ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ετήσιο πλεόνασμα 1.000.000 ευρώ είχε η «Κιβωτός του Κόσμου»

Οι μεζονέτες του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Η μία αποκάλυψη μετά την άλλη έρχονται καθημερινά για να ανατρέψουν και την παραμικρή... θετική εικόνα για την «Κιβωτό του Κόσμου. Ωστόσο, μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποίηση, οι Αρχές επικεντρώνονται πλέον και σε ένα άλλο κομμάτι της ΜΚΟ, αυτό της οικονομικής διαχείρισης.

Μετά τις καταγγελίες, το υπουργείο Οικονομικών «πάγωσε» τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, όμως, αυτό ήταν μόνο η αρχή, αφού η «Κιβωτός» μπήκε στο «μικροσκόπιο» και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ετοιμάζονται να κάνουν φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς, τόσο του πατέρα Αντώνιου όσο και της πρεσβυτέρας, αλλά και κοινών τους, ώστε να αναδειχθούν πιθανές άγνωστες και ύποπτες κινήσεις της Διοίκησης της «Κιβωτού».

Η δομή φέρεται να διαχειριζόταν εκατομμύρια ευρώ δίχως ποτέ να έχει δημοσιεύσει ισολογισμό! Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως, οι διοικούντες την «Κιβωτό», υποστήριζαν ότι η μόνη πηγή εσόδων ήταν οι δωρεές. Ετσι, σύμφωνα με το Live News του MEGA, οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να ελέγχουν εξονυχιστικά τους οικονομικούς απολογισμούς. Η Οργάνωση κάθε χρόνο -όπως δείχνουν τα στοιχεία που οι υπεύθυνοί της έχουν καταθέσει- είχε έσοδα τουλάχιστον 4-5 εκατομμύρια ευρώ.

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Την ίδια στιγμή στο « μικροσκόπιο» της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος μπαίνει η Κιβωτός του Κόσμου. Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης προχωρά σε έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του ιδρυτή της Οργάνωσης, στενών συγγενών του και τρίτων προσωπων που θα διαπιστωθεί ότι ασχολούνταν με.τη διαχείριση των οικονομικών της Κιβωτού. Αυτό που θα διερευνηθεί είναι αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα οικειοποιήθηκαν χρήματα της « Κιβωτού» που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις ή απλούς πολίτες.

Των υπό διερεύνηση προσώπων θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, να διαπιστωθεί εάν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις κι εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις, με πρώτο ενδεχόμενο αδίκημα.την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.

Εμενε και 1 εκατ. ευρώ το χρόνο... κάβα

Στο τέλος κάθε χρόνου μάλιστα, ο απολογισμός έδειχνε ένα πλεόνασμα της τάξης των 500.000-1.000.000 ευρώ παρά τις παρακλήσεις των δομών για επιπλέον δωρεές για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα. Η Οργάνωση, στην ιστοσελίδα της, έχει τα χρήματα που χρειάζεται κάθε φορά για κάλυψη αναγκών, όπως θέρμανση, στέγαση και τρόφιμα. Ωστόσο, οι εισαγγελείς γνωρίζουν ότι το κεφάλαιο των οικονομικών στοιχείων είναι μία... εξίσωση που θέλει χρόνο και έρευνα για να λυθεί. Και αυτό γιατί κανείς, πέρα από τη διοίκηση της ΜΚΟ, δεν γνωρίζει ακριβώς το ύψος και τα ποσά των χορηγήσεων και των δωρεών που έπαιρνε η «Κιβωτός του Κόσμου», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως περίπου το 80-90% του ετήσιου προϋπολογισμού των 5.000.000 ευρώ (που δηλωνόταν), προερχόταν από δωρεές. Σε αυτά βέβαια θα πρέπει να υπολογιστούν και οι δωρεές των σπιτιών από ιδιώτες στις δομές. Φυσικά, ούτε λόγος για ανάρτηση των οικονομικών στοιχείων στην επίσημη σελίδα της ΜΚΟ, αν και η πλειοψηφία των οργανώσεων αναρτούν οικονομικές καταστάσεις ή εκθέσεις ελέγχων που διενεργούνται από ανεξάρτητους πιστοποιημένους ελεγκτές.

Μόνο ορκωτοί λογιστές είχαν πρόσβαση

Μέχρι τώρα, ο οικονομικός έλεγχος γινόταν μόνο από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές και ο ουσιαστικός έλεγχος ήταν θέμα της κάθε Περιφέρειας ή Νομαρχίας παλαιότερα. Προφανώς, κάποιοι δεν έκαναν... εξονυχιστικά τη δουλειά τους και πλέον η «μπάλα» περνά στην ΑΑΔΕ και στην Αρχή Διαφάνειας. Μολονότι τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού «εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού» δεν δημοσιοποιούνται, εύκολα συνάγεται ότι πρόκειται για έναν φορέα με κύκλο εργασιών πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ - τουλάχιστον. Η Κιβωτός είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δομές της χώρας, για το 2022 συγκεκριμένα είχε λειτουργικό μπάτζετ 5 εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενα βασικά από ιδιωτικές χορηγίες. Αρα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια αυτά δεν θα αποσυρθούν. Από την κυβέρνηση λένε, ότι θα καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες και τα παιδιά δεν θα μείνουν στον δρόμο.

Οι μεζονέτες σε Ραφήνα και Βραυρώνα

Ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται στα «χέρια» της πρεσβυτέρας και του πατέρα Αντώνιου μέχρι σήμερα παραμένει είναι άγνωστος. Ωστόσο, γνωστά είναι τουλάχιστον δύο σπίτια... μεζονέτες που ανήκουν στην οικογένεια του πατέρα Αντωνίου. Το ένα εξ' αυτών βρίσκεται στη Ραφήνα και αγοράστηκε το 2004 με το συμβόλαιο να αναγράφει -προφανώς- την αντικειμενική αξία των 67.000 ευρώ. Ωστόσο, από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς προκύπτει πως το σπίτι είχε πραγματική αξία κοντά στις 200.000 ευρώ.

Ενα χρόνο αργότερα, η οικογένεια του πατέρα Αντωνίου προχωρά και στην αγορά ενός ακόμη σπιτιού. Μεζονέτα και αυτή και μάλιστα τριώροφη στη Βραυρώνα. Το συμβόλαιο ανέφερε τιμή αγοράς περίπου 70.000 ευρώ με πραγματική αξία στις 210.000 ευρώ. Ενα χρόνο αργότερα, το σπίτι πουλήθηκε σε άτομο - εργαζόμενο στην Κιβωτό του Κόσμου. Αγοραστής ήταν ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του πατέρα Αντωνίου. Μάλιστα, η αγορά έγινε μέσω ενός άτυπου δανείου και όχι με επίσημη πράξη, ή τραπεζικό έγγραφο, αλλά με την... προφορική δέσμευση ότι τα χρήματα θα κρατούνταν από τον μισθό του αγοραστή μέχρι την εξόφληση του δανείου.

Φυσικά, κανένα από τα δύο σπίτια δεν χρησιμοποιήθηκε ως δομή για τη φιλοξενία παιδιών και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει με τίνος χρήματα αγοράστηκαν. Εάν δηλαδή, τα χρήματα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, ή εάν πρόκειται για χρήματα που ανήκαν στην ΜΚΟ από δωρεές.

ΠΗΓΗ: reader.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X