ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Κύπρος: Καταδικάστηκαν 12 άτομα για εμπορία προσώπων

Χθες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 71χρονο

Ανακοινώσεις

Από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, υπήρξαν εφτά καταδίκες σχετικά με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, στις οποίες επιβλήθηκαν σε οκτώ πρόσωπα ποινές πολυετούς φυλάκισης. Παράλληλα, για τις ίδιες υποθέσεις σε άλλα δύο πρόσωπα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή, ενώ σε άλλους δύο, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.

Οι πέντε από τις πιο πάνω εφτά υποθέσεις, αφορούσαν το αδίκημα της εμπορίας προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ οι άλλες δύο, αφορούσαν εμπορία προσώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση και εμπορία προσώπων με σκοπό τον εξαναγκασμό στην επαιτεία.

Η πιο πρόσφατη καταδίκη για υπόθεση εμπορίας προσώπων ήταν η χθεσινή ,με την επιβολή πολυετούς ποινής φυλάκισης σε ένα πρόσωπο. Συγκεκριμένα, το Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου καταδίκασε 71χρονο, σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, αφού τον έκρινε ένοχο για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση ενήλικων προσώπων, καθώς και για βιασμό, άσεμνη πράξη και παράνομη εργοδότηση αλλοδαπού.

Η εν λόγω υπόθεση διερευνήθηκε από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο των Κοινών Ημερών Δράσης του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της Europol EMPACT, στις γεωργικές μονάδες του 71χρονου στην επαρχία Αμμοχώστου.

Aπό την επιχείρηση, μία Ινδή και μία Νεπαλέζα υπήκοος αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας προσώπων και προχώρησαν σε σχετική καταγγελία εναντίον του Κύπριου εργοδότη τους.

Να σημειωθεί ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε για τις πιο πάνω υποθέσεις, φτάνει στα οκτώ χρόνια και επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού, στις 18 Μαρτίου 2022, σε 52χρονο. Ο 52χρονος είχε κριθεί ένοχος από το Δικαστήριο, στις κατηγορίες της εμπορίας προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του αποζείν από κέρδη πορνείας.

Oι υπόλοιπες ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν ανέρχονται από 20 μήνες μέχρι και τέσσερα χρόνια.

Την ίδια στιγμή στα κυπριακά Δικαστήρια, βρίσκονται υπό εκδίκαση άλλες 33 υποθέσεις εμπορίας προσώπων.

Το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Έχει πολλές μορφές και διαστάσεις και αυτό το καθιστά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα θύματα της εμπορίας προσώπων παγκοσμίως, αγγίζουν κάθε χρόνο τα 21 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ από αυτά, τα 5,5 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Παράλληλα, εκτίμηση του ΟΗΕ, ανεβάζει τα ετήσια κέρδη από την εμπορία προσώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Κύπρο, την περίοδο 2015 – 2021, εντοπίστηκαν 1,122 πιθανά θύματα εμπορίας, από τα οποία 231 αναγνωρίστηκαν ως τέτοια. Συχνότερη μορφή εμπορίας ανθρώπων, που εντοπίζεται είναι αυτή με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ άλλες μορφές είναι αυτές της εργασιακής εκμετάλλευσης, οι καταναγκαστικοί γάμοι (εικονικοί γάμοι), ο εξαναγκασμός σε επαιτεία και άλλα.

Για την αντιμετώπιση του εγκλήματος αυτού στη χώρα μας, η Αστυνομία, μέσω του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και συναρμόδιοι φορείς, έχουν τα τελευταία χρόνια αναθεωρήσει τον τρόπο δράσης και συνεργασίας τους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται βελτίωση τόσο όσον αφορά στην καταδίκη προσώπων, που εμπλέκονται σε εμπορία ανθρώπων, όσο και στην αναγνώριση και τη στήριξη των θυμάτων.

Πέραν αυτού όμως, η προσπάθεια για αντιμετώπιση του εγκληματικού αυτού φαινομένου, απαιτεί τη βοήθεια όλων μας.

Γι’ αυτό από τον Μάρτιο του 2021, έχει λειτουργήσει η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή άμεσης ανταπόκρισης «1497», όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να δώσει επώνυμα ή ανώνυμα πληροφορίες σχετικά με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση