ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Ανατροπή! Αθώος ο πατέρας που… άρπαξε την κόρη του - «Εξωφρενικοί ισχυρισμοί»

Τον αθώωσε Νορβηγικό Δικαστήριο

ΚΥΠΕ

Έκπληξη χαρακτήρισε την απόφαση του νορβηγικού δικαστηρίου σε σχέση με την ομόφωνη αθώωση του Νορβηγού  Lef Torkel Grimsrud, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για αρπαγή της κόρης του Μ.Ε. από την Κύπρο το 2017, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου Χρήστος Κληρίδης. Η απόφαση του νορβηγικού Δικαστηρίου φέρεται να εκδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως «είναι έκπληξη η απόφαση του νορβηγικού Δικαστηρίου γιατί προηγήθηκαν πάμπολες προηγούμενες άλλες αποφάσεις των νορβηγικών Δικαστηρίων και των κυπριακών Δικαστηρίων προς την αντίθεση κατεύθυνση» (δες ΕΔΩ). Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ενδεικτικά πως υπάρχουν πάρα πολλές αποφάσεις νορβηγικών Δικαστηρίων που δικαίωσαν την μητέρα και το παιδί και τους έστειλαν Κύπρο. 

Εξάλλου, ο Λάρης Βραχίμης, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικογενειακού Δικαίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου και δικηγόρος της μητέρας της Μ.Ε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα στον "Πολίτη", είπε πως η απόφαση του Δικαστηρίου "αποτελεί προσβολή" για το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης στη Νορβηγία. Πρόσθεσε επίσης πως τα θέματα τα οποία ηγέρθηκαν σε αυτή την υπόθεση έχουν εξεταστεί και αποφασιστεί επτά φορές από άλλα Δικαστήρια στην Νορβηγία, σημειώνοντας πως στις επτά αυτές αποφάσεις έχει δικαιωθεί η μητέρα της Μ.Ε. 

Είπε ακόμη, πως όλοι «οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί, που παρουσίασε ο πατέρας στο ποινικό Δικαστήριο εξετάστηκαν λεπτομερώς και από τα νορβηγικά και από τα κυπριακά Δικαστήρια και απορρίφθηκαν», σημειώνοντας πως σε εκείνες τις διαδικασίες «η μητέρα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και να εξηγήσει την υπόθεση μέσω των δικηγόρων της και για αυτό τον λόγο η θέση της έγινε δεκτή, διότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».  

Πρόσθεσε πως η μητέρα στην υπόθεση αυτή ήταν απλά μάρτυρας και δεν είχε τον έλεγχο της διαδικασίας όπως είχε σε όλες τις άλλες υποθέσεις που έγιναν στη Νορβηγία τις οποίες κέρδισε. Όπως φαίνεται από την απόφαση του Δικαστηρίου, μετά που ο πατέρας προέβαλε τους ισχυρισμούς του, συνέχισε ο κ. Βραχίμης, ο Εισαγγελέας αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία και να μην προσκομιστεί η μαρτυρία που κατέρριπτε τους ισχυρισμούς αυτούς με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να αποδεχτεί ότι είπε ο πατέρας.

Επιπρόσθετα αναφερόμενος στην απόφαση ο δικηγόρος της μητέρας της Μ.Ε. είπε πως σύμφωνα με αυτήν, μια γυναίκα η οποία εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της Κύπρου, κάθε πρωί πηγαίνει στη δουλειά της και κτυπά κάρτα και φεύγει από την δουλειά της και κτυπά κάρτα, όπου υπάρχει πλήρης καταγραφή της παρουσίασης της στην Κύπρο, βρέθηκε από το Δικαστήριο ότι ήταν μόνιμη κάτοικος Νορβηγίας και ότι εργαζόταν στη Νορβηγία.    

Αναφορικά με την Μ.Ε. ο κ. Βραχίμης ανέφερε πως υπάρχουν επτά αποφάσεις νορβηγικών δικαστηρίων, σημειώνοντας πως το ζήτημα της γονικής μέριμνας αποφασίστηκε από το Κυπριακό Δικαστήριο, το οποίο τα νορβηγικά Δικαστήρια αποφάσισαν ότι το είναι το αρμόδιο να επιληφθεί του θέματος ακριβώς γιατί απέρριψαν τους ισχυρισμούς του πατέρα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βραχίμης ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τη μικρή είναι ξεκάθαρο ότι το παιδί είναι στην Κύπρο με απόφαση του αρμόδιου Δικαστηρίου, που είναι το Κυπριακό. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Βραχίμης είπε πως το Εφετείο υιοθέτησε την απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας. Στη συνέχεια ο πατέρας καταχώρησε και δεύτερη υπόθεση στη Νορβηγία, η οποία είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την πρώτη, δηλαδή απορρίφθηκε τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και κατ` έφεση και στη συνέχεια το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του για εξέταση του θέματος ξανά σε τρίτο βαθμό. Μετά καταχωρήθηκε από τη μητέρα αίτηση για επιστροφή του παιδιού στην Κύπρο με βάση τη Σύμβαση της Χάγης στη Νορβηγία, όπου και πάλι δικαιώθηκε η μητέρα.
 
Σε ό,τι αφορά την κυπριακή διαδικασία γονικής μέριμνας, τα δικόγραφα, σύμφωνα με τον κ. Βραχίμη, επιδόθηκαν με δυσκολία στον πατέρα, ο οποίος απέφευγε την επίδοση, ο πατέρας εμφανίστηκε με δικηγόρο, καταχώρησε ένσταση στο διάταγμα επιστροφής του παιδιού στην Κύπρο που ορθά είχε εκδοθεί αρχικά μονομερώς, και στη συνέχεια το δικαστήριο αφού άκουσε και τις δυο πλευρές επικύρωσε το διάταγμα, συμπλήρωσε ο Δικηγόρος της Μ.Ε.. Ακολούθως ο δικηγόρος του πατέρα αποσύρθηκε, σύμφωνα με τον κ. Βραχίμη, και ο πατέρας επέλεξε να μην συμμετάσχει στη διαδικασία και έτσι εκδόθηκε τελική απόφαση στην απουσία του, όπως ακριβώς πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις που διάδικος ο οποίος ειδοποιείται για μια διαδικασία επιλέγει να μην εμφανιστεί.

Σημείωσε επίσης πως με την απόφαση, απλώς ο πατέρας απέφυγε την ποινική τιμωρία για την παράνομη ενέργεια του να απαγάγει την μικρή και να την κρύβει.

Σύμφωνα με το χρονικό της υπόθεσης το συμβάν της απαγωγής συνέβη στις 27 Απριλίου του 2017  στις 07:45 όταν η μικρή Μ.Ε. τεσσάρων ετών τότε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να μεταβεί στο Νηπιαγωγείο στο οποίο φοιτούσε στη Δασούπολη. Συγκεκριμένα, κουκουλοφόροι εμφανίστηκαν και άρπαξαν το κοριτσάκι, ενώ αφού την έβαλαν σε όχημα, κατάφεραν να διαφύγουν. Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Αστυνομίας που είχε δημοσιεύσει την φωτογραφία της μικρής με την ένδειξη «Απαγωγή». Η Αστυνομία της Κύπρου είχε τεθεί άμεσα σε πλήρη κινητοποίηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των απαγωγέων, τόσο με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, το κέντρο κρίσεων και της ΜΜΑΔ, ενώ κέντρα συντονισμού λειτούργησαν σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις.

Ο Νορβηγός πατέρας καταδιώχτηκε από τις αστυνομικές αρχές της Κύπρου ωστόσο αυτός κατάφερε να διαφύγει με την ανήλικη κόρη του στη Νορβηγία. Σύμφωνα με δημοσίευση του ΚΥΠΕ, η 4χρονη είχε παραμείνει άφαντη για 29 ημέρες αφού οι μέχρι τότε έρευνες της Αστυνομίας δεν οδήγησαν στον εντοπισμό και στη σύλληψη του πατέρα της, ο οποίος φερόταν να κρύβεται πίσω από την απαγωγή της, στις 27 Απριλίου έξω από νηπιαγωγείο στη Λευκωσία. Εναντίον του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης και τα στοιχεία του τοποθετήθηκαν στον κατάλογο προσώπων stop-list.

Ο πατέρας της 4χρονης είχε αποστείλει μέχρι τότε δύο ηλεκτρονικά μηνύματα προς την πρώην σύζυγο του και μητέρα της ανήλικης, το ένα την ημέρα της απαγωγής και το άλλο στις 11 Μαΐου. Στο πρώτο email έγραφε στην μητέρα ότι θα περνούσε μια εβδομάδα μαζί με την κόρη τους και μετά θα επικοινωνούσε με τους δικηγόρους του για να διευθετήσουν την κηδεμονία της μικρής, κάτι που ωστόσο δεν έπραξε. Στο δεύτερο μήνυμα του, της έγραφε ότι η μικρή Μ.Ε.είναι καλά και πως η απόφασή του είναι να φύγουν για Νορβηγία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση