Kathimerini.com.cy
Του Ανδρέα Κόκκινου
Με αφορμή την απόδραση κρατουμένου από το κέντρο αποκατάστασης Eden Resort στην Τερσεφάνου, που σημειώθηκε την Τετάρτη (13/4) η «Καθημερινή» επιχειρεί να αναλύσει το φαινόμενο αυτό, αφού παρόμοια περιστατικά υπήρξαν αρκετά το τελευταίο διάστημα εγείροντας σκέψεις και ερωτηματικά.
Αξίζει να αναφέρουμε πως μόλις τους τελευταίους 6 μήνες έχουν παρατηρηθεί - μαζί με το χθεσινό περιστατικό - 3 περιστατικά αποδράσεων, με πρωταγωνιστές 4 κρατούμενους (η υπόθεση στην Πάφο αφορούσε διπλή απόδραση), ενώ αν πάμε άλλον ένα μήνα πίσω θα συναντήσουμε ακόμα μία διπλή απόδραση (Λεμεσό). Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει αφενός να είναι σύμπτωση και αφετέρου οι συνεχιζόμενες αποδράσεις θα πρέπει να τεθούν υπό το μικροσκόπιο σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, τις συνθήκες αλλά και τυχόν ελλείψεις και παραλείψεις.
Η απόδραση από το Eden Resort
Εκκίνηση στην ανασκόπηση μας θα κάνουμε από το συγκεκριμένο περιστατικό. Πρόκειται για πρόσωπο που βρισκόταν στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο MUSTAFA GULAM, 36 ετών, από το Πακιστάν διέφυγε από το Κέντρο Αποκατάστασης (EDEN), όπου φιλοξενούνται άτομα θετικά στον κορωνοϊό.
Ο 36χρονος, προτού βρεθεί θετικός στον ιό (σ.σ. στις 5 Απριλίου), κρατείτο στον χώρο Κράτησης Μεταναστών στη Μεννόγεια και επρόκειτο να απελαθεί από τη χώρα το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, εξαιτίας του ιού, έπρεπε να οδηγηθεί στο Κέντρο Αποκατάστασης και στο απομονωμένο κελί όπου φιλοξενούνται κρούσματα και από εκεί κατάφερε να διαφύγει. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο 36χρονος κατάφερε να κόψει μεταλλική περίφραξη στο εξωτερικό του κελιού και από εκεί να φύγει. Η Αστυνομία ήδη έδωσε τα στοιχεία και τη φωτογραφία του στη δημοσιότητα και οι έρευνες για εντοπισμό του συνεχίζονται.
Άμεση παρέμβαση Αρχηγού Αστυνομίας - Ζήτησε έκθεση γεγονότων
Έκθεση γεγονότων ζήτησε ο Αρχηγός Αστυνομίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες διέφυγε την Τετάρτη 13 Απριλίου, αλλοδαπός ηλικίας 36 ετών, από το Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, όπου κρατείτο για σκοπούς απέλασης.
Όπως ανέφερε η Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Λειτουργός Τύπου του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, «γίνεται έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το συγκεκριμένο πρόσωπο διέφυγε από το Κέντρο Αποκατάστασης. Ο Αρχηγός Αστυνομίας ζήτησε έκθεση γεγονότων και δόθηκαν οδηγίες για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας».
Η διπλή απόδραση από τον Αστυνομικό Σταθμό Πάφου
Την 5η Φεβρουαρίου σημειώθηκε διπλή απόδραση μέσα από τον Αστυνομικό Σταθμό Πάφου. Δύο κρατούμενοι, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας είχε ήδη παραπεμφθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 2 Μαρτίου, κατάφεραν να αποδράσουν από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου υπό συνθήκες που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας.
Οι δύο, ένας ομογενής και ένας γεωργιανός, κρατούνταν για τις υποθέσεις των δεκάδων διαρρήξεων και κλοπών του τελευταίου διαστήματος στην Πάφο και σε άλλες επαρχίες, για τις οποίες έχουν συλληφθεί επίσης άλλα επτά άτομα. Ενώ τελούσαν υπό κράτηση στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Πάφου, το πρωί (του Σαββάτου 5/2) οι φρουροί διαπίστωσαν ότι είχαν αποδράσει, προφανώς κατά τη διάρκεια της νύχτας και χωρίς μέχρι τη στιγμή εκείνη να γίνει αντιληπτό το οτιδήποτε.
Η αποκάλυψη προκάλεσε συναγερμό στην Αστυνομία, η οποία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και επανασύλληψη τους. Ο Αρχηγός της δύναμης είχε διατάξει έρευνα για τις συνθήκες του πρωτοφανούς συμβάντος.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ο ένας εκ των δραπετών, θα έπρεπε ήδη να τελεί προφυλακισμένος στις Κεντρικές Φυλακές από τον ορισμό της δίκης του στο Κακουργιοδικείο. Το γεγονός ωστόσο ότι δεν συναινούσε στο να υποβληθεί σε μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό πριν την μεταφορά του, συνέτεινε στο να παραμένει στην Πάφο, αφού η διεξαγωγή του τεστ είναι προαπαιτούμενο για μεταφορά στις Κεντρικές.
Ο επικίνδυνος δραπέτης που απέδρασε… στα φώτα του «Καλησπέρα»
Έξι μήνες περίπου πριν και συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου υπήρξε νέο περιστατικό απόδρασης κρατουμένου, αυτή τη φορά επικίνδυνου δραπέτη στη Λευκωσία.
Ο 35χρονος κατάδικος κατάφερε να αποδράσει ενώ οδηγείτο στον χώρο όπου κρατείτο στη Λευκωσία και ενώ επέβαινε σε όχημα λειτουργού της Αγίας Σκέπης (στην οποία βρισκόταν για σκοπούς αποτοξίνωσης). Θυμίζουμε είχε μεταφερθεί εκεί για να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ωστόσο αποφάσισε να το διακόψει οικειοθελώς και να επιστρέψει στις Κεντρικές Φυλακές αφού είχε να εκτίσει ποινής φυλάκισης 10 ετών για ναρκωτικά.
Συγκεκριμένα, γύρω στις 11:15 το πρωί της Πέμπτης (4/11) ενώ επέβαινε στο ιδιωτικό όχημα που οδηγούσε μέλος της θεραπευτικής κοινότητας, στο σημείο της διαδρομής τους, παρά τη συμβολή του αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού-Λευκωσίας με τη λεωφόρο Αθαλάσσας και τη λεωφόρο Λεμεσού, στην είσοδο της Λευκωσίας, εξήλθε του οχήματος, που βρισκόταν σε στάση στα φώτα τροχαίας «Καλησπέρα» και τράπηκε σε φυγή, παραβιάζοντας τους όρους αναστολής της ποινής φυλάκισης του και του υποχρεωτικού προγράμματος απεξάρτησης και θεραπείας.
Πώς εξελίχθηκαν οι υποθέσεις;
Στην περίπτωση του 36χρονου από το Πακιστάν που εξαφανίστηκε (Τετάρτη 13/4) από το κέντρο αποκατάστασης Eden Resort δραπετεύοντας, δεν υπάρχει -μέχρι τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ- οτιδήποτε νεότερο με την Αστυνομική δύναμη να βρίσκεται σε επιφυλακή. Μάλιστα όπως αναφέραμε νωρίτερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας εμφανώς θορυβημένος, ζήτησε έκθεση γεγονότων ενώ έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για διεξαγωγή ποινικής έρευνας.
Στην περίπτωση της διπλής απόδρασης της Πάφου, ένα μήνα μετά το περιστατικό τα μέλη της Αστυνομίας κατάφεραν να εντοπίσουν (26/2) και να περάσουν χειροπέδες στον 27χρονο που καταζητείτο από τις 5 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, έπειτα από πληροφορία που έλαβε, η Αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τον 27χρονο, σε διαμέρισμα στο οποίο διέμενε στην Πάφο. Μάλιστα παρότι ο δραπέτης προκάλεσε δύο τροχαία ατυχήματα, εντούτοις κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης, μαζί με δεύτερο πρόσωπο, το οποίο επέβαινε στο όχημα. Ακολούθως, οι δύο εγκατέλειψαν το όχημα και διέφυγαν πεζοί, με την Αστυνομία να χτενίζει περιοχές της Πάφου, για να τους εντοπίσει. Ο άλλος ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών 4 μέλη της δύναμης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Η απόδραση Φραγκίσκου στα φώτα του «Καλησπέρα» έληξε 9 μέρες αργότερα αφού παρά το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί από τις αρχές, ο ίδιος επέστρεψε οικειοθελώς στις φυλακές. Ο 35χρονος σημειώνεται ότι δεν παραδόθηκε στην Αστυνομία, αλλά επέστρεψε οικειοθελώς στις Κεντρικές Φυλακές συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του. Θυμίζουμε ότι ο 35χρονος θεωρείτο από τις Αρχές από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς.