Θολά σημεία στις καταθέσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Κατάρ εξετάζουν οι βελγικές Αρχές, καθώς αντιφάσεις και διαφορετικές εκδοχές που καταγράφηκαν στη διαδρομή ανάμεσα στις προσαγωγές και στις ακροάσεις των βασικών υπόπτων φαίνεται να βαραίνουν ως προς την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών.
Κλείνοντας τον κύκλο των ακροάσεων, ενώπιον του προδικαστικού τμήματος αναμένεται να βρεθεί αύριο η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, η οποία έλαβε αναβολή την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω πληροφοριών ότι έχει ομολογήσει στις Αρχές πως γνώριζε τη δράση του Αντόνιο Παντσέρι, αλλά και την ύπαρξη χρηματικών ποσών στο σπίτι της. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά που ήταν στο σπίτι της, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων στις 9 Δεκεμβρίου, στο διαμέρισμά της.
Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλευτής ζήτησε από τον πατέρα της την απομάκρυνση των 600.000 ευρώ που υπήρχαν σε μετρητά στο σπίτι της, στις Βρυξέλλες, τα οποία ο Αλέξανδρος Καϊλής φέρεται να «φυγάδευσε» μέσω βαλίτσας, με την οποία οι αστυνομικοί τον εντόπισαν έξω από πολύ γνωστό ξενοδοχείο της βελγικής πρωτεύουσας. Αυτομάτως, σήμανε συναγερμός στις διωκτικές Αρχές, καθώς κατάφεραν να «σπάσουν» την ασυλία της κ. Καϊλή, εισβάλλοντας στο διαμέρισμά της, για να εντοπίσουν τελικά άλλες 150.000 ευρώ, στους χώρους του σπιτιού.
Εκτός από τον πατέρα της, όμως, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, η κ. Καϊλή επιχείρησε να ενημερώσει και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση, διαισθανόμενη μάλλον ότι κάτι συμβαίνει. «Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε ότι έδωσε οδηγίες στον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά» ανέφερε, κατά το δημοσίευμα της «Le Soir», ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Μισέλ Κλεζ, που ηγείται των ερευνών για το Qatargate, στο έγγραφο για τη σύλληψη της Ευρωβουλευτή. Η ίδια «είπε ότι γνώριζε στο παρελθόν την δραστηριότητα του συντρόφου της (σ.σ. του Φραντσέσκο Τζιόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά είχαν περάσει από το διαμέρισμά της» πρόσθεσε ο Βέλγος εισαγγελέας.
Αντίστοιχες πληροφορίες μετέδωσε και η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» περιγράφοντας ότι η Εύα Καϊλή δήλωσε προς τις Αρχές ότι «είναι αλήθεια, γνώριζα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι και γνώριζα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες με χρήματα». Κατά το ίδιο δημοσίευμα «όταν η αστυνομία έκανε την επιχείρηση σε βάρος του συντρόφου της, η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε. Εκτός από το να δώσει οδηγίες στον πατέρα της για να κρύψει γρήγορα ένα τμήμα των χρημάτων, η πρώην παρουσιάστρια «προσπάθησε να προειδοποιήσει και τον Παντσέρι και άλλους δύο ευρωβουλευτές για την έρευνα», χωρίς, ωστόσο, οι δύο άλλοι συνάδελφοί της να κατονομάζονται.
Σημειωτέον ότι ο σύντροφος της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι ανέφερε προς τις Αρχές την ύπαρξη οργανωμένης ομάδας Ευρωβουλευτών, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από το Μαρόκο και το Κατάρ, για να επηρεάσουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. «Αφού κατέρρευσε μπροστά στους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ο Τζιόρτζι παραδέχθηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» μετέδιδε η ίδια εφημερίδα για το σύντροφο της Εύας Καϊλή.
Από πλευράς του, «νιώθω προσβεβλημένος που έχετε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά. Είμαι ο μόνος που ακολουθεί τους κανόνες;» ήταν η αντίδραση του Βέλγου συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλου στο μπαράζ δημοσιεύσεων για την πολύκροτη υπόθεση. Από αυτά προκύπτει πως ο Αντόνιο Παντσέρι «έδωσε επίσης οδηγίες στον Τζιόρτζι σχετικά με τη σύντροφό του», στοιχεία τα οποία, κατά τη «Le Soir», έχουν προκύψει από τηλεφωνικές υποκλοπές. Μπροστά στη χιονοστιβάδα των εξελίξεων, ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής παραδέχτηκε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, τη στιγμή που στο σπίτι εντοπίστηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά. Σύμφωνα με όσα φέρεται να γράφει ο Εισαγγελέας Κλεζ στο έγγραφό του για τον Αντόνιο Παντσέρι, ο τελευταίος «αρνήθηκε ότι ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα ήταν αποδέκτης των δώρων από το Κατάρ, παραδέχθηκε εν μέρει τα γεγονότα», με τους δύο άγνωστους Χ Ευρωβουλευτές να περιλαμβάνονται, ωστόσο, στην κατάθεση Καϊλή.
Εντωμεταξύ στον «χορό» των ερευνών μπαίνει και η Europol, η οποία ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι συμμετέχει «για να στηρίξει τις βελγικές έρευνες» σχετικά με το Qatargate. Το προηγούμενο διάστημα οι βελγικές εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι στις έρευνες συμμετέχει και η Eurojust, ειδικά στο σκέλος όσων συμβαίνουν στην Ιταλία.
Στο ενδιάμεσο, αντικείμενο ερευνών από τη βελγική εισαγγελία αναμένεται να αποτελέσουν στοιχεία της υπόθεσης που δημοσιεύθηκαν στον ευρωπαϊκό και το διεθνή Τύπο, καθώς οι βελγικές Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών, όπως αποσπάσματα από τα έγγραφα του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, καθώς σημειώνουν πως είναι πιθανό να βλάψουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση. «Οι διαρροές στον Τύπο μπορούν να θέσουν την υπόθεση σε κίνδυνο, γι' αυτό και ξεκινάμε έρευνα για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου», εξήγησε ο Έρικ Βαν ντερ Σιπτ, δικαστής Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Ταυτόχρονα, «είναι λυπηρό το γεγονός ότι η βελγική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να καλύψει το απόρρητο ενός τέτοιου φακέλου», τόνισε ένας από τους δικηγόρους του Παντσέρι.
Εκτός από την αυριανή ακρόαση της κ. Καϊλή, επόμενος σταθμός στη δικαστική διερεύνησή της είναι η 3η Ιανουαρίου, οπότε θα συζητηθεί με το νέο έτος, η απόφαση για την έκδοση της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, κάτι το οποίο έχει ήδη κριθεί για τη σύζυγο του «εγκεφάλου» της υπόθεσης, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι. Τη μετάθεση της συζήτησης για την έκδοση της κόρης του κ.Παντσέρι έκρινε χθες Ιταλός δικαστής στην πόλη Μπρέσια, ώστε στο μεταξύ να εξακριβωθεί, αν στις φυλακές του Βελγίου τυγχάνουν σεβασμού οι αρχές της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου, σύμφωνα με δήλωση των συνηγόρων της κόρης και της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι, ως οικογένεια πρόκειται να προσφύγει στο ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης για έκδοση της Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, συζύγου του πρώην Ευρωβουλευτή.
Πηγή: protothema.gr