ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η επικρατέστερη ημερομηνία για επαναλειτουργία της εστίασης

Πιέσεις για άνοιγμα αρχές Μαρτίου

Παρά τις αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να εντείνονται, εν όψει και της επόμενης φάσης της αποκλιμάκωσης, από την 1η Μαρτίου, επιστήμονες, Υπουργείο Υγείας και Κυβέρνηση, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με πολύ προσεκτικά βήματα στην άρση περιοριστικών μέτρων. Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, ενός τομέα της οικονομίας που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το παρατεταμένο λουκέτο στις εν λόγω επιχειρήσεις. Όσο πλησιάζει το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει το ισχύον διάταγμα του Υπουργού Υγείας, τόσο οι πιέσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών εντείνονται, ενώ πλέον πιέσεις ασκούνται και από πολιτικές δυνάμεις.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα, ωστόσο το σενάριο αυτό είναι απομακρυσμένο. Η κύρια ανησυχία του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης είναι να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Καρναβαλιών και, προηγουμένως, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, στις 14 και 4 Μαρτίου, αντίστοιχα. Η ημερομηνία που φαίνεται ως η επικρατέστερη για επαναλειτουργία της εστίασης είναι η 16η Μαρτίου, αμέσως μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Σημαντική παράμετρο στην επαναλειτουργία των χώρων εστίασης αποτελεί το ωράριο λειτουργίας τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών. Σημειώνεται ότι, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, θα αναζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καταλήξουν στην χρυσή τομή, καθώς αν εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις, θα επηρεαστεί και η λειτουργία των εστιατορίων. Τότε, θα προκύψουν νέες αντιδράσεις, αφού αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

«Εκρηκτικός συνδυασμός»

Με την συγκεκριμένη φράση χαρακτήρισε η δρ Ζωή Δωροθέα Πανά την κατάσταση που καλείται η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση να διαχειριστούν. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι κάποιες μικρότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, ωστόσο ακόμα και από επιχειρηματίες εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την περίοδο των Καρναβαλιών, με τις ισορροπίες να είναι λεπτές. Γι’ αυτό, είπε, παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα έχει ανάψει το πράσινο φως για περαιτέρω χαλαρώσεις, αν υπάρξει ένα πισωγύρισμα κατά την διάρκεια της δύσκολης περιόδου της Αποκριάς, θα επηρεαστεί ολόκληρος ο κλάδος εκ νέου.

Παράλληλα, μείζον θέμα αποτελεί αυτό της επιτήρησης και της παρερμηνείας των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Υπενθύμισε, επίσης, την εσκεμμένη ελλιπή δήλωση επαφών και επαγγελματικής δραστηριότητας από άτομα που επιβεβαιώθηκαν ως θετικά στον νέο κορωνοϊό στην Λεμεσό. Από δίπλα, έρχεται και η ανησυχία για τα μεταλλαγμένα και ενδεχομένως μεταδοτικότερα στελέχη του ιού. Σε όλα τα πιο πάνω, αντιπαραβάλλεται η ψυχολογική και οικονομική εξαθλίωση των πολιτών, επεσήμανε η δρ Πανά, γεγονός που καθιστά το παζλ της αποκλιμάκωσης μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

Προσοχή στην Λεμεσό

Την ίδια ώρα, η Λεμεσός, η πόλη η οποία είναι συνυφασμένη με το Καρναβάλι και την διασκέδαση, διατηρεί την αρνητική πρωτιά της, όσον αφορά στο ποσοστό θετικότητας των rapid tests σε ημερήσια βάση. Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσηλεύονται οι πλείστοι ασθενείς με COVID-19, συγκριτικά με το Νοσοκομείο Αναφοράς και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, αποδίδεται και στο ότι το ποσοστό θετικότητας παραμένει ψηλό στην πόλη και επαρχία της Λεμεσού.
Ως εκ του πιο πάνω, καθίσταται ξεκάθαρο ότι μια πιθανή απόφαση για επαναδραστηριοποίηση των χώρων εστίασης την περίοδο του Καρναβαλιού, δεν αποκλείεται να συμβάλει στον εκτροχιασμό – για άλλη μια φορά – της επιδημιολογικής εικόνας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, την περίοδο του Πάσχα θα πρέπει να γίνει πισωγύρισμα και η κυβέρνηση να αναγκαστεί να βάλει ξανά λουκέτο σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Πολιτικές πιέσεις

Πέραν των οικονομικών πιέσεων που ασκούνται από τους επιχειρηματίες της εστίασης, η κυβέρνηση, πλέον, δέχεται και τις πιέσεις από πολιτικές δυνάμεις. Την Πέμπτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έθεσε το θέμα των ψυχολογικών επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων. Όπως πληροφορείται η «Καθημερινή», ωστόσο, για την επαναλειτουργία της εστίασης έχει γίνει νύξη και από το κυβερνών κόμμα.

Όλες οι πιέσεις θεωρούνται θεμιτές από το Υπουργείο Υγείας, αφού υπάρχει η κατανόηση, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπονται οι κίνδυνοι που εγκυμονούν βεβιασμένες αποφάσεις. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την συζήτηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, στον οποίο ξεκαθάρισε ότι «τυχόν παραγνώριση της επιδημιολογικής κατάστασης και πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε μια νέα έξαρση της πανδημίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για όσα με τις θυσίες του ο λαός μας έχει πετύχει, ώστε η χώρα μας να κατατάσσεται στις πλέον αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της Covid-19».

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X