ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός: Αυτές οι απρόσμενες κινήσεις μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσου

Έναν νέο παράγοντα κινδύνου για νόσο COVID-19 φέρνει στο προσκήνιο πρόσφατη διεθνής μελέτη

Έναν νέο παράγοντα κινδύνου για νόσο COVID-19 φέρνει στο προσκήνιο πρόσφατη διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Oral Medicine and Dental Research. Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα, η κακή στοματική υγιεινή και ιδίως η ουλίτιδα, επιτρέπει στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 να εισχωρήσει μέσω των εξασθενημένων ούλων στα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγηθεί ταχύτερα στους πνεύμονες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι οποίοι προσθέτουν την περιοδοντίτιδα και την συσσώρευση οδοντικής πλάκας στους παράγοντες που μπορεί να επιτρέψουν την εισχώρηση του κορωνοϊού πέραν της στοματικής κοιλότητας στους πνεύμονες, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι στην COVID-19 τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων παρά οι αεραγωγοί πλήττονται αρχικά από τις υψηλές συγκεντρώσεις του ιού στο σάλιο. Η περιοδοντίτιδα, μάλιστα, έχει συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες θανάτου λόγω της νόσου.

Αφορμή για την πρόσφατη μελέτη στάθηκαν οι απεικονιστικές εξετάσεις των πνευμόνων σε ασθενείς με COVID-19, οι οποίες οδήγησαν τον ακτινολόγο Δρ Graham Lloyd-Jones στη συνεργασία με ερευνητές της ιατρικής και οδοντιατρικής επιστήμης. Σύμφωνα με το μοντέλο των ερευνητών, η στοματική κοιλότητα ως πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό του ιού, θα μπορούσε να επιτρέψει την είσοδό του στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από κάποιο τρωτό της σημείο λόγω κακής υγιεινής και, περνώντας από τις φλέβες του λαιμού και του στήθους, να φτάσει στην καρδιά πριν καν ωθηθεί στις αρτηρίες και τα μικρά αγγεία των πνευμόνων.

«Ίσως έτσι μπορέσουμε να κατανοήσουμε γιατί κάποιοι φτάνουν να νοσήσουν και άλλοι όχι. Επιπροσθέτως, τα ευρήματα θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τους τρόπους διαχείρισης του ιού, ανοίγοντας το πεδίο για εύρεση σωτήριων οικονομικών ή και ανέξοδων θεραπευτικών μεθόδων που θα στοχεύουν στη στοματική υγιεινή», εξήγησε ο Δρ Iain Chapple, Καθηγητής Περιοδοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Στο πλαίσιο των φθηνών αλλά αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων για τη μείωση του ιικού φορτίου στο σάλιο και την προστασία της στοματικής υγείας, η ερευνητική ομάδα προτείνει τη χρήση στοματικών διαλυμάτων, σε κάποια από οποία έρευνες έχουν αποδώσει εξουδετερωτική δράση έναντι του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση οδοντικού νήματος για την αποτροπή σχηματισμού πλάκας. Ο Δρ Chapple πρόσθεσε και τις πλύσεις στόματος με αλατόνερο στις αποδοτικές κινήσεις για τη μείωση της φλεγμονής των ούλων.

Η έρευνα αποτελεί σύμπραξη ερευνητών από το Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σόλσμπερι και το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και του Ινστιτούτου Έρευνας Mouth-Body στο Λος Άντζελες της Καλοφόρνια και το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X