ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Το επικρατέστερο σενάριο για αύξηση των sms

Ανοίγουν Γυμνάσια - Χαλαρώσεις σε γυμναστήρια - φροντιστήρια

Στη λογική των χαλαρώσεων με το σταγονόμετρο συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση έχοντας ενώπιόν της, τις θετικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων αλλά και τα δεδομένα του τελευταίου δεκαημέρου που δικαιολογούν άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί. Εν αντιθέσει με άλλες φορές όπου υπήρχε έντονος προβληματισμός, στην προκειμένη περίπτωση, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι φαίνεται να συμφωνούν στις κινήσεις που θα γίνουν, χωρίς ωστόσο να εκλείπουν οι ανησυχίες για μια νέα έξαρση της πανδημίας. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, εκ των πραγμάτων, προκαλεί προβληματισμό στη Λευκωσία, η οποία σε καμία περίπτωση, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, δεν επιθυμεί να υιοθετήσει την πρακτική άλλων χωρών οι οποίες κάτω από το βάρος της επιδημιολογικής αναζωπύρωσης επιστρέφουν σε αυστηρά Lockdowns. Στη λογική των προσεχτικών κινήσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο θα επισφραγίσει την κοινή εισήγηση των υπουργών Υγείας και Παιδείας για ομαλοποίηση του συνόλου της εκπαίδευσης, με την επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των δημοτικών σχολείων της Λεμεσού στις σχολικές τάξεις. Επιστροφή που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, το κυβερνητικό σώμα θεωρείται βέβαιο πως θα ανάψει το πράσινο φως και για άλλες χαλαρώσεις που έχουν να κάνουν με τις συναθροίσεις.

Τα SMS

Στις χαλαρώσεις που παρουσιάζονται ότι έχουν κλειδώσει, συμπεριλαμβάνονται τα γυμναστήρια και τα φροντιστήρια. Οι πληροφορίες της «Καθημερινή», το βράδυ Τρίτης, επέμεναν πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων. Στα μεν γυμναστήρια μέχρι 10 άτομα, στα δε φροντιστήρια μέχρι έξι άτομα. Στο κομμάτι της διακίνησης και των μέτρων που έχουν επιβληθεί η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει επιφυλακτική σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την άσκοπη μετακίνηση των πολιτών, όσο γίνεται περισσότερο. Από την άλλη, οι περιορισμοί για δυο μήνες δημιουργούν κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να εξετάζει διάφορα σενάρια μερικών χαλαρώσεων. Στο πνεύμα αυτό το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται να είναι η μερική χαλάρωση, μόνο κατά το Σαββατοκύριακο, με την αύξηση των ημερήσιων γραπτών μηνυμάτων. Τις υπόλοιπες πέντε μέρες της εβδομάδας, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν τα δυο γραπτά μηνύματα, μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, το όλο σκηνικό θα ξεκαθαρίσει κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα Τετάρτη, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις, όπως επισήμαναν στην «Καθημερινή» πηγές κοντά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το Πάσχα

Η επιστροφή του συνόλου της εκπαίδευσης σε καθεστώς φυσικής παρουσίας, θεωρείται το καθοριστικό τεστ το οποίο θα κρίνει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, εάν και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα, το επόμενο διάστημα, δεν παρουσιάσουν σημάδια επιδείνωσης, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο κατά την περίοδο του Πάσχα με νέες χαλαρώσεις κυρίως στο κομμάτι του εκκλησιασμού των πιστών, της Ανάστασης και της ημέρας του Πάσχα. Στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί και σε ετοιμότητα να παρέμβουν στην περίπτωση που προκύψουν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Παρά τα θετικά δεδομένα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια αστάθειας. Κάτι που φάνηκε με την ημερήσια επιδημιολογική αξιολόγηση της Τρίτης, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε και πάλι το φράγμα των τετρακοσίων (439) και το ποσοστό θετικότητα ανέβηκε στο 1,04%. Στοιχεία που προέκυψαν από την διενέργεια 42.257 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Τα δεδομένα

Αναμφίβολα η καλή επιδημιολογική εικόνα της περιόδου 21-28/3/2021 ήταν αυτή που επέτρεψε σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους να προχωρήσουν με νέο πακέτο μέτρων αποκλιμάκωσης. Η σταδιακή υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών, με ανοικτούς βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις κινήσεις που θα γίνουν. Όπως φαίνεται και στον πίνακα ο μέσος όρος του ποσοστού θετικότητας έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο του 1%. Η περασμένη Κυριακή παρουσιάζεται ως η καλύτερη ημέρα, από επιδημιολογικής απόψεως, με το ποσοστό θετικότητας να είναι στο 0,59%, πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο και με το μεγαλύτερο αριθμό τεστ.

Σε νέες περιπέτειες το AstraZeneca

Την ίδια ώρα και προτού ομαλοποιηθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την προσωρινή αναστολή των εμβολιασμό με το AstraZeneca, το εμβόλιο της Οξφόρδης δέχεται νέους κραδασμούς. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το κρατίδιο του Βερολίνου προχώρησε σε αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για όλους τους πολίτες κάτω των 60 ετών, μετά την διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, η αναστολή αναμένεται να επεκταθεί και στο Μόναχο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Focus, η ομοσπονδιακή εμβολιαστική επιτροπή της Γερμανίας πρόκειται να συστήσει τη χορήγηση μόνο για τους πολίτες άνω των 60 ετών σε όλη τη χώρα, κάτι που ισοδυναμεί με νέες αναταράξεις στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Στην Κύπρο κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Καθημερινή» πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογη κίνηση από τη στιγμή που οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί δεν διαφοροποιήσουν την πρόσφατη τοποθέτησή τους, για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Την ίδια ώρα ο εμβολιαστικός προγραμματισμός του πληθυσμού φαίνεται να εξελίσσεται ικανοποιητικά. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι διευθετήθηκαν 7.200 ραντεβού εμβολιασμού για άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 107.485 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση και 41.897 και με τις δυο δόσεις.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Απόστολου Τομαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση