ΚΥΠΕ
Άλλαξαν οι άνεμοι κι υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε δύο τουλάχιστον μέτωπα, Ακανθού - Μάνδρα και Φλαμούδι στην μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα, όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ.
Για την Ακανθού, ο «υπουργός γεωργίας» είπε ότι το μέτωπο που αναζωπυρώθηκε κινείται προς τον Πενταδάκτυλο και γίνεται προσπάθεια από αέρος και από την ξηρά να περιοριστεί.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η τ/κ πλευρά απάντησε ότι δεν χρειάζονται επί του παρόντος επίγειες δυνάμεις στην πρόθεση που η Δημοκρατία επανέλαβε μέσω των ΗΕ δύο φορές σήμερα, την μία πριν λίγο το απόγευμα.
Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ε/κ πυροσβεστών έτοιμοι να συνδράμει στα μέτωπα, αλλά το τ/κ καθεστώς δεν αποδέχεται, παρά τις πιέσεις για το αντίθετο.
Eκκενώνεται το κατεχόμενο Φλαμούδι
Σύμφωνα με τα τ/κ δημοσιεύματα ο «περιφερειάρχης» του Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τόροσλου εξέδωσε μια επείγουσα ανακοίνωση προς τους κατοίκους του Φλαμουδιού. «Λόγω του γεγονότος ότι ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και (η πυρκαγιά) εξαπλώνεται σε μια μεγάλη περιοχή, το χωριό πρέπει να εκκενωθεί επειγόντως. Οι άνθρωποι του χωριού παρακαλούνται να εκκενώσουν το χωριό επειγόντως», αναφέρεται.
Εν τω μεταξύ, ο «δήμος» του κατεχόμενου Τρικώμου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι ευσυνείδητοι πολίτες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μας παρακαλούνται να πάνε στην περιοχή με μηχανήματα και βυτιοφόρα νερού».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.
O κίνδυνος συνεχίζεται
Είναι λάθος να λέμε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση προηγουμένως από τον «διευθυντή» της «πυροσβεστικής» πως η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα η κατάσταση σε σχέση με χθες είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία όπου οι φλόγες συνεχίζουν. Εκεί, είπε, συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης ενώ σε άλλες περιοχές οι προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει πιθανότητα κι απόψε να αυξηθεί η ένταση των ανέμων. «Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει».
Ο «δήμαρχος» Τρικώμου απηύθυνε έκκληση για βοήθεια καθώς οι φλόγες κοντά στο Μοναστήρι της Παναγιάς του Τοχνιού στις Μάντρες αναζωπυρώθηκαν. Σε πρώτη φάση, ανέφερε, έσπευσαν για βοήθεια δύο βυτιοφόρα του «δήμου» και δύο «πυροσβεστικά» αλλά χρειάζονται άμεσα κι άλλα βυτιοφόρα.
Ο «έπαρχος» Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τοροσλού δήλωσε ότι έχει καταστραφεί πλήρως το οικοσύστημα στην περιοχή της πυρκαγιάς. Σημειώνοντας ότι υπήρξε μια ανεπανάληπτη αλληλεγγύη στις προσπάθειες για την κατάσβεση, ανέφερε «είδαμε την ελπίδα μέσα από την καταστροφή», Όπως είπε, οι Τ/κ έγιναν ένα κι από κάθε γωνιά πήγαν στην περιοχή για να βοηθήσουν όπως μπορούσαν.
Είναι ευτύχημα, πρόσθεσε, που δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές αλλά «ακούγαμε τις κραυγές των πλασμάτων που ζουν στο δάσος. Το οικοσύστημα καταστράφηκε πλήρως. Αυτό προκαλεί απίστευτο πόνο».
Ο «δήμαρχος» Ακανθού, Χαϊρί Ορτσιάν ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο μέτωπο ανατολικά έχει τεθεί υπό έλεγχο, όχι όμως και βόρεια.
Ανακοίνωση «προεδρίας» για δικοινοτική συνεργασία
Το βράδυ της Παρασκευής η «προεδρία» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την δικοινοτική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα κατεχόμενα.
«Όταν έγινε σαφές ότι η πυρκαγιά στην περιοχή Καντάρα αναπυτσσόταν υπό την επήρεια του ανέμου και ότι οι υπάρχουσες επίγειες και εναέριας κατάσβεσης που στάλθηκαν από την Τουρκία δεν θα ήταν αρκετές για την κατάσβεση πυρκαγιάς αυτής της κλίμακας, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο Μαρμαρίς, το υπουργείο εξωτερικών ζήτησε αρχικά βοήθεια από τη Βρετανική Διοίκηση της Περιοχής των Κυρίαρχων Βάσεων».
«Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το αίτημα, δύο ελικόπτερα από την περιοχή της Βρετανικής Κυρίαρχης συμμετείχαν στις προσπάθειες πυρόσβεσης», αναφέρει η ανακοίνωση της τ/κ «προεδρίας».
Προστίθεται «έγινε κατανοητό ότι η υποστήριξη από τις βάσεις δεν θα ήταν αρκετή για την κατάσβεση αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς» η τ/κ πλευρά ζήτησε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία δια μέσου του ΟΗΕ. «Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου συζήτησε το θέμα με τον Αρχηγό Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και την ε/κ πλευρά και ζήτησε την υποστήριξη πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς», αναφέρεται.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και παρείχε υποστήριξη (αρχικά) με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια σε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η τ/κ πλευρά μεταβίβασε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστής Στίβεν Λίλι και στον Ε/κ Διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου τις ευχαριστίες της για αυτήν την υποστήριξη, και ο «πρόεδρος» Τατάρ, όπως αναφέρεται στον Τ/κ ηγέτη, «κάλεσε για να ευχαριστήσει προσωπικά τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη. Ωστόσο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του επειδή βρισκόταν στο εξωτερικό».
Στην συνέχεια, η «προεδρία» αναφέρεται στο αίτημα βοήθειας προς το Ισραήλ, για το οποίο, όπως υποστηρίζει, διαμεσολάβησαν οι κ. Στιούαρτ και Λίλι.
Εκφράζονται ευχαριστίες προς το Ισραήλ ενώ αναφέρεται επίσης ότι «η επιθυμία μας είναι η συνεργασία με αυτή την επείγουσα ανάγκη στήριξης που μας παρέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά όσον αφορά την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς να είναι αμοιβαία και να μην αξιοποιείται για πολιτικούς σκοπούς».
Αντιδράσεις
Με σύνθημα «Διαδηλώνουμε ενάντια στους υπεύθυνους που έμειναν θεατές στο μέλλον μας που χάνεται», τα μέλη του συνδέσμου Τ/κ βιολόγων πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το «προεδρικό». Βρισκόμαστε στο σημείο όπου το πράσινο νησί, όπως λέγαμε, έχει γίνει στάχτη, αναφέρθηκε στην διαμαρτυρία.
Η πρόεδρος του συνδέσμου, Γκιζέμ Μουλά έκανε λόγο για παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα.
Αντέδρασαν κυρίως γιατί ο Τ/κ ηγέτης, είπε, έδωσε προτεραιότητα στο να μην χαθούν ζωές αλλά «είναι ξεκάθαρο ότι επειδή τα ζώα και τα φυτά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν τα υπολογίζει». Η κ. Μουλά είπε ότι εδώ και 4 μέρες, όσα ζώα και φυτά βρίσκονταν στην περιοχή Φλαμούδι – Καντάρα έχουν πεθάνει, θεωρώντας ότι κι αυτό είναι εξίσου σοβαρό θέμα με την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Κατήγγειλε δε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού στο «τμήμα δασών» και επέκρινε το γεγονός ότι ενώ δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο θα ξοδευτούν τόσα εκ ΤΛ για να κατασκευαστεί καινούργιο «προεδρικό μέγαρο».
«Είδαμε με έκπληξη ότι ζητήσαμε βοήθεια μετά από 24 ώρες, όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Δεν μας δίδαξαν τίποτε οι φωτιές που ζήσαμε, ειδικά στο πρόσφατο παρελθόν;», διερωτήθηκε.
Η κ. Μουλά ανέφερε επίσης ότι «αφήνουμε μια ντροπή στις νέες γενιές. Εμείς ντρεπόμαστε, ελπίζουμε να ντρέπεστε κι εσείς», μιλώντας έξω από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη.
Εξάλλου ο γγ της κίνησης «Πράσινη Ειρήνη», Ντογάν Σαχίρ ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι εάν ζητούνταν από τις πρώτες ώρες, από την πρώτη ημέρα, βοήθεια από την ε/κ πλευρά και τις Βάσεις, δεν θα συνέβαινε όλο αυτό.
Ανέφερε ότι η κίνηση από τις πρώτες ώρες ήρθαν σε επαφή με τις Βάσεις που είχαν δηλώσει ετοιμότητα να βοηθήσουν αλλά και με περιβαλλοντικές οργανώσεις στην ε/κ πλευρά, που τους είπαν ότι υπήρχαν διαθέσιμα δύο αεροπλάνα. «Αλλά οι δικοί μας μάς είπαν δεν χρειάζεται. Μας είπαν (η βοήθεια) θα έρθει από την Τουρκία». Την βοήθεια, ανέφερε, απέρριψε ο «διευθυντής» του «τμήματος δασών», προσθέτοντας ότι εάν υπήρχε παρέμβαση από αέρος από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, όλο αυτό δεν θα το είχαμε ζήσει.