Kathimerini.com.cy
Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλουμάς, στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, σχετικά με γιατρούς «μαϊμού» οι οποίοι εξετάζουν ασθενείς με πλαστούς τίτλους ιατρικής.
Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες του κ. Κουλουμά, προέκυψαν κατά την διάρκεια της συζήτησης για την πανδημία και τα προβλήματα που δημιουργεί η παραλλαγή «Δ» και ότι υπάρχουν σκέψεις για 3η δόση εμβολίων σε ευάλωτες ομάδες και χρόνιους ασθενής.
Ο κ. Κουλουμάς, είπε ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε στοιχεία για τον αριθμό αυτών των ασθενών και βάση πληροφοριών που κατέχουν, ένα μεγάλο ποσοστό χρόνιων ασθενών δεν έχει εμβολιαστεί διότι είτε φοβούνται είτε παροτρύνθηκαν από τους προσωπικούς τους ιατρούς να μην εμβολιαστούν.
Η συζήτηση, στράφηκε τότε στην ανυπαρξία των θεσμών να ελέγξουν και να εποπτεύσουν τον τομέα της υγείας και ότι έχει συσταθεί μια πρωτοβουλία με σκοπό να ασκηθεί έλεγχος. Ο κ. Κουλουμάς, είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται έναν ανεξάρτητο θεσμό κλινικής τεκμηρίωσης, που θα διεξάγει κλινικό έλεγχο στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται. Ο οργανισμός αυτός θα διεξάγει έλεγχο αξιολόγησης και επιδόσεως στους γιατρούς για το αν είναι σε θέση να συνεχίζουν να ασκούν την ιατρική.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο κ. Κουλουμάς είπε ότι στην Κύπρο έχουμε γιατρούς «μαϊμού» που ασκούν το επάγγελμα με πλαστούς τίτλους, και είναι ενήμεροι όλοι οι θεσμοί για αυτό. Είπε ότι με βάση απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, οι τίτλοι αυτών των γιατρών κρίθηκαν ως πλαστοί και μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να βλέπουν ασθενείς, αφού η υπόθεση ακόμη δεν οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού Δικαστηρίου, για να αντιμετωπιστεί ως ποινικό αδίκημα.
Μάλιστα ο κ. Κουλουμας είπε ότι πρόκειται για δύο περιπτώσεις γιατρών «μαϊμού» και ότι είναι ακόμη εγγεγραμμένοι στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύνδεσμο και συνεχίζουν να βλέπουν ασθενείς. Για αυτές τις περιπτώσεις ο κ. Κουλουμάς είπε ότι εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούν να τις οδηγήσουν ενώπιον του ποινικού Δικαστηρίου. Είπε επίσης πως δεν υπάρχει τρόπος να κοινοποιηθούν τα ονόματα αυτών των ανθρώπων ούτως ώστε το κοινό να αποφεύγει να τους επισκέπτεται.
Η πανδημία, είπε ο κ. Κουλουμας, έφερε στην επιφάνεια πολλές παθογένειες του συστήματος, το οποίο χρήζει εκσυγχρονισμού και μεγαλύτερου ελέγχου.