Κωνσταντίνος Νικολάου
Είναι κανείς που δεν εμπέδωσε ακόμη πως ο Χένινγκ Μπεργκ αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Ομόνοιας; Και το ρωτάμε αυτό γιατί δεν μιλάμε για τον οποιοδήποτε προπονητή, αλλά για αυτόν που στα τρία σχεδόν χρόνια παρουσίας του στο «τριφύλλι» πρόσφερε όσο λίγοι.
Εκείνα που πέτυχε έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου, ωστόσο για να δώσει όλες αυτές τις χαρές στον κόσμο των «πρασίνων» έπρεπε πρώτα να βγάλει τον καλύτερο εαυτό ορισμένων παικτών που είτε βρίσκονταν… στα αζήτητα, είτε μέχρι τότε ήταν σε κακό φεγγάρι, είτε μιλάμε για ποδοσφαιριστές που ακόμη να γίνουν είκοσι χρονών!
Πρόκειται σίγουρα για μια μακρά λίστα, με τους Ζόρντι Γκόμεθ, Φώτη Παπουλή και Τόμας Χούμποτσαν να αποτελούν τους πιο έμπειρους, αλλά ταυτόχρονα και τρεις ιδιαίτερες περιπτώσεις. Πρώτα απ' όλα, ο Ισπανός ήταν ναι μεν ο μοναδικός ξένος που διασώθηκε μία σεζόν πριν την έλευση του Νορβηγού, αλλά με αυτόν στον πάγκο βρήκε ηγετικό ρόλο και μετατράπηκε σε έναν υπερπολύτιμο παίκτη του ρόστερ.
Σχετικά με τον Ελλαδίτη, θυμίζουμε πως όταν υπόγραφε στους «πράσινους» αρκετοί έλεγαν ότι είχε κλείσει ο κύκλος του, ωστόσο ο Μπεργκ είχε αντίθετη άποψη... σε σημείο σήμερα να συγκαταλέγεται στους πρώτους σκόρερ της Ομόνοιας τη φετινή σεζόν.
Εύσημα αξίζει και στην περίπτωση του πρώην Σλοβάκου διεθνούς, διότι έχουμε δει πολλούς «φτασμένους» παίκτες να έρχονται στο κυπριακό πρωτάθλημα και να μην αποδίδουν. Αυτό δεν συνέβη με τον 36χρονο αμυντικό, ο οποίος βοήθησε σημαντικά στο να έχει η ομάδα του φοβερή αμυντική λειτουργία (τα προηγούμενα δύο χρόνια), ενώ είδε τις προσπάθειες του να επιβραβεύονται και να καθιερώνεται στις κλήσεις της εθνικής του ομάδας μετά από αρκετό καιρό!
Παίκτες που μεγαλούργησαν με τη φανέλα των «πρασίνων» είναι οι σίγουρα Φαμπιάνο, Μίκαελ Λούφτνερ, Γιαν Λέτσιακς και Αμποντουλαχί Σέχου, οι οποίοι παρότι κουβαλούσαν αρκετά καλά βιογραφικά, κυρίως την περσινή αγωνιστική περίοδο, πραγματοποίησαν ορισμένες από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα τους.
Αξίζει απλά να θυμίσουμε το έντονο ενδιαφέρον για τον Βραζιλιάνο κίπερ από τον Ολυμπιακό Πειραιώς, το ότι ο Τσέχος αμυντικός πουλήθηκε για 300 χιλιάδες ευρώ από την Κοπεγχάγη στη Βίντι, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι ο Νιγηριανός διεθνής από καλό αμυντικό χαφ… μετατράπηκε στο ίσως το καλύτερο δεξί μπακ του περσινού πρωταθλήματος.
Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στους Ερίκ Μποτεάκ, Έρνεστ Ασάντε, Μάρκο Τσέποβιτς, που ήρθαν από πρωταθλήματα της Ασίας και Ωκεανίας (Αυστραλία συγκεκριμένα), όπου ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο μεγάλος κι όμως κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν πρόσφεραν.
Προχωράμε στους Κύπριους, με τον Ιωάννη Κούσουλο να ηγείται αυτής της λίστας, αφού αποτελεί αναμφίβολα έναν παίκτη που με τα όσα έκανε πέρσι έκλεισε δεκάδες στόματα και φέτος... λάμπει δια της απουσίας του.
Τώρα για τα ταλέντα των ακαδημιών τι να πρωτοπούμε; Ότι πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του κυπριακού πρωταθλήματος είδαμε τόσους νεαρούς να παίρνουν ευκαιρίες ή το ότι κατάφεραν να διακριθούν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο; Κάπως έτσι ήρθε άλλωστε η πώληση του Μαρίνου Τζιωνή στην Σπόρτινγκ Κάνσας, η απόρριψη πρότασης από την Κλαμπ Μπρουζ για τον Λοίζο Λοίζου, ενώ το όνομα του Ανδρόνικου Κακουλλή έπαιξε στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού Πειραιώς.
Ως «μπόνους» αφήσαμε τον Νταβίντ Ακιντόλα, ο οποίος έστω και αν αγωνίστηκε στα κυπριακά γήπεδα για μόλις δύο μήνες, μετά τη συνύπαρξη του με τον 52χρονο προπονητή πήρε τις ευκαιρίες που αναζητούσε, με αποτέλεσμα σήμερα το transfermarkt να τον κοστολογεί 2,400.000 ευρώ.
Εν κατακλείδι, πάνω από μία ενδεκάδα ποδοσφαιριστών είδαν την καριέρα τους να απογειώνεται, έχοντας τον Χένινγκ Μπεργκ ως προπονητή τους και σίγουρα αποτελούν το πιο τρανό παράδειγμα του ότι τα επιτεύγματα της Ομόνοιας την τελευταία τριετία.... μόνο τυχαία δεν είναι!