Η «μακρά Covid-19» όχι μόνο ήρθε για να μείνει και φαίνεται πως αφορά και τους ασθενείς που νόσησαν με ήπια συμπτώματα από κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα στοιχεία σουηδικής έρευνας, όσοι είχαν ήπια συμπτώματα της νόσου Covid-19 όσο νοσούσαν, εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν ήπια εώς σοβαρά συμπτώματα ακόμα και οκτώ μήνες μετά, κάτι που δυσκόλεψε την καθημερινότητά τους στο χώρο εργασίας και στην κοινωνική τους ζωή. Η μελέτη με το όνομα COMMUNITY δημοσιεύτηκε στο JAMA. Πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του νοσοκομείου Danderyd και του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία από την άνοιξη του 2020 και είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Ο στόχος της μελέτης αρχικά ήταν να διερευνηθεί το ποσοστό της ανοσίας μετά τη νόσηση από κορωνοϊό. Στην πρώτη φάση της έρευνας την άνοιξη του 2020, οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα αίματος από 2,149 εργαζόμενους στο νοσοκομείο Danderyd, από τους οποίους το 19% είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2. Οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα αίματος κάθε τέσσερις μήνες από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν ακόμα να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τα επίμονα συμπτώματα που εξακολουθούσαν να έχουν και πώς αυτά επηρέασαν την ποιότητα της ζωή τους.
Τον Ιανουάριο του 2021, στην καθιερωμένη τρίτη επανεξέταση, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τα επίμονα συμπτωμάτα των συμμετεχόντων που είχαν νοσήσει με ήπια συμπτώματα τουλάχιστον οκτώ μήνες νωρίτερα. Την ομάδα αποτελούσαν 323 υγειονομικοί (83% των οποίων ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 43 έτη) και σύγκριναν αυτά τα αποτελέσματα με 1.072 υγειονομικούς (το 86% ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 47 έτη) που δεν νόσησαν από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 26% όσων είχαν νοσήσει προηγουμένως από κορωνοϊό είχαν τουλάχιστον ένα μέτριο έως σοβαρό σύμπτωμα που κράτησε περισσότερο από δύο μήνες και ότι το 11% είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που επηρέασε αρνητικά την επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους και διήρκεσε τουλάχιστον οκτώ μήνες. Το πιο κοινό επίμονο σύμπτωμα ήταν η απώλεια όσφρησης και γεύσης αλλά και η κόπωση και τα αναπνευστικά προβλήματα, με τα πρώτα δύο να είναι αυτά που εμφανίστηκαν πιο συχνά σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ που εξέτασαν οι ερευνητές. «Παρόλα αυτά, δεν παρατηρήσαμε συμπτώματα που σχετίζονται με τις γνωστικές ικανότητες όπως η κόπωση του εγκεφάλου, διαταραχές στη μνήμη και στη συγκέντρωση ή πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ταχυπαλμία ή πυρετό» συμπληρώνει η Charlotte Thålin, γιατρός και επικεφαλής ερευνήτρια της έρευνας.
Η έρευνα θα συνεχιστεί με το επόμενο στάδιο να λαμβάνει χώρα τον Μάιο και αναμένεται ότι μεγάλο μερίδιο των συμμετεχόντων θα έχει εμβολιαστεί: «Θα μελετήσουμε, μεταξύ άλλων, την απώλεια όσφρησης και γεύσης που σχετίζεται με την COVID-19 και θα διερευνήσουμε ποιο ρόλο παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα μετά την μόλυνση» καταλήγει η Charlotte Thålin.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr