Μία φωτογραφία την οποία δημοσίευσε νοσηλευτής από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που απεικονίζει νοσηλευτικό λειτουργό να φορά στα πόδια μαύρη σακούλα, πυροδοτεί τη συζήτηση με φόντο το πόσο τελικά τα νοσηλευτήρια της Κύπρου διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για τη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Δεν ξέρω τι γίνεται στα νοσοκομεία, αλλά όσα γράφει το άρθρο και η φωτογραφία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.
— (Τζέισων) (@Tzeison_) March 26, 2020
Ο ΠΟΥ λέει πως 1 στα 10 κρουσματα στην Ευρώπη αφορούν άτομα που δουλεύουν στον τομέα της υγείας.
Στην Κύπρο;@K_Ioannou @MinHealthCY @CymaCyprushttps://t.co/YUJcFBdAZN pic.twitter.com/gv21yOh30C
Όπως έχουμε ενημερωθεί το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όταν νοσηλευτής ζήτησε να εφοδιαστεί με ποδηνάρια που είναι ένα προστατευτικό μέσο κατά της διασποράς του ιού και η απάντηση που του δόθηκε ήταν αρνητική. Ο νοσηλευτικός λειτουργός θα εισερχόταν στον θάλαμο όπου νοσηλευόταν ασθενής με κορωνοϊό.
Με το θέμα ασχολήθηκαν και άλλα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου έδωσε την εξής απάντηση μέσω των social media:
Πάμε πάλι. 3η φορά.
— (Τζέισων) (@Tzeison_) March 26, 2020
Η απάντηση του Υπουργού Υγείας για το άρθρο που δημοσιεύθηκε από το @AllTogethercygr (https://t.co/YUJcFBdAZN) σχετικά με ελλείψεις αναλωσίμων στο ΓΝ Λευκωσίας, για τη νοσηλεία ασθενών με #COVID2019. https://t.co/w4ivrLDXvLhttps://t.co/045tgfrjHo
Οι νοσηλευτές ζητούν αναπροσαρμογή του πρωτόκολλου
Το 24news επικοινώνησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρο Πετέλη, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι οι νοσηλευτές θα πρέπει να προστατευθούν άμεσα και να γίνει αναπροσαρμογή του υφιστάμενου πρωτόκολλου στα νοσοκομεία σχετικά με τον κορωνοϊό καθώς η διασπορά του ιού έχει εμφανώς γίνεται σε πιο ευρεία κλίμακα εάν λάβουμε υπόψη και τα κρούσματα σε προσωπικό στα οποία μεταδόθηκε ο ιός από ασθενείς. Ουσιαστικά το ζήτημα που τίθεται είναι ότι πλέον κρίνεται απαραίτητο να παρέχεται προστατευτικός εξοπλισμός σε όλο το προσωπικό και όχι μόνο σε όσους χειρίζονται άμεσα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού.