι και 11 βαθμούς απόκλιση από τις κανονικές μέγιστες θερμοκρασίες. Το βράδυ ο αέρας χάνει την ενέργειά του μέσω της επαφής με το έδαφος και ψύχεται.
Η νύχτα αυτή την περίοδο έχει αισθητά μεγαλύτερο μήκος από την ημέρα οπότε και η ψύξη επιτείνεται σημαντικά, άρα και η θερμοκρασία πέφτει ακόμα χαμηλότερα. Αυτό δεν ισχύει για όσες παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίες τροφοδοτούνται με αέρα από την θάλασσα ο οποίος, λόγω της διαφοράς της θερμότητας της επιφάνειάς της θάλασσας σε σχέση με το έδαφος, είναι θερμότερος και έτσι η θερμοκρασία παραμένει ψηλότερη από το εσωτερικό ή από παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίες τροφοδοτούνται με αέρα που προέρχεται από το εσωτερικό ή τα ορεινά.»
Καταληκτικά, και με τα Χριστούγεννα να βρίσκονται στο μυαλό όλων, ο Φίλιππος Τύμβιος παρουσιάστηκε φειδωλός στις προβλέψεις του λέγοντας: «Για τα Χριστούγεννα δεν έχουμε αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Από τις μέσες τιμές που δίνουν οι εποχικές προγνώσεις φαίνεται ως ένας ήπιος χειμώνας αλλά δεν αποκλείεται κάποια έντονα φαινόμενα τα οποία δεν εντοπίζονται από τις μέσες τιμές που διαθέτουμε, να επηρεάσουν παροδικά την περιοχή».