ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μητσοτάκης: Οι δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας για τον σεισμό

Εξέφρασε τη βαθιά οδύνη της χώρας για τον καταστροφικό σεισμό

ΚΥΠΕ

Τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων Υπουργείων, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία αλλά και για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μιλώντας για τον καταστροφικό σεισμό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παροχή βοήθειας προς την Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί. «Να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν», ανέφερε σχετικά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, για τα αιτήματα που υπάρχουν για βοήθεια και για τον τρόπο που αυτή μπορεί να παρασχεθεί.

Εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη της χώρας για τον καταστροφικό σεισμό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία» και ότι «έχει ήδη εγκριθεί από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να παράσχει και όποια επιπλέον βοήθεια ζητηθεί, εκτιμώντας ότι η έκταση των καταστροφών θα χρειαστεί χρόνο για να αποτυπωθεί πλήρως. «Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια», είπε.

«Είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια» επισήμανε.

Αναφορικά με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού». «Πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες», επισήμανε.

«Σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Φαίνεται ότι πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση για το μέλλον, με δεδομένες τις ευελιξίες που προσφέρουν η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση