24news team
Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών τέθηκε η εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου για επαναδιορισμό της κας Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδη στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να μπορέσει να προχωρήσει στον διορισμό πρέπει να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της πλειοψηφίας της Βουλής.
Κατά την συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επικαλούμενος ανώνυμες επιστολές κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι δεν ακολούθησε σωστές διαδικασίες. Μάλιστα, σε μια πρωτόγνωρη και προσβλητική κίνηση προς τους Βουλευτές διένειμε φακέλους με καταγγελίες κατά της Επιτρόπου με το όνομα του κάθε Βουλευτή ανάγλυφο για να μην διαρρεύσει απ' αυτούς.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, απέρριψε τους ισχυρισμούς του κου Μιχαηλίδη, διαβεβαιώνοντας ότι ακολουθήθηκαν πιστά όσα προνοεί το Σύνταγμα. «Ο διορισμός πληροί όλες τις προδιαγραφές των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε η Υπουργός, ενώ εν συνεχεία διευκρίνισε, «μάλιστα αναβάθμισαν τα ΗΕ τον θεσμό του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Α επίπεδο από Β που ήταν προηγουμένως».
Από πλευράς της η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη σε δηλώσεις της τόνισε πως είναι συντετριμμένη γιατί: «έξι χρόνια μετά αντί να μιλούμε για το έργο της Επιτρόπου, είτε καλό, είτε κακό, είμαι στη διάθεση του οποιουδήποτε για να μιλήσω, για να δεχτώ οποιαδήποτε κριτική αλλά όχι απλώς γιατί είμαι γυναίκα. Κατακλύζομαι το τελευταίο διάστημα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ο καθένας εκφράζει την άποψή του στοχεύοντας και πάλι ότι είμαι η σύζυγος συγκεκριμένου συζύγου».
Συγκεκριμένα η κα. Στυλιανού – Λοττίδη είπε: «Σήμερα πραγματικά ήταν η κορύφωση μιας σεξιστικής συμπεριφοράς των τελευταίων έξι χρόνων. Ήταν μια συμπεριφορά που διέβλεπε σε εμένα απλά ότι είμαι η σύζυγος, συζύγου και όχι η γυναίκα ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα. Έξι χρόνια μετά αντί να κρίνεται το έργο μας, αντί να κρίνεται η αξιολόγηση μας από τα Ηνωμένα Έθνη δίδοντας μας το «status A» που αντανακλά στην Κυπριακή Δημοκρατία ήρθαν σήμερα άτομα που προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών, να υποκαταστήσουν την κρίση των Ηνωμένων Εθνών και να θέσουν θέματα αναρμόδια χωρίς καμιά εμπειρογνωμοσύνη, χωρίς καμιά νομική παιδεία. Πραγματικά είμαι συντετριμμένη γιατί έξι χρόνια μετά αντί να μιλούμε για το έργο της Επιτρόπου, είτε καλό, είτε κακό, είμαι στη διάθεση του οποιουδήποτε για να μιλήσω, για να δεχτώ οποιαδήποτε κριτική αλλά όχι απλώς γιατί είμαι γυναίκα.
Κατακλύζομαι το τελευταίο διάστημα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ο καθένας εκφράζει την άποψή του στοχεύοντας και πάλι ότι είμαι η σύζυγος συγκεκριμένου συζύγου. Στοχεύοντας στις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, στοχεύοντας σε ανώνυμες επιστολές ανθρώπων που δεν έχουν την τόλμη να την υπογράψουν. Χωρίς να στοιχειοθετείτε οτιδήποτε, χωρίς να μου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω αν ήταν αυτό επιθυμητό. Οπότε θεωρώ ότι αν σήμερα, προσβάλλομαι ως πρόσωπο, περισσότερο προσβάλλομαι ως εκπρόσωπος ενός θεσμού ο οποίος προστατεύει τις γυναίκες, ο οποίος προβαίνει στην άρση οποιαδήποτε διάκρισης για τις γυναίκες και αν αυτό συμβαίνει σε εμένα τόσο ανερυθρίαστα μπροστά στο πρόσωπο μου, φαντάσου τι μπορεί να πάθει οποιαδήποτε άλλη γυναίκα. Εγώ είμαι εδώ για να προστατεύσω κάθε γυναίκα αλλά και το πρόσωπό μου από οποιαδήποτε σεξιστική συμπεριφορά».
Για το θέμα τα κόμματα θα τοποθετηθούν στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας η οποία μπορεί να εγκρίνει ή να απόρριψη τον διορισμό. Να σημειωθεί ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε να επιστραφεί πίσω ο διορισμός μέχρι να εξετάσει τα βιογραφικά, η εν λόγω θέση, ωστόσο, απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα.