ΚΥΠΕ
Θαλάσσιες χελώνες καρέτα – καρέτα γεννήθηκαν χθες στην παραλία Παρασόλια στο Κίτι της επαρχίας Λάρνακας. Γέμισε η παραλία χελωνάκια, που έτρεξαν μετά τη γέννησή τους προς τη θάλασσα, ενώ το νέο της γέννησής τους προσέλκυσε κόσμο, που έσπευσε να τα θαυμάσει.
Επιθεωρητές και Λειτουργοί του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών επισκέφθηκαν χθες την παραλία, όπου εντόπισαν και επιβεβαίωσαν την ύπαρξη 26 φωλιών θαλάσσιων χελωνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Τμήμα Αλιείας, η πρώτη εναπόθεση αυγών έγινε στις 19 Μαΐου, ενώ η τελευταία εντοπίστηκε στις 30 Ιουλίου. Οι εκκολάψεις των αυγών άρχισαν από τις 24 Ιουλίου και θα συνεχίζονται για περίοδο επτά εβδομάδων μετά την τελευταία γέννα.
Με την πάροδο επτά εβδομάδων οι Επιθεωρητές του Τμήματος Αλιείας ανοίγουν τις φωλιές για να μετρήσουν τα αυγά, ούτως ώστε να διαπιστωθεί πόσα χελωνάκια εκκολάφθηκαν και σε ποιο ποσοστό έφτασε η επιτυχία για κάθε φωλιά.
Σημειώνεται ότι τα χελωνάκια όταν βγαίνουν από τη φωλιά τους προχωρούν με γοργούς ρυθμούς προς τη θάλασσα, για να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι της ζωής. Τα χελωνάκια αναδύονται από τη φωλιά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατευθύνονται προς τη θάλασσα, αφού είναι και το φωτεινότερο σημείο του ορίζοντα.
Ωστόσο, σε περίπτωση τεχνητών πηγών φωτισμού, τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και πηγαίνουν προς τα φώτα.
Γι’ αυτό άλλωστε και το Τμήμα Αλιείας καλεί όλους όσοι διαμένουν κοντά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών να διατηρούν στο ελάχιστο απαραίτητο τον φωτισμό τους αυτή την περίοδο, ούτως ώστε να βοηθηθούν τα μικρά χελωνάκια στα πρώτα τους βήματα.
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν επισκέπτεται τις παραλίες.
Υπενθυμίζεται ότι η χελώνα καρέτα-καρέτα γεννά γύρω στα 80 αυγά σε κάθε φωλιά, ενώ η αυστηρή προστασία τους είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλιστεί η παρουσία αυτού του μοναδικού και εμβληματικού είδους που φιλοξενεί στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ το πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε το 1978 και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση φωλεοποίησης και των δυο ειδών θαλάσσιων χελωνών, δηλαδή της πράσινης και της καρέτα - καρέτα, γεγονός που αποτυπώνει την επιτυχία της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 43 χρόνια.
Το έργο LIFE Euroturtles, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπός του είναι η προστασία των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών που ζουν στη Μεσόγειο, της καρέτα-καρέτα και της πράσινης χελώνας.