Τρίτη ηλικία, ρυτιδωμένα πρόσωπα, σκυθρωπά, σε γηροκομεία και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, εν μέσω πανδημίας αναμένουν τους δικούς τους. Εις μάτην. Οι άνθρωποι που τους στήριξαν όλες αυτές τις δύσκολες μέρες και τους στηρίζουν ακόμη είναι οι εργαζόμενοι των αναρρωτηρίων που έδωσαν την ψυχή τους για ένα χαμόγελο των ηλικιωμένων. Το ΚΥΠΕ επισκέφτηκε το Αναρρωτήριο & Γηριατρικό Κέντρο “Κυανός Σταυρός” στο Μέσα Χωριό της Πάφου και συνομίλησε με κάποιους από τους ενοίκους.
Ο Χαράλαμπος Σταύρου, πρόσφυγας από τη Μόρφου, μίλησε με συγκίνηση για τα χρόνια της προσφυγιάς και τα παλιά χρόνια αλλά και τη διαμονή του αργότερα στην προσφυγική συνοικία Μουττάλου. Παντρεύτηκε στη Μόρφου και αργότερα εγκαταστάθηκε, μετά το 74, στον Μούταλλο. Έχει τρεις γιους οι οποίοι, όπως είπε, του λείπουν πολύ. Αν και εν μέσω πανδημίας ο ίδιος αισθάνεται ασφάλεια στο γηριατρικό κέντρο, αφού, παραδέχτηκε, έχουν ληφθεί όλα τα προστατευτικά μέτρα υγιεινής.
Η Μαρία Παπαριστοδήμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως εγκαταστάθηκε στο γηριατρικό κέντρο εδώ και ένα χρόνο. Είναι ευχαριστημένη και δεν πανικοβλήθηκε για τον κορωνοϊό αφού τους εξηγήθηκαν τα πάντα, όπως είπε. Έχει παιδιά, που ωστόσο αυτό το διάστημα δεν μπόρεσαν να την επισκεφτούν για λόγους ασφαλείας. Αυτό τη λυπεί πραγματικά, συμπλήρωσε. Καθόμαστε ώρες, είπε, ”απέναντι με τις φιλενάδες μου και θωρούμε η μία την άλλη”.
Η Ελισάβετ Γ. Γαβριήλ φιλοξενείται για πέντε χρόνια στο Αναρρωτήριο στο Μέσα Χωριό και κατάγεται, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, από την όμορφη Πέγεια. Η ίδια δεν έχει παντρευτεί, ωστόσο, όπως είπε, μέσα στο γηριατρικό κέντρο απέκτησε φίλες με τις οποίες περνούν πολύ καλά. Για την πανδημία του κορωνοϊού, έχει ενημερωθεί, αφού καθημερινά και ανελλιπώς παρακολουθεί ειδήσεις και ενημερώνεται.
H Ρούλα Γρηγορίου, υπεύθυνη κίνησης του Ιδρύματος Κυανός Σταυρός στο Μέσα Χωριό ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως όλοι οι εργαζόμενοι στα γηριατρικά κέντρα εργάζονται σκληρά και με αγάπη για την τρίτη ηλικία και εκτός περιόδου κορωνοϊού, αφού στόχος, όπως εξήγησε, είναι η εξασφάλιση της ευημερίας και της καθαριότητας τους, του φαγητού τους, της υγείας τους αλλά και της ψυχολογικής τους στήριξης.
Η κ. Γρηγορίου σημείωσε πως αυτό που άλλαξε τώρα είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη απολύμανση στο αναρρωτήριο και γηριατρικό κέντρο Κυανού Σταυρού, με τα υλικά που συστήνονται εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και η μεγαλύτερη ψυχολογική στήριξη των ηλικιωμένων.
Αυτό που λείπει στους ηλικιωμένους, ανέφερε χαρακτηριστικά, ήταν οι οικείοι τους, προσθέτοντας πως έπρεπε να αντικαταστήσουν τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους, να τους εμπνεύσουν ασφάλεια και να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει και γιατί δεν τους επισκέπτονται.
Οι περισσότεροι εκ των ηλικιωμένων σημείωσε, είναι άρρωστοι, κάποιοι έχουν άνοια, Αλτσχάιμερ, αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι καλά και που απλά διαμένουν στο γηριατρικό κέντρο για να περάσουν τα γεράματα τους.
Επιπρόσθετα η κ. Γρηγορίου ανέφερε πως το Ίδρυμα Κυανός Σταυρός ακύρωσε όλες τις εκδηλώσεις λόγω πανδημίας που για τους ηλικιωμένους είναι πολύ σημαντικές. Ήταν αν τους έπαιρνες την χαρά της επόμενης μέρας, είχε χαρακτηριστικά .
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις πρόσθεσε, ήταν μουσικές εκδηλώσεις, γυμναστική αλλά και επισκέψεις εθελοντών για χαρτοκοπτική, ζωγραφική και άλλα.
Όλοι τους είπε, υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία για τον κορωνοϊό, με αρνητικά αποτελέσματα ωστόσο αυτό που ανέμεναν ήταν οι δικοί τους που κάποιοι τους είδαν μόνο μέσω των παραθύρων και έξω από το παράθυρο.
Προφανώς ωστόσο αυτό δεν τους αρκούσε, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ο άνθρωπος θέλει να αγγίζει κιόλας και η αγκαλιά των οικείων τους τους έλειψε πολύ.
H Nατιώτου Κλειώ ιδιοκτήτρια της Στέγης Ηλικιωμένων ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως μέλημα τους ήταν η φροντίδα των ηλικιωμένων όσο πιο καλά γίνεται, ώστε να νιώθουν άνετα και σαν το σπίτι τους. Η πρώτη τους κουβέντα συνέχισε, όταν την έβλεπαν το πρωί στις πρώτες δύσκολες μέρες ήταν “τι θα γίνει Κλειώ μου, θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε ;” Η αλλαγή της διάθεσης τους συνέχισε, η κ. Νατιώτου, γίνονταν με την προσευχή, το χορό και τα τραγούδια. Στην αρχή της πανδημίας τα πράγματα ήταν δύσκολα, ωστόσο στην συνέχεια, η διάθεση και το χαμόγελο επανήλθε στα χείλη τους, είπε .
Ακολούθως αναφέρθηκε στη μεγάλη ευθύνη που ένιωθε η ίδια για αυτά τα άτομα αλλά και για όλα τα μέτρα που έλαβαν ως αναρρωτήριο για να μην συμβεί οτιδήποτε. Η πίστη των περισσοτέρων τους κράτησε δυνατούς, συμπλήρωσε.
Η κ. Νατιώτη έστειλε τέλος το μήνυμα ότι αυτό που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι είναι η φροντίδα και η αγάπη.
Οι επισκέψεις στο γηριατρικό κέντρο ακόμη δεν επιτρέπονται και ούτε θα επιτραπούν μέχρι το τέλος του Μάη. Αυτή την στιγμή στο γηριατρικό κέντρο φιλοξενούνται 28 ηλικιωμένοι. Το πρώτο πράγματα που δήλωσαν ότι θα κάνουν κάποιες εκ των ηλικιωμένων στις 23 Μαΐου με την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι ραντεβού με την κομμώτρια τους.
Στον “Κυανό Σταυρό” η πιο μικρή ένοικος είναι σήμερα ηλικίας 59 ετών και ο μεγαλύτερος 95 ετών. Ευχή όλων τους να αγκαλιάσουν σύντομα τα παιδιά τους ή τους άλλους συγγενείς.
Πηγή: ΚΥΠΕ