Ο Τζο Μπάιντεν, ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, την Τετάρτη, και εμφανίστηκε ενωτικός στην πρώτη ομιλία του προς τον αμερικανικό λαό. Στην τελετή ορκωμοσίας, που ήταν διαφορετική και λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, δεν παρέστη ο Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος μετέβη στη Φλόριντα), ωστόσο παρόντες ήταν τρεις πρώην Αμερικανοί πρόεδροι.
Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις έφτασαν λίγο πριν από τις 6 στο Καπιτώλιο, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αφιχθεί και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος παρίσταται στην τελετή, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι πρώην πρόεδροι, Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, Μπιλ Κλίντον με τις συζύγους τους, ενώ ο Τζίμι Κάρτερ, ο γηραιότερος εν ζωή πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε τις ευχές του μέσω μηνύματος, καθώς λόγω προβλημάτων υγείας δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί.
Λίγα λεπτά πριν από τις 19:00 (ώρα Ελλάδος, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ λίγο νωρίτερα η Κάμαλα Χάρις είχε ορκιστεί αντιπρόεδρος, στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο.
Η πρώτη ομιλία Μπάιντεν: Η Δημοκρατία νίκησε, θα είμαι πρόεδρος όλων
Ημέρα Δημοκρατίας και ημέρα ελπίδας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καλώντας όλους τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τα προβλήματα και να διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας. Τόνισε την ανάγκη να γίνει και πάλι η Αμερική η «ηγέτιδα του καλού στον κόσμο».
Στην ομιλία του, αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε με αφορμή και την εισβολή στο Καπιτώλιο ότι απεδείχθη πως «η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η δημοκρατία είναι εύθραυστη αλλά είναι εδώ και έχει επικρατήσει».
Μιλώντας για ιστορική στιγμή επισήμανε, την ανάγκη όλοι μαζί ενωμένοι να δράσουν από κοινού και ξεκινώντας από την αρχή να τεθούν οι βάσεις για την προσπάθεια που απαιτείται ώστε να γίνουν οι αλλαγές και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που και η πανδημία προκάλεσε κλείνοντας επιχειρήσεις και δημιουργώντας νέους ανέργους.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον κορονοϊό και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει προκαλέσεις τόσους θανάτους όσους και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος για τις ΗΠΑ και υπογράμμισε πως στόχος είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και των προβλημάτων με στήριξη των πολιτών και της μεσαίας τάξης.
«Είδαμε βία» είπε «ταρακουνήθηκαν τα θεμέλια αλλά είμαστε εδώ και συνεχίζουμε» και συμπλήρωσε πως η αμερικανική ιστορία και πορεία δεν εξαρτάται από έναν αλλά από όλους.
«Θα είμαι πρόεδρος όλων» είπε και «θα αγωνιστώ για όλους, και αυτούς που με ψήφισαν και για όσους δεν με ψήφισαν» προσθέτοντας.
«Το όνειρο της δικαιοσύνης είναι εδώ και θα επικρατήσει» για να σημειώσει ότι θα «κατατροπώσουμε» τα ψέματα, τις αδικίες τις διακρίσεις, φυλετικές και άλλες.
«Κατανοώ τα προβλήματα όλων» πρόσθεσε αλλά «δεν πρέπει να λειτουργούμε ως φατρίες. Πρέπει να σταματήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να έχουμε ενότητα».
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανώς συγκινημένος, έφτασε στον χώρο της τελετής φορώντας μάσκα, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι, και ανέβηκε τα σκαλιά του Καπιτωλίου, μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, που στέκεται διαρκώς στο πλευρό του.
Η Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ
Η Lady Gaga ερμήνευσε τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.
H διάσημη τραγουδίστρια έψαλε τον εθνικό ύμνο χρησιμοποιώντας ένα χρυσό μικρόφωνο, ενώ είχε μια χρυσή καρφίτσα σε σχήμα περιστεριού καρφωμένη στο παλτό της.
Η Τζένιφερ Λόπεζ τραγούδησε για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η εντυπωσιακή Τζένιφερ Λόπεζ ντυμένη στα λευκά τραγούδησε το «This Land is Your Land» και το «America the Beautiful» στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Η δημοφιλής τραγουδίστρια ήταν συγκινημένη και έστειλε το δικό της μήνυμα για ελευθερία μιλώντας στα ισπανικά, ενώ στη σκηνή την είχε συνοδεύσει ένας πεζοναύτης. Το μήνυμα του πρώτου τραγουδιού αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον στίχο: η γη αυτή φτιάχτηκε για σένα και για μένα (This land was made for you and me). Το συγκεκριμένο τραγούδι αναφέρεται στην ισότητα και καταδικάζει την περιθωριοποίηση της εργατικής τάξης.
Κατά τη διάρκεια της ερμηνείας της, η Τζένιφερ Λόπεζ φώναξε στα ισπανικά «Una nación bajo Dios con libertad y justicia para todos» («Ένα έθνος υπό τον Θεό, με Ελευθερία και Δικαιοσύνη για όλους»).
Το τρυφερό μήνυμα Μπάιντεν στη σύζυγό του
Ένα τρυφερό μήνυμα έστειλε ο Τζο Μπάιντεν στη σύζυγό του, Τζιλ, λίγες στιγμές αφού έφτασε στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στον λογαριασμό του Τζο Μπάιντεν στο Twitter δημοσιεύτηκε ένα μήνυμα στη σύζυγό του, που θα γίνει Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.
«Σε αγαπώ Τζιλ και δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ευγνώμων από το να κάνω μαζί σου αυτό το ταξίδι που ξεκινάει».
Στην ανάρτηση περιλαμβάνεται και ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο φαίνονται οι δυο τους να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου.
I love you, Jilly, and I couldn’t be more grateful to have you with me on the journey ahead. pic.twitter.com/V4GUXAKSKg
— Joe Biden (@JoeBiden) January 20, 2021
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το διάταγμα επανένταξης στη συμφωνία του Παρισιού
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, όπως αναμενόταν, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο μεγιστάνας, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσινγκτον από αυτήν το 2019· οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.
Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε εξάλλου – μικρή – αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα τα χρόνια της προεδρίας του. Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.
«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του. Άλλο ένα από τη δέσμη των συνολικά 17 διαταγμάτων ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.
Ο Τζο Μπάιντεν αρχίζει να αίρει τους φραγμούς του Ντόναλντ Τραμπ στους μετανάστες
Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη μισή ντουζίνα εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία καταργούνται σκληρές πολιτικές του προκατόχου του ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, ωστόσο ειδικοί σημειώνουν πως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, ερχόμενος σε καθαρή ρήξη με τον Ρεπουμπλικάνο που διαδέχθηκε, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επίσης στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.
Τα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν: την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική· τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό· και την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.
Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους.
Δεν αποσαφηνίστηκε στην ανακοίνωση τι σημαίνει αυτό για τους μετανάστες που υπήχθησαν στο πρόγραμμα. Πολλοί εξ αυτών ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς με σκηνές κοντά στα σύνορα για ατέλειωτους μήνες.
Οι πρωτοβουλίες σκοπό είχαν να δείξουν πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά την θητεία του στην προεδρία βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της μετανάστευσης, όπως και ο προκάτοχός του, αλλά υιοθετώντας προσέγγιση διαμετρικά αντίθετη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια από τις λιγοστές μετεκλογικές δημόσιες εμφανίσεις του, επισκέφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τμήμα του τείχους, το οποίο είχε διατάξει να ανεγερθεί με εκτροπή κονδυλίων από τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Οι πτώτες αυτές κινήσεις του κ. Μπάιντεν επαινέθηκαν αμέσως από εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων στις ΗΠΑ, που έκριναν ότι αναιρούν πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ασύμβατες με τις «αμερικανικές αξίες» και θα συμβάλλουν να αποκατασταθεί η «αξιοπιστία» της χώρας διεθνώς.
Την απόφαση να σταματήσει η ανέγερση του τείχους καλωσόρισε χθες βράδυ ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους» και το άνοιγμα «δρόμου προς την απόκτηση διπλής υπηκοότητας», σημείωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr