Η επιτιθέμενη Ρωσία σφυροκοπά αδιάκοπα δεκάδες πόλεις θέτοντας σε ισχύ το στρατηγικό σχέδιό να τις αποκλείσει, αλλά και να καταστρέψει βασικές υποδομές και να κατακτήσει σημαντικές εγκαταστάσεις.
Ολα αυτά ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε νέο του διάγγελμα, επέκρινε το ΝΑΤΟ για το γεγονός ότι δεν επέβαλε απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν, από σήμερα, θα πεθάνουν και εξαιτίας σας. Λόγω της αδυναμίας σας» είπε σε δραματικούς τόνους. Ο Ζελένσκι θα μιλήσει ζωντανά σήμερα στις 16:30 ώρα Ελλάδος σε Αμερικανούς γερουσιαστές. Καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ορισμένοι βουλευτές και γερουσιαστές προτρέπουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να σκληρύνει τη στάση του κατά της Ρωσίας, όπως π.χ. με την αναστολή των εισαγωγών πετρελαίου της. Ο Λευκός Οίκος το έχει απορρίψει μέχρι στιγμής, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου ακόμη περισσότερο και να βλάψει τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, που έχουν πληγεί από τον πληθωρισμό-ρεκόρ.
«Μπαμπά, σε παρακαλώ μην πεθάνεις»: Πατέρας σκοτώνεται από Ρώσους μπροστά στον γιο του
Θρίλερ στην Ουκρανία - Πληροφορίες για εκτέλεση μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας
Την Δευτέρα ο γ' γύρος των διαπραγματεύσεων Μόσχας-Κιέβου, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές
Συνάντηση Πούτιν - Μπένετ στη Μόσχα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα στη Μόσχα για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.
Το Ισραήλ είχε προηγουμένως προσφερθεί να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, αλλά οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες.
Δημοσιογράφος του Axios τόνισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Μόσχα μυστικά και χωρίς πρότερη ενημέρωση.
Ζελένσκι σε Αμερικανούς Γερουσιαστές: «Zώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία» -Ζήτησε στρατιωτική βοήθεια
«Δεν έχουμε άλλα όπλα για να αντισταθούμε-Ο στρατός μας έχει ηττηθεί», είπε ο δήμαρχος της Χερσώνας
Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στην Χερσώνα , με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν περικυκλώσει την πόλη του ουκρανικού νότου και τον δήμαρχο να κάνει έκκληση για περισσότερα όπλα
Η Μόσχα προαναγγέλλει σκληρά, αναλογικά μέτρα κυρώσεων κατά βρετανικών συμφερόντων
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε σήμερα να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
ΟΗΕ: Τουλάχιστον 351 Ουκρανοί άμαχοι νεκροί σε συγκρούσεις
Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 351 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 707 τραυματίστηκαν από τότε που άρχισε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δέκα ημέρες.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι ο αριθμός είναι πιθανό να είναι «σημαντικά υψηλότερος».
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λέει ότι «η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστέρησε και πολλές αναφορές εκκρεμούσαν ακόμη να επιβεβαιωθούν».
«Σπαρακτική» η κατάσταση στην Μαριούπολη
Η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη και την Βολνοβάκα δεν θα ξεκινήσει σήμερα, δηλώνει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού - Προστατέψτε τους αμάχους, προσθέτει σε δραματική έκκληση.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε «σπαρακτική» την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων διεκόπη, καλώντας τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία, είτε υπάρχουν και λειτουργούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι.
Την ίδια στιγμή, ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου. Η ενημέρωση αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά την οποία ο πρώτος δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ουκρανία θα λάβει μια «λογική και εποικοδομητική» θέση κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών. «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ουκρανική πλευρά, καθώς και με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ρωσικές απαιτήσεις», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου και υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν το Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για καταστροφές που πραγματοποίησε η Μόσχα «χονδροειδή προπαγάνδα».
Κίεβο: Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός ρωσικών δυνάμεων καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων
Το Κίεβο ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου της πόλης λιμανιού της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.
«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί, ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».
Αναβάλλεται η εκκένωση της Μαριούπολης - Οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς
Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να βομβαρδίζονται καθώς προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο BBC News: «Στην αρχή οι δικοί μας είπαν ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν για λίγο, αλλά μετά συνεχίζονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκληρό πυροβολικό και ρουκέτες για να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος».
Ζελένσκι: Εξασφαλίσαμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους για όσους επιθυμούν να φύγουν – Όσοι μπορούν να μείνουν να πολεμήσουν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του στον ουκρανικό λαό επιβεβαίωσε την ύπαρξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους, ενώ για μία ακόμα φορά ζήτησε από τη Δύση να εμπλακεί πιο ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας επιβάλλοντας απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα. Ακόμα φάνηκε αισιόδοξος ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα.
Σε διάγγελμά του, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε: «Καταφέραμε να πετύχουμε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας στις πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, για τη διάσωση παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Να παρέχουμε φάρμακα και τρόφιμα σε όσους μένουν εκεί σε αυτά τα μέρη.
«Όσοι άνθρωποι επιθυμούν να φύγουν από αυτά τα μέρη θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν τώρα χρησιμοποιώντας τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά όσοι μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν να μείνουν.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει, όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μας με τη Ρωσία».
«66.200 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει στη χώρα για να πολεμήσουν»
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι 66.224 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό στη χώρα τους για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Μόσχα
Οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας για να επιτρέψουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax.
Η κατάπαυση του πυρός για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες αποτέλεσε τη συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων
Πόλεμος Ουκρανία: Οι Ρώσοι απέκλεισαν πλήρως τη Μαριούπολη
Η πολιορκία από την Ρωσία ωστόσο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με τελευταία εξέλιξη τον πλήρη αποκλεισμό της Μαριούπολης. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.
«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.
Russian troops in Trotyanets, #Sumy region pic.twitter.com/5Od1f6xrcA
— marqs (@MarQs__) March 4, 2022
«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε. Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Ουκρανία: Τι σημαίνει η κατάληψη της Μαριούπολης
Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς. Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν. «Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».