Οι τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δασώδεις και αγροτικές περιοχές του νησιού μας, τον προηγούμενο μήνα, μόνο τυχαίες δεν ήταν, όπως προκύπτει από τα τεκμήρια που εντοπίστηκαν στους τόπους των εγκλημάτων. Πρόκειται για ανθρώπους θολωμένους από την προοπτική του χρηματικού κέρδους, από το αίσθημα της εκδίκησης, αλλά και της μανίας με την φωτιά.
Διαβάστε, επίσης: Φωτογραφία: Έτσι έβαλαν την πυρκαγιά στην Πάφο
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκο Τράγκολα, ο 72χρονος συλληφθείς, σε σχέση με την πυρκαγιά στην περιοχή Σωτήρα – Καντού, δεν είναι η πρώτη φορά που «κτυπά». Συγκεκριμένα, ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι πρόκειται για έναν άνδρα πυρομανή, ο οποίος έθεσε 17 πυρκαγιές στην συγκεκριμένη περιοχή, από τα τέλη Απριλίου.
Ο κ. Τράγκολας παρομοίασε την περίπτωση ενός πυρομανούς, με αυτήν ενός ανθρώπου εθισμένου στον τζόγο ή στο αλκοόλ. Τα άτομα αυτά, πρόσθεσε, σε μικρές ηλικίες, με κάποιου είδους σωστή αντιμετώπιση, όπως η ψυχολογική υποστήριξη, πολύ πιθανόν να καταφέρουν να απαλλαγούν από το πρόβλημά τους. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας, όπως ο 72χρονος.
Οι πυρκαγιές με πρόθεση, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί
Στην συνέχεια, ο κ. Τράγκολας κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες περιπτώσεις πυρκαγιών που τέθηκαν με πρόθεση, μετά την περίπτωση του άνδρα, ο οποίος ήθελε να εκδικηθεί την μή πρόσληψή του ως δασοπυροσβέστης στην Πάφο, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μονής, όπου εντοπίστηκε ένα κουτί με καμένα σπίρτα, στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Για την υπόθεση αυτή, είπε, δεν προέκυψε κάποια σύλληψη, παρά την ανεύρεση του μέσου με το οποίο έγινε το κακό.
Διαβάστε, επίσης: Άλλος ένας εμπρησμός στην Πάφο: Ξέσπασε πυρκαγιά στην Σαλαμιού
Η πυρκαγιά που τέθηκε, επίσης κακόβουλα, στο γειτονικό Μοναγρούλλι, εικάζεται ότι είναι έργο του ιδίου προσώπου, ωστόσο, ο κ. Τράγκολας αναφέρει πως δεν φαίνεται να το έπραξε με σκοπό το κέρδος, αλλά τα κίνητρά του αναζητούνται στην πρόθεση για εκδίκηση. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν είναι ξεκάθαρο ποιον ή ποιους ήθελε να εκδικηθεί.
Άλλη μια πυρκαγιά που τέθηκε κακόβουλα, ξεκάθαρα, είναι και αυτή στην Σαλαμιού στην Πάφο, όπου εντοπίστηκαν ένα εντομοαπωθητικό φιδάκι και στερεό πετρέλαιο. Οπότε, είναι μια περίπτωση που μιλά από μόνη της, τόνισε ο κ. Τράγκολας, πιθανολογώντας επίσης ότι πρόκειται για περίπτωση εκδίκησης. Για την πυρκαγιά στην Σαλαμιού, είπε, έχουν γίνει ανακρίσεις διάφορων προσώπων, χωρίς, ωστόσο, να προκύψει οτιδήποτε.
Όσον αφορά την αυτουργία, τόσο την φυσική, όσο και την ηθική, ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι αυτή προκύπτει, με σκοπό το κέρδος, πολλές φορές, όπως η διεκδίκηση κάποιων ωφελημάτων ή μια ασφαλιστική απάτη.
Διαβάστε, επίσης: Στις «φλόγες» η Κύπρος: Ο πυρομανής της Λεμεσού και οι ηλικιωμένοι!
Άποψη Ψυχολόγου
Για το θέμα επικοινωνήσαμε με την Συμβουλευτική Ψυχολόγο, Λουΐζα Θεοφάνους, από την οποία ζητήσαμε να μας αναφέρει μερικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, ο οποίος χαρακτηρίζεται πυρομανής. Όπως μας εξήγησε, η κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη, ενώ δεν υπάρχει ο πυρομανής ως διαγνωστική κατηγορία στην Ψυχολογία ή στην Ψυχιατρική.
Συνήθως, πρόκειται για άτομα παρορμητικά και εκδικητικά, που λειτουργούν πολύ με το συναίσθημα, παρά με την λογική, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες που μπορεί να επηρεάζουν και τους γύρω τους. Πυρομανής, είπε, μπορεί να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος νιώθει πως, με το να θέσει μια πυρκαγιά, βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αυτή η ανάγκη, πιθανόν να προκύπτει από την ανασφάλεια που νιώθει ως άνθρωπος ή από έναν υποσυνείδητο θυμό. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η απόλαυση της πράξης: ενδεχομένως το άτομο αυτό να νιώθει ικανοποίηση με το να καταφέρει ένα πλήγμα στο σύστημα ή να ξεγελάσει έναν φρουρό ή σύστημα ασφαλείας.
Επιπρόσθετα, η κ. Θεοφάνους είπε ότι κάποια άτομα έχουν, συχνά, αντικοινωνική προσωπικότητα και είναι άνθρωποι με έλλειψη ενσυναίσθησης. Δηλαδή, εγκληματούν, χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν τα αρνητικά αισθήματα που μπορεί να προκαλέσουν στους άλλους ανθρώπους και τις επιπτώσεις στην ζωή τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για έλλειψη ηθικής, συμπλήρωσε.
Υπάρχει θεραπεία, αλλά...
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα είναι δύσκολο να δεχθούν να υποβληθούν σε ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί, λόγω της μη αντίληψής τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, δεν ζητούν θεραπεία γι’ αυτό συγκεκριμένα, αλλά μπορεί να την λάβουν, μέσω της θεραπείας για άλλο πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου θα υποβληθούν σε ψυχοθεραπεία.
Στις περιπτώσεις αυτές, υπογράμμισε η κ. Θεοφάνους, η πολιτεία θα ήταν καλό να επέβαλλε σε ανθρώπους με διάφορα προβλήματα παρόμοιας φύσης το να υποβληθούν σε θεραπεία.
Καταλήγοντας, η κ. Θεοφάνους εξέφρασε την άποψη ότι, πέραν της θεραπείας για τα προβλήματα ψυχικής υγείας, επιβάλλεται και η νομική καταστολή.