ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΗΠΑ: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να αποφευχθεί ο κίνδυνος, καταστράφηκε το drone

Ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι το drone που υπέστη ζημιά από το ρωσικό μαχητικό πιθανότατα να μην μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά

Με τη Ρωσία να κάνει λόγο για προβοκάτσια και το κλίμα να έχει οξυνθεί επικίνδυνα, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε σειρά δηλώσεων με τις οποίες καταγγέλουν τη ρωσική «απαράδεκτη συμπεριφορά».

Σε νέα ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, διεμήνυσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξαν αναγκαστικά οι Αμερικανοί στη Μαύρη Θάλασσα, αφότου υπέστη ζημιά στον έλικα από ρωσικό μαχητικό Su-27, πιθανόν να μην μπορεί να ανακτηθεί ποτέ ξανά.

«Δεν θα μπορέσει να χρησιμοιποιηθεί ξανά το drone» δήλωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο CNN.

«Έπεσε σε πολύ βαθιά νερά στη Μαύρη Θάλασσα, οπότε προσπαθούμε να βρούμε εάν υπάρχει τρόπος ανάκτησης. Πιθανότατα να μην υπάρχει» τόνισε δε ο εκπρόσωπος.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, για εξηγήσεις, ενώ από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκε το θερμό επεισόδιο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «μη αποδεκτή» συμπεριφορά από πλευράς Ρωσίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από διεθνή χωρικά ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρα και επρόκειτο για άσκηση ρουτίνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, κατά το τελευταίο διάστημα, που οι Ρώσοι επιχειρούν να αναχαιτίσουν αμερικανικό drone.

Ανάλυση του BBC: Τι σημαίνει η συντριβή του αμερικανικού drone σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα

To «θερμό» επεισόδιο με το ρωσικό Su-27 να καταρρίπτει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα εγείρει πολλά ερωτήματα. Η «συνάντηση» στους αιθέρες μεταξύ ρωσικών μαχητικών κι ενός αμερικανικού drone, που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, φαίνεται να είναι η πιο σημαντική δημόσια διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ύστερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ως εκ τούτου, σχολιάζει το BBC, εγείρει πολλά ερωτήματα ενισχύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης Ρωσίας - Δύσης. Ο Τζον Κίρμπι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSC) υποστηρίζει ότι υπήρξαν και άλλες παραβιάσεις στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα «ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες», αλλά ότι αυτή ήταν διαφορετική.

Θα μπορούσε να ήταν ατύχημα;

«Με βάση τις ενέργειες των Ρώσων πιλότων, είναι ξεκάθαρο ότι ήταν απερίσκεπτη και αντιεπαγγελματική η συμπεριφορά τους», ήταν η ετυμηγορία του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ. «Νομίζω ότι οι πράξεις μιλούν από μόνες τους», όπως λέει επισημαίνοντας ότι το «θερμό» επεισόδιο δείχνει μία σημαντική κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το όλο περιστατικό διήρκεσε περίπου 30 με 40 λεπτά. Κατά την χρονική αυτή περίοδο, ο στρατηγός Πατ Ράιντερ τόνισε ότι δεν υπήρχε άμεση επικοινωνία μεταξύ των Ρώσων και των Αμερικανών στρατιωτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αφού προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του αμερικανικού drone MQ-9 Reaper.


Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper και δύο αεροσκάφη SU-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα όταν ένα από τα ρωσικά να αεροσκάφη πέταξε σκοπίμως μπροστά και πέταξε καύσιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο drone. Στη συνέχεια, κατέστρεψε την προπέλα του Reaper. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 που εμπλέκονται «πιθανότατα» στο «θερμό» επεισόδιο, υπέστησαν κάποια ζημιά, γεγονός που δείχνει ότι η συντριβή του drone δεν έγινε εσκεμμένα.

«Γνωρίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για το περιστατικό στη ρωσική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο στρατηγός Πατ Ράιντερ.

Τι σημαίνει, αν μη τι άλλο, το επεισόδιο αυτό για το μέλλον των αμερικανικών επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και για την επιτήρηση του εναέριου χώρου που παρέχουν τέτοιες επιχειρήσεις στην Ουκρανία; «Αν το μήνυμα των Ρώσων είναι να μας αποτρέψουν από το να πετάμε ή να επιχειρούμε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τότε αυτό θα αποτύχει γιατί κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «VOA», ο Τζον Κίρμπι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία θα ήθελε να δυσκολέψει όσο το δυνατόν περισσότερο το έργο των συμμάχων της Ουκρανίας να επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον, πάντως, μιλάει με αυστηρό τόνο αναφερόμενη στη συντριβή του drone, με τον στρατηγό Ράιντερ να μην δίνει πληροφορίες για το σημείο όπου φέρεται να έχει συντριβεί, ούτε να αποκαλύπτει αν το ρωσικό ναυτικό προσπαθεί να ανασύρει τα συντρίμμια του.

Αν και στα social media κυκλοφορούν ηχογραφημένα μηνύματα που δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη μια ρωσική επιχείρηση για να εντοπιστούν τα απομεινάρια του drone, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως (τουλάχιστον μέχρι στιγμής).

Σαφώς, η Ουάσιγκτον δεν θα ήταν χαρούμενη εάν μια ευαίσθητη τεχνολογία παρακολούθησης έπεφτε στα «χέρια» της Ρωσίας.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που έχει δηλώσει αποφασισμένος να στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», αυτή είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο ο δυτικός οπλισμός που βοηθά την Ουκρανία να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή.

Είναι επίσης μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, για κάθε πτυχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πορείας των πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και της εκτόξευσης πυραύλων που έχουν βάλει στο στόχαστρο ολόκληρη την Ουκρανία.

Από την υπεράσπιση της κρίσιμης εθνικής υποδομής της Ουκρανίας μέχρι τον σχεδιασμό των δικών του επιθετικών επιχειρήσεων, το Κίεβο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερή ροή πληροφοριών, όπως επισημαίνει o διπλωματικός συντάκτης του BBC. Για προφανείς λόγους, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα επιχειρούσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους υιοθετώντας τα μέτρα ασφαλείας αναφορικά με τις επιχειρήσεις επιτήρησης του διεθνούς εναέριου χώρου στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον θέλει να διατηρήσει τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο, πασχίζει να αποφύγει τη χρήση βίας κινδυνεύοντας να παρασυρθεί σε μια πιο άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αναφέρει το BBC.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση