ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Όχι στο αλκοόλ πριν και μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού»

Το οινόπνευμα μπορεί να μειώσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού

Aποφύγετε το αλκοόλ εάν κάνετε το εμβόλιο κατά της νόσου Covid- 19, προειδοποιούν Βρετανοί ειδικοί, επισημαίνοντας ότι το οινόπνευμα μπορεί να μειώσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το αλκοόλ διαφοροποιεί τη σύνθεση των τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ενδημούν στο έντερο και προστατεύουν τον οργανισμό από την «εισβολή» βακτηρίων και ιών.

Το γεγονός αυτό οδηγεί με τη σειρά του στη βλάβη των ανοσοκυττάρων στο αίμα, γνωστά ως λευκά αιμοσφαίρια, συμπεριλαμβανομένων των λεμφοκυττάρων, τα οποία αποστέλλουν αντισώματα που επιτίθενται στους ιούς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο καθηγητής που ειδικεύεται σε έκτακτα περιστατικά Ρονξ Ικάρια, πραγματοποιώντας ένα πείραμα με την ομάδα του. Έλαβαν από τους συμμετέχοντες δείγμα αίματος πριν και μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Εκτός από τον καθηγητή Ικάρια και η Βρετανή καθηγήτρια ανοσολογίας, Σίνα Κρούικσνακ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επισήμανε ότι, η μείωση των λεμφοκυττάρων θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματική την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό.

Για το λόγο αυτό, η καθηγήτρια Κρούικσνακ προτρέπει τους πολίτες να αποφύγουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού τους κατά της νόσου Covid-19.

«Πρέπει να έχετε ισχυρό το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να έχετε καλή ανοσιακή ανταπόκριση στο εμβόλιο, οπότε, αν πιείτε το βράδυ πριν από τον εμβολιασμό ή λίγο μετά, αυτό δεν πρόκειται να σας βοηθήσει», τόνισε.

Σε ενήλικες, τα λεμφοκύτταρα αποτελούν περίπου το 20 έως 40% του συνολικού αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και συγκεντρώνονται σε κεντρικά λεμφικά όργανα και ιστούς, όπως ο σπλήνας, οι αμυγδαλές και οι λεμφαδένες.

Τα λεμφοκύτταρα έχουν «θεμελιώδη σημασία» στο ανοσοποιητικό σύστημα επειδή καθορίζουν την ανοσοαπόκριση σε μολυσματικούς μικροοργανισμούς και άλλους ιούς όπως ο SARS-CoV-2, έχουν ήδη υποστηρίζει επιστήμονες από την πόλη Ουχάν της Κίνας- τη «γενέτειρα» του κορωνοιού.

Πηγή: Protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση