ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εξαπλώνεται η ευλογιά των πιθήκων- Στις σεξουαλικές επαφές ψάχνουν τις αιτίες

Η ευλογιά των πιθήκων συχνά συγχέεται με την ανεμοβλογιά, την ιλαρά, την ψώρα και τη σύφιλη, γεγονός που κάνει δύσκολη την έγκαιρη διάγνωσή της.

Ηλέκτρα Στασινοπούλου

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Πορτογαλία ανακοίνωσε πέντε κρούσματα, ενώ η Ισπανία βρίσκεται σε υγειονομικό συναγερμό καθώς 23 άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων.Μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που όμως φαίνεται πως εξαπλώνεται και αυτή με ταχύ ρυθμό, ενώ οι ειδικοί αναζητούν τις αιτίες της μετάδοσης, δεδομένου πως τα περιστατικά δεν έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.Έτσι, ταυτόχρονα με την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά που βρίσκεται υπό διερεύνηση (ειδικότερα μελετάται εάν υπάρχει σύνδεση του αδενοϊού 41 με τον κορονοϊό), ακόμη μια λοίμωξη χτυπά καμπανάκι στα συστήματα υγείας, χωρίς να είναι σαφές τι έχει προκαλέσει την έξαρση.

Μετάδοση και μέσω σεξ
Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιθανό να είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, πιστεύουν οι ειδικοί. Παλαιότερα πίστευαν ότι ο ιός μπορούσε να εξαπλωθεί μόνο μέσω των εκπνεόμενων αναπνευστικών σταγονιδίων ενός μολυσμένου ατόμου.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε επίσης να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική επαφή, μια σύνδεση που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Επτά κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Αγγλία, εκ των οποίων έξι στο Λονδίνο. Τέσσερα από τα επτά αφορούν σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άντρες.

Στην Ισπανία όλα τα ύποπτα περιστατικά εντοπίστηκαν στη Μαδρίτη. Τα δείγματα αναλύονται στο Εθνικό Μικροβιολογικό Κέντρο και υγειονομικές αρχές σημειώνουν πως παρά το γεγονός πως κατά κανόνα η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού, τα χαρακτηριστικά των 23 ύποπτων περιπτώσεων δείχνουν μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής.

Σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι
Και στην Ελλάδα, η λοίμωξη παρακολουθείται με ενδιαφέρον και μάλιστα συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του, σημείωσε πως έχουμε τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Πρώτον, τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν).

Δεύτερον για πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες και τρίτον τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου.

"Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς. Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση" έγραψε.

Επανεμφανίστηκε μετά από χρόνια
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε το 1980. Αν και η ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ πιο ήπια από την ευλογιά, με τα περισσότερα μολυσμένα άτομα να αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η ευλογιά των πιθήκων συχνά συγχέεται με την ανεμοβλογιά, την ιλαρά, την ψώρα και τη σύφιλη, γεγονός που κάνει δύσκολη την έγκαιρη διάγνωσή της.

Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Αρχικά τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν και πρήξιμο των λεμφαδένων. Κύριο χαρακτηριστικό είναι τα εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα.

Κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί στη Νιγηρία, όπως και σε χώρες της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής από το 1970. Ένα μεγάλο ξέσπασμα κρουσμάτων σε ανθρώπους στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2003, σύμφωνα με τα CDC.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε πως θέλει να ρίξει φως, με τη βοήθεια της Βρετανίας, στα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκαν στη χώρα αυτή από τις αρχές Μαΐου.

Πηγη: thetoc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση