ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Ξεκλειδώνουν» και τα σπίτια - Τι δικαιούσαι

Πώς ελέγχονται από την Αστυνομία

24news team

Στο πρώτο στάδιο της Α' φάσης της άρσης των σκληρών μέτρων εισέρχεται η Κύπρος από την 1η Φεβρουαρίου. 

Με αργά βήματα αναμένεται να γίνει το πρώτο ξεκλείδωμα της Κύπρου. Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε το πρώτο στάδιο του unlock το οποίο μοιράζεται σε δύο φάσεις, πιο συγκεκριμένα η πρώτη φάση αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου και η δεύτερη, στις 8 του ίδιου μήνα. 

Κλειστοί μέχρι νεωτέρας, θα παραμείνουν οι χώροι εστίασης, γυμναστήρια και άλλα, ενώ τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν υπό προϋποθέσεις την δεύτερη εβδομάδα του μήνα.  Όσον αφορά τις συναθροίσεις εντός οικιών, αποφασίστηκε να δοθούν κάποιες χαλαρώσεις. 

Όπως εξήγησε αρχικά το υπουργείο Υγείας, οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, με εξαίρεση από την 1η Φεβρουαρίου, την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου ότι πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού*. Νοείται όμως ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση γεύματος/δείπνου σε οικίες για γάμους και βαφτίσεις. Σημειώνεται και ότι σχετικά με τις επισκέψεις σε οικίες, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε στις δηλώσεις του ότι θα προστεθεί η ρύθμιση στο SMS αρ. 5.

*Για την επίσκεψη δύο ατόμων που αφορά συγγενείς, έγινε διαφοροποίηση αφού στο Διάταγμα του υπουργού που εκδόθηκε μετά τις ανακοινώσεις, δεν γίνεται αναφορά ως προς το ποιος επιτρέπεται να μεταβεί σε άλλη οικία, αλλά μόνο στον αριθμό (Δες ΕΔΩ)

Από τις 8 Φεβρουαρίου θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα (4) άτομα.

Η αναφορά στο Διάταγμα: 

Επιτρέπεται μέχρι και την 7η Φεβρουαρίου 2021 η παρουσία μέχρι δύο προσώπων σε οικία, πέραν των μόνιμα σε αυτήν διαμενόντων προσώπων και από την 8η Φεβρουαρίου 2021 επιτρέπεται η παρουσία μέχρι τεσσάρων προσώπων σε οικία, πέραν των μόνιμα σε αυτήν διαμενόντων προσώπων:

Νοείται ότι, επιτρέπεται η παρουσία ανήλικων παιδιών και ατόμων με αναπηρία, καθώς και βρεφονηπιοκόμων, παιδοκόμων και νηπιαγωγών, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς φροντίδας και φύλαξης, η παρουσία σε οικία για σκοπούς υποβοήθησης προσώπων τα οποία αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή/και για σκοπούς φροντίδας και φύλαξης ανήλικων προσώπων, καθώς και η παρουσία επαγγελματιών για σκοπούς εργασίας μόνο για το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση
της εργασίας τους.

Παράλληλα, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες για σκοπούς: (1) Για φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους (π.χ. βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι, κηδεμόνας, φροντιστές, κτλ).

 (2) Υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.

(3) Εργασίας από επαγγελματίες, όπως ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, οικιακών βοηθών, κηπουρών, ελαιοχρωματιστών, κοκ, καθώς και επαγγελματιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινοτικοί νοσηλευτές, κοκ), μόνο για το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους.

Σημειώνεται ότι και η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στις Κατηγορίες της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.

Πώς γίνονται οι έλεγχοι σε σπίτια:

Μέλη της Αστυνομίας, όπως είναι πλέον γνωστό μπορούν να διενεργήσουν έρευνες και σε οικίες, αν προκύψει σχετική καταγγελία. Οι έρευνες της Αστυνομίας όμως, εντός σπιτιών, θα γίνονται είτε με την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, είτε μετά από εξασφάλιση σχετικού εντάλματος.

Στόχος, είναι η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας όταν εντοπίζονται παραβιάσεις των διαταγμάτων, ώστε να προλάβει και να αναχαιτίσει τυχόν διασπορά του ιού μέσω συναθροίσεων.

Σε ισχύ οι τηλεφωνικές γραμμές για καταγγελίες:

Από τον Δεκέμβριο, τέθηκε σε λειτουργία η ειδική - προσωρινή ομάδα που συνέστησε η Αστυνομία, σε όλες τις επαρχίες, με στόχο την περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και της εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας. Η Αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισε να ενισχύσει τους τρόπους επικοινωνίας των πολιτών. Πέραν των υφιστάμενων τρόπων υποβολής καταγγελιών από πολίτες για παραβίαση των διαταγμάτων, δίνεται η δυνατότητα υποβολής επώνυμης ή ανώνυμης καταγγελίας ή διαβίβασης πληροφοριών που αφορούν παραβίαση των υφιστάμενων διαταγμάτων κατά της νόσου στα τηλέφωνα 1460, 22606803 και 22608004.

Αυτό αποφασίστηκε από την υπουργό Δικαιοσύνης κα Έμιλυ Γιολίτη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την Αστυνομία για την περαιτέρω εντατικοποίηση των μέτρων και την πλήρη εφαρμογή των διαταγμάτων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, έγινε ώστε, οι πολίτες που διαπιστώνουν παραβίαση των μέτρων από άλλα πρόσωπα και θέλουν να καταγγείλουν το γεγονός, να ξέρουν πού να απευθύνονται, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση.

Αφού ληφθεί η οποιαδήποτε πληροφορία, μέλη της Αστυνομίας αναμένεται να την αξιολογούν και να μεταβαίνουν στο σημείο ώστε να διενεργούν έρευνα και αν χρειαστεί, να προχωρούν σε καταγγελία.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση