ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί ο κορωνοϊός φαίνεται ότι σκοτώνει περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες;

Tα επιδημιολογικά δεδομένα ανά φύλο

Μπορεί ο νέος κορωνοϊός να μολύνει εξίσου άνδρες και γυναίκες, αλλά η θνησιμότητα φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη στους εκπροσώπους του λεγόμενου ισχυρού φύλου κι όπως λένε ερευνητές κάποιες από τις βασικές αιτίες μπορεί να είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η γενικά χειρότερη κατάσταση της υγείας των αρρένων. 


«H πανδημία του κορωνοϊού είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι»


Σε χώρες όπως η Ιταλία οι άνδρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% όσων διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και άνω του 70% όσων κατέληξαν, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας. Ακόμη και σε κράτη, όπως η Νότια Κορέα όπου το ποσοστό των γυναικών που μολύνθηκαν είναι υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, περίπου το 54% όσων έχασαν τη μάχη ήταν άνδρες. 

Κορωνοϊός: Tα επιδημιολογικά δεδομένα ανά φύλο

Σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο Global Health 50/50 που ερευνά την ανισότητα των φύλων στην παγκόσμια υγεία, το CNN ανέλυσε τα δημοσιευθέντα στοιχεία από 20 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στις 20 Μαρτίου για να διαπιστωθεί γιατί φαίνεται να πεθαίνουν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες από την Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Από τις 20 αυτές χώρες μόνο έξι παρείχαν στοιχεία ανά φύλο για κρούσματα και θανάτους, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Νότια Κορέα και το Ιράν. 
Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, δεν είναι ολοκληρωμένα σ’ όλες τις περιπτώσεις, αφού στην Κίνα καλύπτουν μόνον την περίοδο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, πριν υποχωρήσουν τα κρούσματα. Αλλά σ’ όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν τέτοια στοιχεία – και που καλύπτουν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης – διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, που μολύνθηκαν από το νέο κορωνοϊό είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να χάσουν τη μάχη.  

Αν και ατελή τα στοιχεία υπογραμμίζουν αυτό που προειδοποιούν εδώ και κάποιο διάστημα οι ειδικοί, ότι δεν είναι μόνον γενετικοί οι λόγοι, αλλά και η διαφορά στον τρόπο ζωής μεταξύ των δύο φύλων, που μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υψηλή θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών που πάσχουν από αναπνευστικές ασθένειες.  «Παρατηρώντας τα στοιχεία βλέπουμε ότι σε κάθε χώρα που παραθέτει δεδομένα ανά φύλο υπάρχει ένα υψηλότερο από 10% έως 90% ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που διαγνώστηκαν με το νέο κορωνοϊό όταν είναι άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες», λέει η  Σάρα Χοκς, καθηγήτριας Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο University College London (UCL)  και συν-διευθύντρια του Global Health 50/50.

Σχεδιάγραμμα του CNN με δεδομένα που συλλέχθηκαν μέχρι τις 20 Μαρτίου:

-Στην αριστερή στήλη οι χώρες

-Στη δεξιά στήλη ο αριθμός των θανάτων ανδρών ανά χώρα στο πρώτο διάγραμμα και στο δεύτερο διάγραμμα ο αριθμός κρουσμάτων ανδρών.

-Και επεξηγεί το πρώτο γράφημα ότι στην πρώτη στήλη με τα κουτάκια πχ στην πρώτη σειρά για την Ιταλία ουσιαστικά διαβάζεται ως εξής: Για κάθε 10 θανάτους γυναικών, η Ιταλία έχει 24 θανάτους ανδρών.

-Και στο δεύτερο διάγραμμα, η πρώτη σειρά, πχ διαβάζεται ως εξής: Για κάθε 10 κρούσματα γυναικών, η Ιταλία έχει 14 κρούσματα ανδρών.

Οι κορωνοϊοί πλήττουν δυσανάλογα τους άνδρες 

Από ιστορικής άποψης κορωνοϊοί όπως του SARS και του MERS είχαν την τάση να πλήττουν δυσανάλογα τους άνδρες, σύμφωνα με τον δρα Λούις Οστρόσκι Ζάιχνερ, ειδικός στα Λοιμώδη Νοσήματα της Ιατρικής Σχολής McGovern του UTHealth στο Τέξας. Σε προηγούμενες επιδημίες οι άρρενες είχαν χειρότερα κλινικά αποτελέσματα λόγω του SARS στο Χονγκ Κονγκ και διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από MERS, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα. 

Από εξελικτική άποψη, ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι οι γυναίκες διαθέτουν ισχυρότερη ανοσοαπόκριση κατά των ιογενών λοιμώξεων από τους άνδρες επειδή κάποιο διάστημα της ζωής τους φιλοξενούν έναν ξένο οργανισμό στα σώματά τους – τα παιδιά τους – κι έτσι έχουν ένα πλεονέκτημα επιβίωσης. «Μπορεί να σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές», λέει ο δρ Οστρόσκι Ζάιχνερ. «Έρευνα που έγινε σε ζώα έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια βιολογική βάση για την αυξημένη ευαισθησία του ανδρικού φύλου και όχι μόνον αυτό αλλά και μια αυξημένη δριμύτητα και απάντηση του οργανισμού στον ιό». 

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και ο ρόλος των υποκείμενων νοσημάτων

Πρώιμες έρευνες σε άτομα που νόσησαν βαριά από την Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έδειξαν ότι πιθανότητα έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ΧΑΠ και υπέρταση. Οι καταστάσεις αυτές ήταν συνηθέστερες μεταξύ των ανδρών στις έξι χώρες που ανέλυσαν ανά φύλο τα κρούσματα και τους θανάτους αλλά και παγκοσμίως, λέει το Global Health 50/50, πιθανώς λόγω του πιο ριψοκίνδυνου τρόπου ζωής τους. 

«Αν η Covid-19 ακολουθεί τα ίδια χνάρια που βλέπουμε και σε μια σειρά άλλων ασθενειών, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους τείνουν να κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεσή τους σε συμπεριφορές που οδηγούν μακροπρόθεσμα σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Έτσι στις περισσότερες χώρες, π.χ. βλέπουμε ότι οι άνδρες καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι οι γυναίκες», λέει η δρ Χοκς. 

Το κάπνισμα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς στις συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής μεταξύ των δύο φύλων. Η Κίνα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό καπνιστών στην υφήλιο –κάπου 316 εκατομμύρια. Αλλά ενώ το ποσοστό των αρρένων ενήλικων καπνιστών υπερβαίνει το 50% στις γυναίκες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται κάτω του 3%, σύμφωνα με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στην Ιταλία επτά εκατομμύρια άνδρες καπνίζουν έναντι 4,5 εκατομμυρίων γυναικών σύμφωνα με στοιχεία του 2020, που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, το οποίο επεσήμανε ότι από τους εισαχθέντες στα νοσοκομεία με Covid-19 οι καπνιστές είχαν κατά ένα τρίτο νοσήσει βαρύτερα από τους μη καπνιστές κι ο κίνδυνος να χρειαστούν αναπνευστήρα ήταν διπλάσιος. 

«Σε μια ομάδα ανδρών που κάπνιζαν όλη τους τη ζωή, έχουν ΧΑΠ λόγω του καπνίσματος και κόλλησαν την Covid-19 φαίνεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν», λέει η δρ Χοκς. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι Ιταλοί έχουν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης από τις συνομήλικες συμπατριώτισσές τους, ενώ οι άρρενες Κινέζοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση και διαβήτη τύπου 2 – παράγοντες που συνεισφέρουν σε πιθανές επιπλοκές αν κολλήσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με ερευνητές. 

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X