Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τους νέους ότι δεν είναι «ανίκητοι». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Τι γνωρίζουμε από μελέτες και στατιστικά στοιχεία;
Στην Καστοριά μια 41χρονη μητέρα τριών παιδιών με άσθμα άφησε την τελευταία της πνοή και όπως έδειξε η νεκροψία, βγήκε θετική στην κορονοϊό. Στο νοσοκομείο Σωτηρία, η διευθύντρια της έβδομης πνευμονολογικής Μίνα Γκάγκα είπε στον ΣΚΑΪ πως «και οι νέοι νοσούν» - επιβεβαιώνοντας την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι νέοι δεν πρέπει να βλέπουν τον εαυτό τους ως «ανίκητο». Ποια είναι τελικά η σχέση μεταξύ ηλικίας και νέου κορονοϊού;
Ερευνητές του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου βρήκαν μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στην ηλικία και την πιθανότητα νοσηλείας εξαιτίας του κορονοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια μελέτη, οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς είναι πιθανότερο να βρεθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Συγκεκριμένα, από τους ασθενείς κάτω των 50 ετών που μελετήθηκαν το λιγότερο από το 5% χρειάστηκε νοσηλεία, ποσοστό που σε νοσούντες 70-79 ετών ανέβηκε στο 24%. Παρομοίως, μόλις το 5% των ασθενών κάτω των 40 ετών που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκαν εντατική θεραπεία, ποσοστό που στους άνω των 60 ετών ανεβαίνει στο 27%, στους άνω των 70 ετών στο 43% και στους άνω των 80 ετών στο 71%, σύμφωνα με στοιχεία από την Κίνα και την Ιταλία που παραθέτει το BBC.
Από την άλλη, πρώιμα στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δίνουν μια διαφορετική εικόνα, καθώς δείχνουν ότι το 53% των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία είναι άνω των 55 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί είναι νεότεροι. Ωστόσο, το CDC επιβεβαιώνει ότι οι περισσότερες εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θάνατοι από κορονοϊό εντοπίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες: άνω των 80% των θανάτων εντοπίζονται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.
Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, επιβεβαίωσε ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων «στη συντριπτική πλειοψηφία του βαραίνει τους ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ιός «δεν είναι μαθηματική φόρμουλα».
Στις ΗΠΑ αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρώτος θάνατος ανήλικου ασθενή, ωστόσο το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε κινεζική μελέτη σε 2.143 παιδιά με κορονοϊό ήταν το εξής: «Παρόλο που οι κλινικές εκδηλώσεις των κρουσμάτων του COVID-19 σε παιδιά ήταν γενικά λιγότερο σοβαρές από εκείνες των ενηλίκων ασθενών, τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη, ήταν ευάλωτα στη μόλυνση».
Φυσικά, υποκείμενες καταστάσεις όπως διαβήτης, καρδιακές νόσοι και άσθμα τοποθετούν κάποιον στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας. Υπάρχει, επιπλέον, ο κίνδυνος να έχουμε κάποια από αυτές τις υποκείμενες καταστάσεις χωρίς να το γνωρίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η ηλικία και η κατάσταση της υγείας μας, οφείλουμε να Μένουμε Σπίτι για να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς, γιατί ακόμα και αν εμείς δεν νοσήσουμε με σοβαρά συμπτώματα, μπορούμε εύκολα να γίνουμε φορείς του νέου κορονοϊού σε άτομα από ευπαθείς ομάδες.
Πηγή: sputniknews.gr