ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι λοιμώξεις που «εξαφάνισε» ο κορωνοϊός

Πότε θα επανεμφανιστούν;

Η πανδημία κορωνοϊού μας στέρησε την κανονικότητα και μας «έκλεψε» στιγμές από τη ζωή μας! Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID) φωτίζει και μια «θετική» πτυχή της COVID-19.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Wayne του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα κρούσματα γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού μειώθηκαν σημαντικά σε ενήλικες και παιδιά.

Οι ιοί της γρίπης Α και Β και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι από τις πιο συχνές αιτίες λοίμωξης του αναπνευστικού τους χειμερινούς μήνες.

Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου μελέτησαν κατά πόσο η συχνότητα των δύο αυτών αιτίων αναπνευστικής λοίμωξης αλλά και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνέκριναν λοιπόν στοιχεία από τα αποτελέσματα των PCR τεστ για διάφορες λοιμώξεις που είχαν γίνει στο Ιατρικό Κέντρο του Ντιτρόιτ και το Νοσοκομείο Παίδων του Μίσιγκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 και το διάστημα Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, ενώ την περίοδο 2019-2020 τα διαγνωστικά τεστ των ενηλίκων ήταν θετικά στο 11,5% για γρίπη Α, 13,1% για γρίπη Β και 9% για RSV, ενώ την περίοδο 2020-2021 τα θετικά PCR τεστ ήταν 0% για γρίπη Α και Β και τον RSV.

Αντίστοιχα, για τα παιδιά τη σεζόν 2019-2020 τα τεστ ήταν θετικά σε ποσοστό 12,4% για γρίπη Α, 20,2% για γρίπη Β και 23,7% για RSV, ενώ το διάστημα 2020-2021 0% για γρίπη Α και Β και ένα τεστ βρέθηκε θετικό σε RSV.

Ανάλογη πτωτική τάση καταγράφηκε και σε άλλες λιγότερες συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις. Το 2019-2020 το ποσοστό των θετικών τεστ για άλλους αναπνευστικούς ιούς κυμαινόταν από 0,2% έως 4,2% , ενώ ήταν 0% την περίοδο 2020-2021.

«Η συχνότητα της γρίπης Α και Β και του RSV το διάστημα 2020-2021 μειώθηκε σημαντικά συγκριτικά με την περίοδο 2019-2020 σε ενήλικες και παιδιά. Η κοινωνική αποστασιοποίηση, το κλείσιμο των σχολείων και η χρήση των μασκών συμβάλλουν στην εξάπλωση των ιογενών λοιμώξεων. Αυτό εξηγεί εν μέρει και τη μείωση στις αναπνευστικές λοιμώξεις», σημειώνεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Αλλά αυτό που κάνει εντύπωση από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι η θεωρία των ειδικών ότι η λοίμωξη COVID-19 ενδεχομένως να λειτούργησε προστατευτικά έναντι των άλλων αναπνευστικών ιών μέσω της λεγόμενης ιογενούς παρεμβολής. Αυτή συμβαίνει όταν ένας ιός μπλοκάρει προσωρινά τη λοίμωξη από έναν άλλον ιό. Είχε συμβεί και κατά την πανδημία του 2009 λόγω της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1).

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται τα κρούσματα γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα όταν τα επόμενα χρόνια ο SARS-CoV-2 θα μετατραπεί σε εποχική λοίμωξη. Αν όμως η καλή υγιεινή των χεριών και τα λοιπά προληπτικά μέτρα συνεχίσουν να τηρούνται όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τότε οι αναπνευστικές λοιμώξεις τα επόμενα χρόνια θα κυμαίνονται σε χαμηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X