Η εισαγγελική πρόταση για τη φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους παραπέμπει σε δίκη συνολικά 27 άτομα από τους 28 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον τότε δήμαρχο της περιοχής Ηλία Ψινάκη, καθώς και τον σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη.
Σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη είναι επίσης ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και ο 70χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
Ο εισαγγελέας Γεώργιος Πολυκράτης στην 680 σελίδων πρόταση του, μετά από έρευνα 3 χρόνων προτείνει να δικαστούν για:
• Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως
• Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως Μεταξυ των 27 κατηγορουμένων είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, ο πρώην δημάρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης , ο πρώην γενικος γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, αλλά και ο νυν αρχηγος της πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. Και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται και ο άνδρας από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, παραπέμπεται να δικαστεί για εμπρησμό από αμέλεια.
Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφεται αναλυτικά κάθε λεπτομέρεια που οδήγησε στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες και ανείπωτη καταστροφή.
Ο εισαγγελέας στην δικογραφία περιγράφει πως δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση, δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς, δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα. Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων, υποτιμήθηκε το μεγέθος του κινδύνου, καθυστέρησε η διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης. Επίσης, όπως σημειώνεται, εντοπίζεται εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση, ανετοιμότητα, μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων, βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.
Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης σημειώνεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες "ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)."
Για την "επομένη της πυρκαγιάς στο Μάτι" εκκρεμεί στην Εισαγγελία -πρόθεση της οποίας είναι να κριθεί γρήγορα η δικογραφία για τους υπαίτιους ώστε να υπάρξει ηθική δικαίωση αλλά και αποζημιώσεις για τα θύματα- μία ανοικτή ακόμη δικογραφία. Η δικογραφία αφορά τις καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών και την απόπειρα εκβίασης, από ανώτερο του, του στελέχους της Πυροσβεστικής που είχε οριστεί πραγματογνώμονας από τους εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr