Ανακοινώσεις
Συνολικά 1141 παραβάσεις τροχαίας διαπιστώθηκαν και καταγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων που διενήργησαν ανά το παγκύπριο μέλη της Αστυνομίας, το τριήμερο που πέρασε, από το πρωί της Παρασκευής, μέχρι το πρωί σήμερα Δευτέρα, 17-20 Ιουνίου.
Με ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αποτελούν κύριους παράγοντες πρόκλησης οδικών τροχαίων συγκρούσεων, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, έγιναν 421 καταγγελίες για παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, 56 καταγγελίες για μη χρήση ζώνης ασφαλείας από οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων, 25 καταγγελίες για μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές, 37 καταγγελίες για χρήση κινητού τηλεφώνου ή και άλλου αντικειμένου κατά την οδήγηση, καθώς και 72 καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και 10 καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.
Έγιναν άλλες 18 καταγγελίες προσώπων που οδηγούσαν οχήματα ενώ η άδεια οδήγησής τους έχει λήξει, 22 καταγγελίες προσώπων που οδηγούσαν οχήματα χωρίς να καλύπτονται από πιστοποιητικό ασφάλισης, 34 καταγγελίες προσώπων για οδήγηση οχήματος χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας – ΜΟΤ, καθώς και 12 καταγγελίες προσώπων που οδηγούσαν οχήματα τα οποία έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών – ΤΟΜ, ως ακινητοποιημένα, ενώ έγιναν και 163 καταγγελίες προσώπων που οδηγούσαν οχήματα για τα οποία δεν υπήρχε άδεια κυκλοφορίας σε ισχύ.
Παράλληλα διαπιστώθηκαν και καταγγέλθηκαν 78 παραβάσεις σημάτων και φωτεινών σηματοδοτών τροχαίας, καθώς και 104 καταγγελίες για παράνομη στάθμευση και παρακώλυση κυκλοφορίας, ενώ οι υπόλοιπες καταγγελίες αφορούσαν διάφορες άλλες παραβάσεις τροχαίας.
Για σκοπούς αστυνομικών εξετάσεων σχετικά με παραβάσεις τροχαίας κατακρατήθηκαν 23 οχήματα, από τα οποία τέσσερα (4) αυτοκίνητα και 19 μοτοσικλέτες.
Η Αστυνομία Κύπρου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με στόχο τη μείωση των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, των τραυματισμών, και της απώλειας ζωών στο οδικό δίκτυο. Οι καθημερινοί τροχονομικοί έλεγχοι για καταστολή των παραβάσεων τροχαίας, καθώς και η διαρκής ενημέρωση του κοινού από την Αστυνομία, έχουν ως σκοπό την καλλιέργεια και εμπέδωση της οδικής συνείδησης.
Για την επίτευξη των θεμιτών αποτελεσμάτων ωστόσο, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, είτε με τη δράση των αρμόδιων φορέων και οργανωμένων συνόλων, είτε και ατομικά από μέρους όλων όσων χρησιμοποιούν και διακινούνται στο οδικό δίκτυο.
Βασικοί παράγοντες είναι η τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η συμμόρφωση στα σήματα τροχαίας, η καταλληλότητα των οχημάτων, και η ανάπτυξη των οδηγικών ικανοτήτων και γνώσεων, από μέρους των οδηγών και άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.
Καταλυτικοί είναι και οι παράγοντες που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση οδικών τροχαίων συγκρούσεων. Η τήρηση του ορίου ταχύτητας, η χρήση ζώνης ασφαλείας, παιδικών καθισμάτων, και προστατευτικού κράνους, η μη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, και η νηφάλια οδήγηση και αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών από όσους διακινούνται στο οδικό δίκτυο, αναμφισβήτητα μπορούν να είναι καθοριστικά μέτρα για αισθητή μείωση των οδικών τροχαίων συγκρούσεων.
Στη συμμόρφωση και τήρηση αυτών των κανονισμών και μέτρων, καλούνται για άλλη μια φορά από την Αστυνομία όλοι όσοι διακινούνται στο οδικό δίκτυο, συμβάλλοντας στο έργο που επιτελείται και στις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της οδικής ασφάλειας.