Δημήτρης Λουκά
Για τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται μέσα Οκτωβρίου αλλά και τις ονομασίες που θα δίνονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα μίλησε στο 24news,ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, Δρ Φίλιππος Τύμβιος.
Ο κος. Τύμβιος ανέφερε πως οι βροχές που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα ήταν σύντομες και χωρίς μεγάλες ποσότητες.
«Το σκηνικό του καιρού είναι οι κανονικές φθινοπωρινές συνθήκες αλλά χωρίς τα οργανωμένα συστήματα που μας δίνουν βροχοπτώσεις. Οι πολύ τοπικές σύντομες βροχές που έχουμε τις τελευταίες ημέρες έχουν δώσει πολύ μικρές ποσότητες βροχής μέχρι στιγμής», σημείωσε ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, προσθέτοντας, «Συγκεκριμένα, από τα 33 χιλιοστά βροχής που περιμένουμε ως μέσο όρο για ολόκληρο τον Οκτώβρη, έχουμε πάρει σχεδόν 1 χιλιοστό. Οι βροχοπτώσεις επηρέασαν κυρίως τις ορεινές περιοχές».
Κληθείς να σχολιάσει την καλοκαιρία, ο κος. Τύμβιος ανέφερε, «Η θερμοκρασία που ήταν πολύ θερμή για την εποχή τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ κοντά στην κανονική. Η εικόνα αυτή συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Η καλοκαιρία του μήνα οφείλεται στην απουσία μεγάλων δυναμικών συστημάτων καιρού που συνοδεύονται από αλλαγή της ατμόσφαιρας και έντονες βροχοπτώσεις. Κατά τον Οκτώβριο είχαμε δύο πολύ ισχυρά συστήματα καιρού στην Κεντρική μεσόγειο, την Αθηνά με τον «Μπάλλο», τα οποία όμως δεν επηρέασαν καθόλου την ανατολική Μεσόγειο αφού πρώτα εκτονώθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα και στη συνέχεια κινήθηκαν βορειοανατολικά».
Σύμφωνα με τον κο. Τύμβιο, ο Οκτώβριος θα είναι συνολικά ένας μήνας με πολύ χαμηλή βροχόπτωση και τη θερμοκρασία να είναι λίγο ψηλότερη από την κανονική ενώ ο Νοέμβριος θα έχει περισσότερες βροχές (χωρίς όμως να φθάνει τις κανονικές) και τη θερμοκρασία να βρίσκεται στα κανονικά επίπεδα.
Όσον αφορά τις ονομασίες των έντονων καιρικών φαινόμενων είπε: «Αυτό συμβαίνει με βάση τη συνεργασία που υπάρχει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ΕΜΥ, το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου ΤΜ και την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ και βασίζεται σε μία λίστα ονομάτων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τριών χωρών και αποτελείται από ονόματα εύηχα για τους πολίτες και των τριών χωρών. Το πρώτο όνομα είναι θηλυκό και προέρχεται από την Ελλάδα (Athina) ενώ το δεύτερο όνομα είναι αρσενικό και προέρχεται από την Κύπρο (Ballos). Η τρίτη ονομασία που θα δοθεί προέρχεται από το Ισραήλ (Carmel). Η σειρά επαναλαμβάνεται ώσπου να συμπληρωθούν όλα τα γράμματα του Αγγλικού Αλφαβήτου ενώ πολλά από τα ονόματα που δεν μπορούσαν να ονοματιστούν από μία χώρα ανταλλάχθηκαν με ονόματα από άλλη χώρα (για παράδειγμα δεν υπάρχουν Ελληνικά ονόματα που να ξεκινούν από το J οπότε το Ισραήλ πρόσφερε την ονομασία Judith σε ανταλλαγή με το γράμμα F στο οποίο δόθηκε η ονομασία Filippos)».